Valeriu Gheorghiță în Vama Veche: Ne așteptăm să primim cât mai multe persoane să se vaccineze

Valeriu Gheorghiţă a mers la Vama Veche pentru promovarea mesajului campaniei de vaccinare, pe litoral.

Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat vineri, 6 august, în Vama Veche, că este important ca în această perioadă de vacanță, de concedii, oamenii aibă la dispoziție cât mai multe oportunități de vaccinare.

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare (CNCAV), dr. Valeriu Gheorghiță, a mers vineri, 6 august, în județul Constanța, pentru promovarea mesajului campaniei de vaccinare, pe litoral. Împreună cu echipa mobilă, dr. Gheorghiță a vaccinat în această seară turiștii aflați în stațiunea Vama Veche (Zona Hotel Victory / Punctul SMURD Vama Veche), care au dorit să se imunizeze.

Cu această ocazie, el a declarat că situația epidemiologică actuală la noi în țară este una bună și stabilă și crede că este perioada oportună în care oamenii se pot ne proteja mai bine, înainte ca varianta Delta să devină dominantă.

„Este cât se poate de evident că România înregistrează o creștere a numărului de cazuri. Este o creștere lentă, dar progresivă aș putea spune. Ne uităm la ce se întâmplă în restul țărilor europene, acolo unde creșterea este exponențială. Nu avem motive să credem că în perioada următoare situația se va îmbunătăți, în condițiile în care varianta Delta a devenit dominantă la nivel european. Are tendința de a deveni dominantă și în România și alternativa de testare periodică, să fim foarte serioși, nu este una care să ne ferească de posibilitatea de a ne îmbolnăvi. Vaccinurile actuale, cu schema completă, aduc beneficii importante, beneficii de peste 90 la sută în ceea ce privește riscul de spitalizare, riscul de evoluție către o formă gravă de boală și riscul de evoluție către deces. Este foarte important să înțelegem beneficiile vaccinării și să alegem să ne vaccinăm acum, altfel, persoanele care sunt neimunizate, care nu au istoric de trecere prin boală, care nu s-au vaccinat, au cel mai mare risc de a se îmbolnăvi în perioada următoare când estimăm că vom avea o transmitere comunitară crescută și în mod deosebit aceasta fiind legată de varianta Delta”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

El spune că, deși sunt în vacanță, oamenii ar trebui să înțeleagă că sănătatea este importantă și a dat exemplul Greciei, unde numărul cazurilor de infectare a crescut în primul rând în stațiunile turistice.

„Ne aflăm astăzi aici tocmai pentru a fi alături de oameni, a înțelege că ori de câte ori suntem în concedii, în vacanță, este bine să respectăm măsurile de prevenție. Ne uităm la ce se întâmplă în Grecia. Stațiuni turistice care în momentul de față sunt pe o creștere importantă a numărului de cazuri. Grecia este într-o zonă roșie. Trebuie să înțelegem că sănătatea este cel mai de preț lucru pe care îl avem și nu este bine să îl pierdem și să ignorăm acest lucru important pentru noi toți”, a explicat Gheorghiță, care a spus că vaccinarea în sine este un gest de normalitate, un gest de responsabilitate și de solidaritate. „Nu trebuie privită ca pe ceva ieșit din comun. În momentul de față avem date de siguranță, de eficiență, de eficacitate, avem scheme de vaccinare pe care le putem folosi, vaccinuri care sunt cât se poate de sigure. Cred că principala soluție pentru controlul pandemiei și acum și pe termen mediu și lung rămâne vaccinarea”.

Întrebat dacă Vama Veche și, implicit, litoralul este o zonă în care pericolul de îmbolnăvire este mai mare din cauza aglomerației, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare a apreciat că acest lucru este evident, din cauza variantei Delta, mai ales că boala se extinde foarte ușor unde aglomerația este mare.

„Având în vedere că varianta Delta este potrivită, iubește zonele supraaglomerate prin faptul că o persoană infectată poată să genereze de la șapte până la alte nouă cazuri secundare. Este evident că se extinde foarte ușor acolo unde numărul de persoane este foarte mare, unde nu se respectă măsurile de prevenție, unde aglomerația este la ea acasă. Litoralul este o zonă în care oamenii stau unii lângă alții și nu se respectă măsurile de prevenție. Este o realitate. Este evident acest lucru și, tocmai de aceea, atragem atenția să fim vigilenți tocmai pentru a preveni eventualele îmbolnăviri din perioada următoare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

El a mai spus că speră ca oamenii să înțeleagă faptul că și în vacanță, o perioadă de relaxare, nu trebuie să uite că pandemia nu a trecut.

„Este perioada de vară, perioada de concedii, toată lumea a așteptat această etapă de relaxare. Este foarte bine ca oamenii să se bucure, să își încarce bateriile, însă trebuie să uităm că pandemia nu a trecut, din păcate. Ne-am fi dorit să spunem altceva, însă ține de noi așa cum vom gestiona pe mai departe situația la nivel național. Cred că avem maturitatea necesară încât să înțelegem că lucrurile nu pot evolua într-o direcție bună fără să ne implicăm cu toții în acest sens, tocmai de aceea atragem atenția asupra respectării măsurilor de prevenție și asupra vaccinării”, a mai spus președintele CNCAV.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*