VIDEO 90 de ani de la moartea episcopului Ilarie Teodorescu, cel care a construit Palatul Episcopal din Constanța

Episcopul Ilarie Teodorescu. FOTO Arhiepiscopia Tomisului
Episcopul Ilarie Teodorescu. FOTO Arhiepiscopia Tomisului

Ceremonie importantă pentru Biserica Ortodoxă de la malul mării. Mai-marii bisericii își aduc aminte duminică, 27 septembrie, de Ilarie Teodorescu, unul dintre cei mai importanți episcopi ai Constanței.

Evenimentul are loc la Biblioteca Arhiepiscopiei Tomisului începând cu ora 17.00. La simpozion participă IPS Teodosie, pr. Sandul Florin ALin, parohul Bisericii Amza din Bucureşti, Virgil Coman, Directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Constanţa, prof. univ. dr. Stoica Lascu, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea „Ovidius”, şi Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului. Aceștia vor evoca viața și activitatea primului ierarh tomitan din secolul XX.

“Ilarie Teodorescu s-a născut pe 18 octombrie 1867 la Bucureşti. Ctitor al Bisericii Amza din capitală, fost protopop al judeţului Prahova şi director al Seminarului teologic Nifon Mitropolitul, în anul 1923 a fost ales episcop al Constanţei. A murit în ziua de 27 septembrie 1925.

Activitatea sa ca Episcop al Tomisului, primul de la reînfiinţarea Eparhiei de la malul marii, s-a evidenţiat printr-o administraţie bine organizată, prin infințarea de parohii noi sau repararea unor lăcaşuri de cult existente. A organizat primul seminar menit a fi o pepinieră unde să se formeze un corp de preoţi culţi, instruiţi, educaţi, care să corespundă menirii lor. A reuşit să alcătuiască un proiect de lege, care în mod excepţional să se admită pentru Cadrilater, hirotonisirea învăţătorilor normalişti absolvenţi şi a seminariştilor cu patru clase, rămaşi nehirotonisiţi în 1893. Tot de numele lui se leagă şi înfiinţarea revistei eparhiale Tomis.

Una dintre cele mai de seamă împliniri ale ierarhului a fost punerea pietrei de temelie a Palatului Episcopal, la 24 mai 1925. La acest eveniment au luat parte însuşi Patriarhul României, Miron Cristea, ministrul Culturii Alexandru Lepădatu şi ministrul Instrucţiunii Publice, Constantin. Angelescu”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Arhiepiscopia Tomisului.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*