VIDEO Vești proaste pentru angajații Primăriei Constanța: le vor scădea veniturile până la sfârșitul anului. Vești bune pentru agenții economici: scad o parte din taxe

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, a anunțat, vineri, că în perioada următoare vor fi acordate facilități fiscale pentru mediul economic, dar vor exista scăderi de venituri pentru funcționarii publici. Aceștia nu vor mai primi sporuri, tichete de vacanță sau bonificații.

Decebal Făgădău a precizat că anul acesta cheltuielile Primăriei au crescut, fiind alocate sume importante Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, „cel care a fost în linia întâi în lupta contra COVID-19, iar colegii noștri de acolo au avut rezultate remarcabile”. Drept urmare, a decis să ia o serie de măsuri în avantajul agenților economici din oraș, dar va scădea veniturile angajaților din primărie.

„Vin acum în fața dumneavoastră cu vești bune pentru operatorii economici din municipiul Constanța și vești proaste pentru colegii mei, funcționarii publici din aparatul meu de specialitate. Dragi colegi, în perioada 1 iulie  31 decembrie, vă vor scădea veniturile, pentru că voi lua o serie de măsuri: sporul de 15 la sută se suspendă, tichetele de vacanță de 1.450 de lei pentru fiecare angajat nu se mai acordă în anul 2020, blocăm posturile, nu mai angajăm pe nimeni, blocăm promovările. Nu mai promovează nimeni nici în grad, nici în treaptă, suspendăm cursurile pentru formarea profesională. Întregul buget dedicat acestora va fi mutat în economii și nu vom mai acorda bonificații persoanelor care lucrau cu fonduri europene și, în acest fel, două milioane de lei vor merge tot în economii”, a transmis primarul Constanței.

Pe de altă parte, el a anunțat că a pregătit o serie de facilități fiscale pentru operatorii economici din oraș. Astfel, pentru că turismul reprezintă o ramură importantă din economia orașului Constanța, pentru anul 2020 se suspendă plata taxei de dezvoltare și promovare a turismului. Cei care au plătit-o deja pot solicita restituirea sumelor printr-o simplă cerere. De asemenea, taxa pentru utilizarea temporară a locurilor publice, de pe 15 martie și până la sfârșitul anului, este redusă cu 99 la sută.

„Sectorul de alimentație publică a avut mult de suferit pentru că a fost închis pe perioada ordonanțelor militare. Îndemn toți operatorii de alimentație publică să deschidă terase și vor plăti un preț simbolic. Această reducere de 99 la sută înseamnă, în stațiunea Mamaia, mai puțin de un leu pe lună, iar în oraș, chiar mai puțin decât atât. Avem și câteva condiții: să nu încurce circulația pietonală, să respecte regulile de curățenie, să igienizeze domeniul public sau privat pe care îl ocupă și, mai ales, să asigure condiții clienților, astfel încât aceștia să se simtă în siguranță”, a precizat Decebal Făgădău.

Totodată, impozitul pe clădiri datorat pentru anul 2020, pentru clădirile proprietate a persoanelor fizice sau juridice, care au o destinație nerezidențială, va fi redus cu 50 la sută, iar plata taxei aferente acelorași clădiri cu destinație nerezidențială va fi anulată pentru o perioadă de luni.

„Un alt sector care a avut de suferit, pentru că nu a mai avut clienți, este sectorul publicitar. În perioada 15 martie și până la sfârșitul anului, pentru toate panourile sau spațiile publicitare goale, care nu au mai avut clienți, nu se plătește nimic. Se plătește în continuare taxă doar pentru suprafețele ocupate, acolo unde există relații comerciale sau contracte cu partide politice și candidați”, a declarat el.

În plus, nici pentru campaniile umanitare, în aceeași perioadă, 15 martie – 31 decembrie, nu se plătește niciun leu.

Tot în pachetul de facilități intră și scutirea de la plata accesoriilor pentru cei care înregistrează debite la 31 martie 2020, la Serviciul Public de Impozite și Taxe, și care achită datoria de bază, debitul principal, până la 15 decembrie 2020.

„Și anul trecut am avut o hotărâre asemănătoare, pentru că înțelegem că în această perioadă atât constănțenilor, persoane fizice, cât și agenților economici, le este foarte greu. Mă așteptam la mai multe măsuri de la autoritatea centrală, dar este evident că anul acesta operatorii economici vor simți sprijinul substanțial al autorității locale, adică al nostru, al constănțenilor. Sper ca aceste vești, proaste pentru colegii mei din sectorul public dar bune pentru operatorii constănțeni, să fie privite ca pe o echilibrare firească a unui demers comun de repornire a economiei orașului nostru”, a mai spus primarul Constanței.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*