Vergil Chițac susține că lucrările de pe Ștefan cel Mare sunt realizate în proporție de 40 la sută

Primarul Vergil Chițac a verificat stadiul lucrărilor din zona centrală a orașului. FOTO: Primăria Constanța

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a verificat zilele acestea stadiul lucrărilor efectuate în zona străzii Ștefan cel Mare, aferente proiectului „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”, și a apreciat că acestea au ajuns aproape la jumătate.

Potrivit unui comunicat de presă, lucrările de pe strada Ștefan cel Mare ar fi realizate în proporție de 40 la sută, iar întârzierile apărute au fost datorate lucrărilor de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare efectuate de către RAJA SA în cadrul unui proiect major finanțat din fonduri europene și a lucrărilor de reparație a rețelelor de transport și distribuție termică si reabilitare canale termice, proiect finanțat din bugetul local și fonduri europene.

„Proiectul pe Ștefan cel Mare a mers mai greu, aici s-au suprapus trei proiecte. Noi nu puteam să așternem granitul până nu rezolvam problemele din subteran. Proiectul RAJA a întârziat din motive obiective până când a fost găsită o soluție legală pentru care ei să intervină să schimbe infrastructura de apă și canalizare. Alt proiect a fost legat de schimbarea instalației de încălzire aferentă sistemului din zonă. Ceea ce vedeți în momentul de față va căpăta o formă vara aceasta”, a declarat primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.

Conform datelor prezentate de edil, pe strada Ștefan cel Mare, tronsonul cuprins între străzile Atelierelor și Mihai Viteazu, s-a amenajat un nou sistem pietonal și au fost executate lucrări ale instalațiilor electrice pentru rețeaua de iluminat public a zonei pietonale precum și lucrări ale instalațiilor de alimentare cu energie electrică pentru funcționarea echipamentelor fântânilor arteziene. De asemenea, s-a realizat infrastructura pentru alimentarea cu apă a cișmelelor, fântânilor și sistemului de irigații pentru zonele verzi precum pentru preluarea apelor pluviale.

Lucrări similare vor fi executate și pe tronsoanele cuprinse între strada Mihai Viteazu și restaurantul Zorile.

„Se lucrează la reabilitarea pasajului pietonal. Până în prezent, au fost recondiționate tencuielile și plafonul interior, s-au reparat treptele, s-au înlocuit rigolele și instalațiile electrice de iluminat. La finalizarea lucrărilor, treptele și pardoseala vor fi placate cu granit și de asemenea va fi montată o platformă automatizată care să asigure accesul persoanelor cu dizabilități în interiorul pasajului pietonal”, a specificat Vergil Chițac.

De asemenea, el susține că pe bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, tronsonul cuprins între bulevardul Ferdinand și strada Decebal, au fost realizate lucrări de terasamente și lucrări ale instalațiilor electrice pentru iluminat public, zona pietonală este reamenajată cu pavele, iar pe strada Cuza Vodă, tronsonul cuprins între bulevardul I.C. Brătianu și strada I.G. Duca s-au finalizat lucrările de pregătire a suprafețelor pietonale și au fost realizate canalizații pentru îngroparea cablurilor electrice și fibrei optice în subteran.

„Proiectul urmărește reabilitarea și extinderea zonei pietonale pe o suprafață de aproximativ 15.800 de metri pătrați. Va fi instalat mobilier urban și vor fi construite fântâni arteziene. De asemenea, vor mai fi amenajate spații verzi, trotuarele vor fi iluminate, vor exista piste de biciclete și treceri de pietoni, iar stațiile de transport public vor fi modernizate. Pe bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, se va reabilita infrastructura pietonală și vor fi introduse benzi unice de transport public și piste pentru biciclete. Stațiile de autobuz vor fi modernizate. Zona va beneficia de iluminat public pentru carosabil, trotuare, piste de biciclete și iluminat smart pentru trecerile de pietoni. Pe străzile Mihai Viteazu, I. Gh. Duca, Atelierelor, Ștefan Mihăileanu, Cuza Vodă, General Manu, Răscoalei 1907, Miron Costin, Ion Lahovari și Jupiter vor fi reabilitate și extinse traseele pietonale și va fi modernizat iluminatul public”, a precizat primarul Constanței.

El spune că valoarea totală a proiectului este de 89.854.757,70 lei, toate cheltuielile fiind eligibile în proporție de 100 la sută dar, „datorită faptului că pe parcursul execuției lucrărilor au intervenit cheltuieli generate de situații neprevăzute și s-au făcut ajustări de preț conform legislației în vigoare, valoarea inițială a contractului s-a suplimentat cu suma de 8.050.978,53 lei, fără TVA”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*