FOTO VIDEO Varujan Vosganian și-a lansat cartea “Statuia Comandorului” la Medgidia. Primarul Valentin Vrabie i-a fost gazdă la Casa de Cultură I. N. Roman

Varujan Vosganian și-a lansat ultima carte la Medgidia. FOTO Adrian Boioglu
Varujan Vosganian și-a lansat ultima carte la Medgidia. FOTO Adrian Boioglu

Medgidia și-a făcut un bun obicei să lanseze câte o carte în fiecare an pe 24 august. Anul trecut Varujan Vosganian, prozatorul, era invitat să își prezinte romanul ”Copiii Războiului” în sala de spectacole a Casei de Cultură ”Ioan N.Roman”.

Anul acesta, tot pe 24 august, Varujan Vosganian a venit cu o nouă carte pentru cititorii săi din Medgidia: se numește “Statuia Comandorului” și este inspirată de spaţiul concentraţionar comunist descris în toată grozăvia lui între paginile sale. Casa de Cultură ”Ioan N.Roman” a găzduit evenimentul de lansare la care a fost invitat Varujan Vosganian ca să vorbească cititorilor prezenți.

“Astăzi vă prezint un volum ciudat în felul lui – este o carte cu patru povestiri pe care le-am scris acum mai bine de 30 de ani. Am și pus la fotografia autorului, poza mea de-atunci. […] Eram la vârsta la care nu știam prea multe lucruri despre mine. Aveam sentimentul că ceva se va întâmpla pentru că citeam cărți care n-aveau nicio legătură cu lumea din jurul meu. Citeam cărți despre o lume care a fost sau despre o lume care o să fie, iar povestirile acestea pe care le-am scris, nici ele nu erau pentru lumea din jurul meu”, a povestit celor prezenți, Varujan Vosganian.

Cartea inspirată de viața și traiul în România comunistă a fost respinsă la publicare în anii dinaintea Revoluției. Editura “Cartea Românească” a încercat să cenzureze anumite pasaje care intrau în contradicție flagrantă cu normele deontologice comuniste, dar chiar și așa manuscrisul nu a avut șanse  să vadă lumina tiparului.

După 1989, Varujan Vosganian a publicat-o la Editura “Ararat” a Uniunii Armenilor, într-un tiraj mic, practic ea rămânând necunoscută marelui public. Anul acesta însă “Statuia Comandorului” a ajuns în toate librăriile, iar Biblioteca Municipală din Medgidia a adăugat-o în colecția sa de cărți.

“În periplul dumneavoastră și în multe alte solicitări la care trebuie să dați curs eu nu am decât să vă mulțumesc că de fiecare dată alegeți și acest mic municipiu în care oamenii apreciază scrierile dumneavoastră și, în continuare, dorim să ne îmbogățim biblioteca municipală cu cărțile pe care le scrieți.

Va rog să nu ne ocoliți niciodată când veți mai avea de pus ceva pe hârtie. Trebuie să lăsăm în urma noastră aceste lucruri”, a spus primarul Medgidiei, Valentin Vrabie, invitat pe scena Casei de Cultură ”Ioan N.Român” la evenimentul de lansare.

Personajele din “Statuia Comandorului” sunt oameni obişnuiţi, de tot felul: muncitori, ţărani, intelectuali sau comercianţi. Ceea ce au ei în comun este spaţiul concentraţionar în care trăiesc, descris în cuprinsul volumului doar prin neliniştile şi suferinţele pe care le-a provocat, fără a se folosi vreunul dintre cuvintele «comunism», «comunist» sau «partid». Iar cartea este un elogiu adus nu rebelilor fără cauză, ci rebelilor fără şansă, după cum recunoaște autorul.

“Știți că în viață există câteva puncte fixe care te marchează: ziua în care te-ai născut, ziua în care te-ai însurat, ziua în care te duci la Medgidia… (râsete în sală). Acum o să public un volum de poezii și la anu’ pe 24 august ne întâlnim la Medgidia iarăși.

Sunt locuri bune care-ți dau putere prin felul în care comunici cu ceilalți sau prin felul în care locurile însele te primesc, iar Medgidia a devenit pentru mine unul din acestea”, a spus la finalul serii Varujan Vosganian.

Biblioteca Municipală din Medgidia a fost înființată în anul 1949 și conține 73500 de volume, cărți și periodice.

“(…) ca să continui tradiția voi dona ultimul roman al domnului Varujan către Biblioteca Municipală. Vă mulțumesc mult și să știți că un act de cultură înseamnă respect față de ține însuți. Sper și îmi doresc ca aceste acte de cultură, care sunt foarte bine promovate de domnul primar, să continue și să devină cât mai numeroase.” a zis Dan Pelcinschi.

Varujan Vosganian, dincolo de a fi politician, este poet şi prozator. A publicat volumele de versuri “Şamanul albastru” (Editura Ararat, 1994), “Ochiul cel alb al reginei” (Editura Cartea Românească, 2001), “Iisus cu o mie de braţe” (Editura Dacia, 2005) şi “Cartea poemelor mele nescrise” (Editura Cartea Românească, 2015), precum şi volumele de proză “Cartea şoaptelor” (roman, Editura Polirom, 2009, 2012), “Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri” (nuvele, Editura Polirom, 2013), “Copiii războiului” (roman, Editura Polirom, 2016). Cărţile sale au fost premiate sau nominalizate la premii importante în ţară şi în străinătate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*