Unitățile de învățământ din comuna Peștera sunt pregătite pentru noul an școlar

Școala din comuna Peștera. FOTO Adrian Boioglu

A rămas doar puțin mai mult de două săptămâni până la deschiderea noului an școlar, iar în unitățile de învățământ din comuna Peștera se fac ultimele pregătiri pentru a primii elevii în condiții cât mai bune, atât în ceea ce privește igiena și asigurarea de materiale necesare, cât și în privința acoperirii necesarului de cadre didactice.

„Noi am făcut toate igienizările necesare la cele patru structuri școlare de pe raza comunei, precum și la grădinița care este în incinta Primăriei. De asemenea, am făcut, acolo unde a fost nevoie, și reparațiile necesare. Acum lucrăm la trotuarul din dreptul școlii din Ivrinezu Mare, care s-a surpat și reparăm ceea ce s-a stricat. În general școlile arată foarte bine, nu sunt probleme… mai sunt mici retușuri pe care le vom rezolva până la începerea noul an școlar”, a precizat primarul comunei, Nicoleta Vrabie.

În total, peste 390 de elevi și preșcolari din comuna Peștera și satele aparținătoare sunt așteptați să treacă pragul unităților de învățământ în acest an școlar. Un număr destul de mare, dar care face ca lucrurile să nu fie ușoare pentru administrația locală pentru că sunt patru școli, plus grădinița, care trebuie aprovizionate din toate punctele de vedere.

„Avem peste 390 de elevi și preșcolari. Clase I – IV, avem la fiecare structura școlară, dar pe cei din clasele V – VIII îi aducem cu microbuzele la școala gimnazială din Peștera. Noi am luat măsuri, ca în fiecare an, am asigurat partea de încălzire a școlilor – pentru că avem centrale cu combustibil solid la toate școlile, de asemenea am făcut revizii la centralele termice, partea de instalații. Școlile s-au aprovizionat cu cărbuni și lemne, iar acolo unde va fi cazul, noi, de la primărie, vom fi gata să intervenim din stocurile noastre. Le asigurăm tot ce au nevoie, atunci când solicită. (…) Microbuzele cu care sunt aduși elevii de gimnaziu în Peștera – avem trei microbuze, cam vechi, dar au toate verificările necesare făcute. Noi le trimitem la verificat la fiecare șase luni și sunt perfect funcționale”, a spus edilul.

Toate aceste școli au autorizație sanitară de funcționară, deci sunt cu acte în regulă. De asemenea, nu sunt probleme nici în privința cadrelor didactice, toți profesorii fiind titulari pe posturile lor.

„Cadrele didactice sunt tinere și avem asigurat necesarul pentru toate orele. Sunt numai câteva ore unde avem plată cu ora, doar foarte puține. Toate cadrele didactice sunt titulare pe post. (…) Unitățile de învăţământ au toate autorizațiile de funcționare necesare. Numai clădirea nouă din Peșterea are o mică problemă, cu autorizația împotriva incendiilor, deoarece nu a fost prevăzută cu două ieșiri, așa cum cer normele de siguranță. Dar am găsit rezolvare, avem o cerere de finanțare depusă la Compania Națională de Investiții, pentru a extinde corpul nou și în felul acesta vom avea cele două ieșiri necesare în caz de incendiu”, a declarat Nicoleta Vrabie.

Totodată, primarul din Peștera și-a exprimat încrederea că anul viitor va fi gata și noua grădiniță din comună, lucrările fiind deja finalizate, cu mult înainte de termen.

„Noi sperăm ca până anul viitor să ne mutăm și într-o grădiniță nouă, pe care o avem construită în satul Peștera, dar nu am făcut încă recepția. Avem termen până în 2024, dar noi sperăm să o putem da în folosință cu un an mai devreme”, a mai spus primarul Nicoleta Vrabie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*