Vergil Chițac anunță investiții de cinci milioane de euro în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța

Incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. FOTO IGSU

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat joi, 4 noiembrie, pe pagina sa de Facebook, că a semnat contractul de finanțare pentru proiectul ce presupune creșterea eficienței energetice a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase.

Potrivit acestuia, investiția se ridică la 25 de milioane de lei, dintre care 14,3 milioane de lei sunt bani europeni, și va fi realizată prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Astfel, proiectul are o valoare totală de 25.051.754,69 lei, din care valoare eligibilă 16.881.120,81 lei, contribuția financiară a Uniunii Europene la realizarea proiectului prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de 14.348.952,69 lei, respectiv 85 la sută din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, 2.194.545,70 lei sunt alocați din bugetul de stat, respectiv 13 la sută din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, 337.622,42 lei reprezintă contribuția Unității Administrativ – Teritoriale Constanța, respectiv două procente din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, iar 8.170.633,88 lei reprezintă cheltuielile neeligibile ale proiectului.

„Investițiile pe care urmează să le derulăm sunt capitale pentru buna funcționare a clădirii, dat fiind că aceasta datează din anul 1938. Amprenta timpului și lipsa investițiilor din ultimii ani au făcut ca infrastructura spitalului să se degradeze tot mai mult și să îngreuneze activitatea cadrelor medicale”, spune Vergil Chițac în postarea sa.

El anunță că printre lucrările ce vor fi efectuate se regăsesc:

  • termoizolarea și hidroizolarea anvelopei clădirii;
  • înlocuirea instalațiilor sanitare, termice și electrice;
  • înlocuirea tâmplăriei exterioare;
  • montare instalație panouri solare și fotovoltaice;
  • montare sistem monitorizare video;
  • montare de uși antibacteriene;
  • înlocuire obiecte sanitare în totalitate;
  • realizare instalație stingere incendii, hidranți interiori și exteriori, stație și grup de pompare;
  • montarea instalație de detectare, semnalizare, avertizare incendiu și iluminat de securitate;
  • accesibilizare spațiu pentru persoane cu dizabilități.

„Ca urmare a implementării acestui proiect, urmărim scăderea cu 69 la sută nivelului gazelor cu efect de seră la nivelul clădirii și scăderea cu 44 la sută a consumului de energie primară. Totodată, consumul de energie din surse regenerabile va crește cu 515.645,00 kWh/an”, a mai a precizat primarul Constanței.

Și Prefectura Constanţa a transmis în seara zilei de luni, 01 noiembrie, după şedinţa Comisiei de Dialog Social, că Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, afectat în urma unui incendiu, ar putea fi redeschis parţial în luna decembrie.

„În ceea ce priveşte Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, reprezentanţii Primăriei Constanţa estimează că, în luna decembrie, unitatea medicală ar putea fi redeschisă, cel puţin parţial. De asemenea, aceştia au transmis că astăzi, 1 noiembrie, a fost depus proiectul tehnic la ISU Dobrogea Constanţa, urmând ca în cel mai scurt timp să fie eliberate avizele necesare. Concomitent, se lucrează la expertiza tehnică a clădirii, precum şi la refacerea circuitelor şi a instalaţiilor electrice, astfel încât clădirea să prezinte o siguranţă absolută în exploatare”, au transmis reprezentanții Prefecturii Constanţa.

Un puternic incendiu a izbucnit, pe data de 1 octombrie, la secţia de ATI a Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, în urma căruia şapte pacienţi pierzându-şi viaţa. Ulterior au mai murit ale cinci persoane, ce fuseseră transferate la alte unități sanitare din județ.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*