VIDEO Broasca țestoasă de pe plaja Vadu a fost eliberată în mare, în sudul litoralului. Ea a fost îngrijită de specialiștii de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Broasca țestoasă a fost eliberată în mare
Broasca țestoasă a fost eliberată în mare

Broasca țestoasă Caretta Caretta care avea toate șansele să moară pe plaja de la Vadu a fost dusă astăzi în cel mai sudic punct al Dobrogei și eliberată în Marea Neagră.

În ultimele zile, broasca a trecut de la starea de înfometare pe plaja Vadu la statutul de vedetă în toată media locală și națională. Ea a fost găsită pe 6 septembrie într-un ochi de apă înconjurat de nisip din nordul litoralului. Specialiștii spuneau atunci că broasca țestoasă a înotat 3000 km din Mediterana până la noi în căutarea unor ape mai reci.

Reptila găsită de pescari a fost adusă la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii unde a primit hrana și atenția necesară timp de patru zile. Biologii au măsurat-o și au documentat tot ce se poate despre ea, cu atât mai mult cu cât o astfel de specie ajunge foarte rar pe țărmul românesc al mării negre.

Broasca țestoasă nu putea însă să rămână la noi pentru că temperaturile sub 6 grade Celsius nu îi fac bine.

Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, dr. Adrian Bîlbă și șefa secției Delfinariu, Angelica Curlișcă s-au îmbarcat sâmbătă dimineață pe o șalupă și au ieșit în largul Mării Negre.

“Mergem în Mangalia pentru a depăși porturile mari, Agigea și Constanța, și pentru a avea șanse mai mari să fie prinsă curenții de sud. Ieșim în larg la izobata de 7 metri, undeva la o milă și jumătate marină, și o lansăm acolo”, a declarat Adrian Bîlbă.

La puțin timp după ora 11.00, broasca a fost eliberată în mare. Ea își va căuta acum drum către Marea Mediterană.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*