VIDEO Braga, băutura care ne-a bucurat copilăria, a fost reinventată sub formă de cremă bio

Crema de bragă inventată de Silvian Miron
Crema de bragă inventată de Silvian Miron

Cine nu-și aduce aminte de covrigii și braga care au luminat copilăria multor români? Gustul de acum 30 ani a fost reinventat de un maestru cofetar din Constanța. Băutura naturală, fără E-uri sau coloranți poate fi găsită acum sub formă de cremă.

Maestrul cofetar Silvian Miron este cunoscut pentru sculpturile sale în ciocolată sau atelierele făcute pentru micuții de la casele de copii. Ultima lui creație nu are legătură cu ciocolata, dar este la fel de delicioasă și mult mai sănătoasă.

Braga adevărată este moștenită de la familiile de turci care trăiau în Dobrogea pe la mijlocul secolului trecut. Silvian Miron a testat mai multe rețete vechi timp de patru luni și și-a dat seama că nu vrea să facă bragă, ci o cremă de bragă. El a renunțat la grâu și a mers către mei, așadar rezultatul este potrivit și celor care nu tolerează glutenul.

Maestrul cofetar a redus zahărul, a adăugat secară și a redus cantitatea de apă din rețetă. Rezultatul este o cremă dulce acrișoară.

Braga, supranumită și băutura răcoritoare a sultanilor, conține săruri minerale și vitaminele A, B, C și D. La lansarea din acest weekend, Silvian Miron a invitat mai mulți doctori și academicieni, în frunte cu Ovidiu Bojor.

Update 2 martie 2016

După publicarea acestui articol, redacția Constanța NEWS a primit un drept la replică din partea unui negustor turc din Bușteni. Ali Ibrahim susține că a brevetat braga la OSIM. El a declarat că s-a întâlnit de câteva ori cu Silviu Miron, dar a decis să nu îi ofere franciza pentru fabricarea acestei băuturi.

Cofetarul din Constanța nu neagă întâlnirile și crede că Ali Ibrahim nu a mai vrut să-i vândă franciza așa că s-a apucat să facă propria băutură – “cremă de bragă” din care a scos două cereale și a redus cantitatea de zahăr și apă.

Până la momentul publicării acestui Update, Ali Ibrahim nu a depus o plângere împotriva maestrului cofetar din Constanța. Acuzațiile de furt intelectual pot fi dovedite doar în urma unor analize de laborator și tranșate doar de justiție.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*