Universitatea Ovidius din Constanţa a achiziționat o nouă platformă antiplagiat

Universitatea Ovidius din Constanța. FOTO UOC

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a organizat vineri, 29 octombrie, masa rotundă „Schimb de bune practici în conceperea și scrierea lucrărilor academice cu respectarea standardelor deontologice și etice”, în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2021-0540 – „Performanță și calitate academică în UOC. Crearea și dezvoltarea Platformei electronice pentru evaluarea periodică a performanțelor profesionale individuale ale cadrelor didactice – PERFORM DIDACT”.

Potrivit UOC, evenimentul este al doilea din seria celor trei realizate în mediul online, cu participare națională și internațională, de personal similar din alte centre universitare, şi facilitează schimbul de experiență pentru conceperea și scrierea lucrărilor academice cu respectarea standardelor deontologice și etice, în scopul îmbunătățirii performanțelor profesionale individuale ale cadrelor didactice din UOC și sporirii vizibilității acestora.

„În cadrul întâlnirii, invitatul special a fost reprezentantul furnizorului facilității de comparare electronică a documentelor, prin utilizarea serviciului de internet Sistemantiplagiat.ro, achiziționat prin proiectul CNFIS-FDI-2021-0540 pentru utilizare în cadrul Universității Ovidius din Constanța în vederea verificării lucrărilor de licență, disertație și doctorat, precum și a articolelor științifice rezultate în urma activităților de cercetare ale studenților, masteranzilor și doctoranzilor, respectiv ale cadrelor didactice din cadrul instituției, împotriva plagiatului. De asemenea, s-a realizat un schimb de experiență cu alți utilizatori instituționali ai acestui serviciu de comparare electronică a documentelor, atât din țară cât și din străinătate, respectiv: Institutul de Studii Financiare din București, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Universitatea de Stat din Tiraspol, Moldova”, a precizat lect. univ. dr. Gabriela Gheorghiu, directorul proiectului.

Serviciul Sistemantiplagiat.ro este un program informatic recunoscut de Ministerul Educației Naționale pentru compararea documentelor în format text, creat în anul 2002 și lansat în România în anul 2012. Accesarea serviciului se face prin conectarea la o platformă online pusă la dispoziția beneficiarilor pe baza unui cont de utilizator, cu ajutorul căruia sunt încărcate în sistem documentele în format text, iar conținutul lor este comparat cu bazele de date pe care platforma le are la dispoziție.

În urma analizei sistemul emite un raport de similitudine ce contribuie la evaluarea originalității textului verificat cu ajutorul a doi coeficienți – unul care indică valoarea procentuală din textul analizat care este identică cu alte documente cu acces liber pe Internet sau cu textele din baza de date legislative și altul care indică valoarea procentuală din textul analizat, marcată cu ghilimele sub formă de citare.

De asemenea, raportul de similitudine oferă informații și cu privire la sursele în care au fost identificate fragmente similare, însoțite de procente pentru fiecare tip de bază de date și fiecare sursă în parte, precum și avertismente privind posibile tentative de alterare a textului.

Proiectul CNFIS-FDI-2021-0540 beneficiază de o finanțare de 344.000 lei din bugetul alocat Ministerului Educației, din fondul de dezvoltare instituțională, Domeniul 5 – Îmbunătățirea calității activității didactice, inclusiv a respectării deontologiei și eticii academice și este implementat de Universitatea Ovidius din Constanța în perioada mai – decembrie 2021.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*