VIDEO Circ în Terminalul de Pasageri. Portuari, ONG-iști, oameni de mediu și specialiști s-au certat pe Raportului de mediu al Masterplanului Portului Constanța

Dezbatere Raport de Mediu la Master Planul Portului Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Dezbatere Raport de Mediu la Master Planul Portului Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Seară cu strigături, plecări teatrale, acuzații și habarniști în Terminalul de Pasageri al Portului Constanța. Pentru câteva ore, clădirea s-a transformat într-o sală de conferințe pentru cei interesați de Dezbaterea Raportului de Mediu al Proiectului de “Master Plan al Portului Constanța”.

Pe de o parte au fost specialiștii de la Ernst & Young și IPTANA alături de oameni de la Agenția de Mediu Constanța și Administrația Portului Constanța, iar de partea cealaltă o mulțime de curioși, specialiști în probleme de mediu, sindicaliști, ONG-iști și patroni sau angajați ai companiilor de pe platforma portuară.

Spectatorii au avut răbdare să asculte în liniște o scurtă introducere și apoi au mai stat doar până când reprezentanta IPTANA a citit informațiile de pe două slide-uri Powerpoint și s-au dezlănțuit. Toată lumea era deranjată de Masterplan și nu înțelegea că dezbaterea este legată doar de Raportul de Mediu care face parte din Master Plan. După ce acest aspect s-a lămurit, au început să apară părerile avizate. Au luat, pe rând, cuvântul specialiști de mediu veniți special și toți, într-un cor, au dezaprobat felul în care a fost realizat acest Raport.

Lipsa unor cifre clare, lipsa bibliografiei și chiar omiterea analizării anumitor aspecte i-a făcut pe cei prezenți să ceară Agenției de Mediu refuzarea acordării Autorizației. Acest lucru se poate întâmpla pentru că Agenția de Mediu are la dispoziție 14 zile să studieze Raportul și să ia decizia respingerii lui.

Dincolo de faptul că anumite persoane s-au făcut de râs cu declarații demne de teorii ale conspirației sau gesturi teatrale, din sală s-au auzit și voci pertinente care au cerut îmbunătățirea raportului de mediu.

Iată câteva dintre declarațiile relevante de la Dezbaterea din Portul Constanța, surprinse de jurnaliștii Constanța NEWS.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. Portuarii ies în stradă. Primul protest împotriva Raportului de Mediu pentru Masterplanului Portului Constanța are loc luni dimineață | Constanța News

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*