VIDEO Lavinia, fiica lui Gheorghe Dumitrașcu le scrie liberalilor: “Jocurile politice mă scârbesc! Credeți că ați câștigat ceva?”

Lavinia Dumitrașcu. FOTO arhiva personală
Lavinia Dumitrașcu. FOTO arhiva personală

Fiica istoricul Gheorghe Dumitrașcu, cel care a fost jignit de consilierii liberali prin votul și mai apoi prin declarațiile șefilor de partid, i-a transmis astăzi o scrisoare lui Gheorghe Dragomir, președintele organizației județene a PNL. Urmăriți, la final, declarația făcută de Gheorghe Dragomir, președintele organizației județene a PNL Constanța după ședința de consiliu în care a fost umilit profesorul Dumitrașcu.

“Am tăcut până acum pentru a nu amplifica scandalul. Dar, nu mai pot. Urăsc laşitatea, ura, prostia şi incultura.

Ca să ne înţelegem de la în început: nici tatăl meu şi nici eu nu facem parte din vreun partid politic. Da, tata a fost senator FSN, FSN, PDSR etc. – deci, nu deputat cum au afirmat unii dintre trecătorii aşa zişi oameni politici şi şefi de partide care nu cunosc istoria politică a Constanţei şi a Ţării -. Tocmai de pe această poziţie, de om politic implicat în legislativul naţional, a putut să facă sau să contribuie măcar la realizări fundamentale pentru Dobrogea şi pentru Ţară. A fost în primul rând al CJPUN Constanţa; în Senat – secretar şi vicepreşedinte al Comisiei de Cultură, secretar şi preşedinte al Comisiei de Învăţământ şi Ştiinţă, preşedinte al Comisiei de Învăţământ, Cultură, Culte, Presă -, preşedinte şi vicepreşedinte al Grupului de Prietenie cu Turcia, membru al Grupului Parlamentar român din cadrul Parlamentului Colaborării Economice al Mării Negre etc. A avut o contribuţie importantă la realizarea Constituţiei României, la Legea Fondului funciar, la Legea Învăţământului, la Legea Radio şi Televiziunii etc. Aşa că, şi din punct de vedere politic, MERITĂ să fie cetăţean de onoare al oraşului la a cărei devenire a contribuit din plin, cu fapte şi nu cu vorbe. Pentru aceasta va rămâne, vă convine sau nu, în istoria Constanţei, a Dobrogei şi a Ţării. Tata e cunoscut şi apreciat în toată ţara şi nu are nevoie de părerea unora de teapa consilierului Radu şi a altora din aceeaşi categorie.

Calitatea de cetăţean de onoare nu se conferă pe criterii politice – tata a ieşit din politică la începutul lui 2001! -, domnule Dragomir. Tata este unul dintre cei mai importanţi intelectuali ai Constanţei, ai Dobrogei. Eu cred că, atunci când a afirmat – neînregistrat, dar l-am auzit eu şi alţii – acest Radu Matei – habar n-am cine este şi prea puţin mă interesează personajul – că tata nu are operă, cred că nu i-a citit cv-ul – care cuprinde lista de lucrări doar parţial – . Dacă ar fi făcut-o – dacă aţi fi făcut-o şi voi, liberalii care v-aţi pronunţat – şi ar fi cunoscut legile acestei ţări, ar fi ştiut că acea calitate de revoluţionar este condiţionată de documentul de la CNSAS.

Chestia aia cu regele e un mare fâs. Ne luaţi dumneavoastră, liberalii, dreptul de a avea propria opinie şi poziţie? Încălcaţi Constituţia României, domnilor! Şi aveţi dreptul ca tata să fie taxat că nu este liberal şi monarhist? Doamne, cum gândiţi! Dar ţin să vă aduc la cunoştinţă că şi eu şi tata ne iubim şi respectăm Regii: Carol I, Ferdinand şi chiar Carol II – care a făcut multe pentru cultură -. Să-i dea Dumnezeu sănătate omului Mihai de Hohenzollern-Sigmaringen! Am publicat amândoi despre ei – inclusiv, de bine, despre Mihai -. Unde eraţi, voi, liberalii monarhişti de azi, în timpul comuniştilor, când tata preda – la Institut, la „Mircea” – despre regii României? Când ţinea conferinţe despre aceştia? Când scria – cum se putea atunci – despre regalitate? Întrebaţi foştii studenţi elevi şi oamenii oraşului şi ai ţării care l-au ascultat atunci şi după! Respectăm opinia şi credinţa monarhiştilor. Fiecare are dreptul. Aşa cum respectăm fiecăruia opinia politică. Avem pretenţia să ne fie şi nouă respectate opiniile, conform Constituţiei. Eu, personal, cred că nu există partide politice, ci doar grupuri de interese. Din aşa zisele partide politice, eu cel puţin, pun ştampila de vot pe Om. Pe românul care apără interesele ţării lui şi a oamenilor acesteia. Indiferent de coloratura lui politică.

Şi pretextul cu NATO! Interesul Ţării e mai presus de orice! În NATO, UE şi oriunde. Şi aceste organisme, dar interesele ţara noastre sunt înainte de toate! Înainte de europeni, suntem ROMÂNI – în această privinţă, vă recomand cartea tatălui meu privitoare la contribuţia României în spiritul şi activitatea Uniunii Europene. E notată în cv.

– Comportamentul tatălui meu nu a fost „declarativ”- cum susţineţi -, ci faptic. În privinţa Constanţei, există Universitatea „Ovidius” – cu campus şi cămine -, UMC-ul – la care au învăţat unii dintre contestatarii lui de azi -, Universitatea „Andrei Şaguna”, posturi de televiziune, radio, instituţii de cultură etc. Cele mai multe sunt încă palpabile, domnule Dragomir! Vă permiteţi să negaţi, cumva? Pentru ce a făcut pentru Ţară, vă recomand colecţia de „Monitorul Oficial”.
În ceea ce priveşte declaraţiile domnului Haşotti, îmi rezerv dreptul de a nu-l crede. A afirmat că nu se face distincţie între om politic şi intelectual. Dar, când a minţit: acum, când face diferenţa dintre omul politic şi intelectual, sau atunci când a declarat, în problema concursului pentru un directorat, că e acolo să vorbească – deşi făcea parte din auditoriu, la un interviu care nu era al lui – ca profesor şi nu ca om politic? L-am respectat ca profesor! Şi ţin să-l anunţ că şi profesor meu Adrian Rădulescu – amic al tatălui meu, cu care a luptat pentru Universitate şi nu numai şi a cărui memorie o respectăm – a fost tot în PDSR – si că actele fundamentale de creare a Universităţii au fost semnate de primul-ministru Petre Roman şi de preşedintele Iliescu -. Şi că a fost în PDSR nu-i micşorează cu nimic meritele domnului meu profesor Adrian Rădulescu! Vă veţi opune în eventualitatea în care va fi propus pentru „Cetăţean de onoare post-mortem? Merită să fie! Nu încercaţi să manipulaţi şi această relaţie între cei doi istorici şi să creaţi conflicte care nu există, aşa cum e obiceiul unora dintre ai dumneavoastră!

Jocurile politice mă scârbesc! Înregimentarea, în general, mă scârbeşte! Dictatura – care există şi la PNL, indiferent ce zic unii şi alţii. Constănţenii le cunosc, le bănuiesc şi vor acţiona ca atare la vot – mă scârbeşte! Oare cei înregimentaţi politic nu au opinii proprii? De ce a trebuit să-l băgaţi pe tata în mizeria şi preacurvia politică, când el nu mai e înregimentat politic de 15 ani şi când inima şi-a paradit-o luptând pentru Ţară şi pentru Dobrogea? Vă e frică de tot ce înseamnă el încă? Credeţi că aţi câştigat ceva? Nu, domnule Dragomir, aţi pierdut tare mult. Sunt conştientă că miza au fost alegerile de acest an! Dar victimele colaterale, nevinovate, le-aţi luat în considerare? Ca oameni ce pretindeţi că sunteţi! Tata nu a meritat asta, domnule Dragomir – şi nu daţi vina, din nou, pe Decebal Făgădău -! Noi am crezut că, după Revoluţie, românii – indiferent de credinţele lor politice – îşi vor da mâna pentru ROMÂNIA.

Degeaba s-a dat ordin în PNL să se posteze şi comenteze. Nu ne interesează să citim comentarii scrise la comandă politică. Şi nu vă cred atunci când afirmaţi că aţi aflat din presă despre mişelia comisă de ai dvs.

Deşi cuvântul de ordine a fost „umilinţă” – alături de cel de „ruşine” pentru voi -, vă dezamăgesc: tot scandalul acesta – provocat de liberali -, care nu are similitudine în Constanţa cel puţin, s-a întors împotriva celor care l-au creat: a demonstrat că tata e apreciat şi iubit în Constanţa, în Dobrogea şi în ţară. Ţin să vă anunţ că, dincolo de admirabila mobilizare a presei – căreia-i mulţumim -, am primit MII de mesaje şi telefoane de sprijin şi încurajare de la foşti studenţi, elevi, oameni pe care îi cunoaştem sau nu, din ţară şi de peste hotare -. Le mulţumim infinit! Încă nu le-a citit tata pe toate. Inima lui foarte bolnavă nu ar rezista la atâta bucurie. Le va citi treptat. Aşa cum spunea tata, nu aţi reuşit să-l vedeţi „rece”! Nu v-a ieşit nici chestia cu câştigarea de voturi! Dimpotrivă!

E o scrisoare sentimentală, domnule Dragomir. Nu voi fi niciodată om politic sau diplomat! Scriu din inimă şi ceea ce simt.

În încheiere, cred că e cazul ca dumneavoastră personal şi oamenii dumneavoastră să vă cereţi scuze public pentru că v-aţi îndoit de coloana vertebrală a tatălui meu – acuzaţia ca a fost colaborator al Securităţii, pe care am demolat-o cu documente oficiale – şi pentru faptul că, de pe poziţiile dumneavoastră politice, nu cunoaşteţi legile României! Aşteptăm!

Aş fi ipocrită dacă aş încheia cu formula diplomată „Cu respect!”, aşa că mă voi semna doar.
Lavinia-Dacia Dumitraşcu”

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*