Universitatea Ovidius din Constanța construiește un centru nou de simulare în medicină

Construcția noului centru de simulare în medicină. FOTO UOC

Construcția noului centru de simulare în medicină al Universității Ovidius din Constanța (UOC) edificat prin supraetajarea clădirii facultăților de Medicină, Medicină Dentară, Farmacie și Științe ale Naturii și Științe Agricole, va fi finalizată până la sfârșitul verii. Urmează organizarea licitațiilor pentru dotări și echipamente.

Potrivit rectorului instituției, conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu, noua investiție, în valoare de 20.660.511 de lei cu TVA, este finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10: „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale”, Prioritate de investiții 10.1: „Investițiile în educație, și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare”. Lucrările de investiții sunt realizate în cadrul proiectului cu titlul „Modificarea, extinderea și echiparea infrastructurii educaționale (corp B) – C6 din planul cadastral al UOC” și vizează creșterea calității ofertei educaționale în domenii medicale (Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară, Facultatea de Farmacie).

„Cu această investiție vom crește nivelul de calitate și funcționalitate al bazei didactice, iar noile spații educaționale, și ne referim aici la 18 săli de curs, dintre care două amfiteatre, și 16 săli de simulare, unde pot studia simultan minimum 500 de studenți, vor permite facultăților din domeniul medical să își consolideze oferta educațională”, a declarat conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu, rectorul UOC.

Conform proiectului, construcția este realizată prin supraetajare, cu modernizarea spațiului deja existent la mansardă, și include realizarea a patru corpuri noi de scări și lifturi, ce vor prelua sistemul constructiv, conectând astfel toate etajele intermediare și anveloparea parțială a fațadei clădirii.

„Suprafața construită, de 4.284,80 mp, va permite funcționarea unei zone educaționale și a alteia administrative, cu birouri, vestiare, grupuri sanitare, recepție, spații de depozitare, camere pentru echipamente etc, iar nivelul nou construit va fi compartimentat și echipat pentru funcționarea centrului de simulare în medicină care să le ofere studenților și doctoranzilor din domeniul medical condiții pentru o pregătire profesională superioară și relevantă în contextul pieței muncii. Astfel, simulatoarele și manechinele de fidelitate ridicată, cu tehnologie Haptic avansată, le vor oferi acestora posibilitatea de a se pregăti în condiții extrem de apropiate de cele din viața reală”, a subliniat rectorul UOC, conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu.

Centrul de simulare în medicină este proiectat să funcționeze cu două amfiteatre cu capacitate de câte 200 de locuri fiecare și 16 săli de simulare (medicină dentară; O.S.C.E. – Objective Structure Clinical Examination; tehnici chirurgicale de bază și farmacie; nursing; obstetrică-ginecologie și neonatologie; scenarii A.T.I. adulți și pediatrie; asistență de urgență; acordare prim ajutor; disecție și laborator anatomie și radiologie; tehnici chirurgicale avansate; cardiologie și ecograf; o cameră de debriefing; trei camere de control).

Proiectul a avut în vedere flexibilitatea, modularitatea și conectivitatea spațiilor nou create prin rețele IT și presupune posibilitatea înregistrării, stocării și transmiterii înregistrărilor video ale sesiunilor de pregătire ce se desfășoară în cadrul centrului, astfel încât să se obțină maximă eficiență în utilizare, de către mai multe specialități complementare.

Din valoarea totală a proiectului, de 20.660.511,05 lei cu TVA, valoarea sumei nerambursabile este de 20.206.445,72 lei cu TVA, iar contribuția proprie a beneficiarului este de 454.065,33 lei cu TVA.

În perioada următoare, Universitatea Ovidius din Constanța va organiza licitația pentru atribuirea contractului de furnizare a simulatoarelor medicale pentru procesul didactic și de cercetare, valoarea estimată totală a dotărilor cu echipamente de simulare medicală pentru învățare fiind de 8,409,130.72 lei cu TVA.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*