VIDEO Cursuri de astronomie în fața Planetariului din Constanța. Adrian Bîlbă: “Locul de joacă va avea elementele planetare ale sistemului nostru solar”

Planetariul Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Planetariul Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Noi surprize pregătește conducerea Complexului Muzeal de Științe al Naturii Constanța pentru vizitatori. De această dată, noutățile sunt pentru copii și adolescenți, de la cei mai mici dintre ei până la cei aflați în ultimul an de liceu. Elevii și preșcolarii vor avea parte de un parc tematic în care vor învăța despre planetele din sistemul nostru solar.

Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Adrian Bîlbă, spune că pe lângă investiția care va fi realizată în Planetariu și anume dotarea acestuia cu un proiector hibrid, adică și analogic și digital, are în plan realizarea unui loc de joacă cu tematică astronomică.

“Tot Planetariu în acest an va avea o atenție sporită din partea noastră. Începem cu proiectul european de un milion de euro care va însemna dotarea Planetariului cu un proiector hibrid, adică digital și analogic, însă vrem să facem și o investiție, un loc de joacă aici în fața Planetariului, un loc de joacă tematic care să țină de cunoștințele de astronomie. Astronomie, spun bine, nu astrologie, nu facem nici un fel de calendar zodiacal, pe nicăieri nu o să găsiți aici așa ceva. Noi vom face doar știință transmisă tinerilor, de la preșcolari până la clasa XII”, a afirmat Adrian Bîlbă. 

El a explicat că acest loc de joacă va fi format din elementele sistemului solar, iar toate planetele vor fi realizate proporțional ca dimensiune.

“Locul de joacă va avea în primul rând elementele planetare ale sistemului nostru solar. Va fi Soarele în mijloc și proporțional cu acestea vor fi celelalte planete, proporțional ca dimensiune și vom explica că nu putem să devenim proporționali și din punctul de vedere al spațiului fiindcă dacă ar fi Soarele de 1 metru și pe Terra ar ajunge la 1 milimetru, între ele ar trebui să pun 150 de metri sau măcar 100 de metri.

Vă dați seama că aș ieși din acest decor și atunci nu putem să venim proporțional cu spațiul, dar venim proporțional cu dimensiunile și vom vedea că suntem de o mie de ori mai mici decât Soarele. Nu suntem buricul Pământului, suntem heliocentrici, ne învârtim în jurul Soarelui”, povestește directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Adrian Bîlbă spune că vizitatorii acestui parc tematic vor învăța multe lucruri despre planatele din sistemul nostru solar, vor afla, printre altele, despre densitatea scăzută a planetei Saturn și despre faptul că planeta Venus, pe cât este de mare, pe atât este de ușoară.

“Vom vedea Saturnul, Venusul cât e de mare și cât e de ușor. Vom vedea că Saturnul poate pluti. Pun Saturnul pe un vas cu apă și îl fac să plutească. Da, Saturnul ar pluti dacă l-ai pune pe apă atât de mică este densitatea acestei planete de altfel mult mai mare decât Pământul. Și voi prezenta și Marte, voi prezenta și Luna”, a mai spus directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.   

Parcul tematic va fi adaptat la tehnologia cu care copiii sunt obișnuiți, ei urmând să asimileze mai ușor informațiile dacă le sunt transmise și prin mijloace digitale.

“Vrem să folosim și ecrane digitale și sunet, vrem să folosim mijloace prin care să legăm mișcarea, exteriorul, natura să le legăm de mijloacele cu care ei sunt obișnuiți, mijloacele digitale, media digital sau media prin forme de ecrane electronice”, a explicat Adrian Bîlbă.

Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii spune că a depus la Primăria Constanța o cererea pentru emiterea certificatului de urbanism care este necesar acestui proiect, iar municipalitatea are termen 30 de zile să dea un răspuns. Până atunci va fi pregătit proiectul tehnic, care va fi depus pentru autorizare, iar lucrările ar putea demara la începutul verii. Proiectul are o valoare de 200.000 de euro, bani care vin de la Consiliul Județean Constanța.

“Este o sumă de aproape 200.000 de euro. Banii vin de la Consiliul Județean Constanța, sunt bani ce țin de subvenție, subvenția pe care Consiliul Județean Constanța o acordă instituțiilor culturale și o acordă culturii constănțene, dezvoltării. Noi avem venituri cu care ne acoperim costurile, ne acoperim o parte din investiții, însă la începutul anului Consiliul ne ajută. Câteodată rambursăm, câteodată nu, putem rambursa acest ajutor, în ultimii doi ani am reușit”, a menționat Adrian Bîlbă.

Proiectele dezvoltate în ultimii ani de Consiliul Județean Constanța la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii au dat roade, cel mai important fiind realizarea unui nou Delfinariu, cu o capacitate mult mai mare decât cel precedent. Iar acum reprezentanții Consiliului Județean Constanța lucrează și pentru extinderea Delfinariului, dar și pentru un nou Acvariu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*