Undă verde pentru cercetarea arheologică a epavei de lemn descoperite, în toamna anului trecut, în zona plajei din Eforie Sud

Undă verde pentru cercetarea arheologică a epavei descoperite în zona plajei din Eforie Sud. FOTO: captura VIDEO ABADL

Ministerul Culturii a dat aviz favorabil pentru cercetarea arheologică în mediu uscat a epavei de lemn descoperite în apă, în toamna anului trecut, în zona plajei din Eforie Sud. Atunci, lucrările de înnisipare pe o anumită porțiune au fost întrerupte și vor fi finalizate în aceste zile.

Potrivit reprezentanților Apelor Romane Dobrogea-Litoral, pentru crearea posibilității cercetării arheologice a epavei s-a împrejmuit o zonă de forma unui pătrat cu latura de 50 de metri, având în centru epava. Pentru siguranță, perimetrul zonei este protejat cu palplanșe metalice. Nisipul este scos cu ajutorul un excavator, dotat cu sistem de poziționare, care determină în permanență poziția cupei, astfel încât, să asigure evacuarea până la un nivel de siguranță față de nivelul la care se află epava, restul săpăturii pentru cercetarea arheologică a epavei se va face manual.

Pereții zonei excavate sunt protejați împotriva prăbușirii și la locul cercetării există în permanență un sistem de drenare a apei din infiltrații pentru a asigura posibilitatea efectuării cercetării arheologice în mediul uscat și sigur.

Amintim că anul trecut, până la începutul sezonului estival, au fost finalizate digurile, iar înnisiparea a început în septembrie și a fost finalizată la începutul lunii decembrie 2022, cu excepția porțiunii mai sus amintite.

Lucrările de reducere a eroziunii costiere la Lotul 5 – Eforie (Eforie Sud și Cordon Eforie Nord – Eforie Sud ) care se întind pe o lungime de 5,7 km, de la Portul Belona până la limita cu Unitatea Administrativ Teritorială Tuzla, se desfășoară în cadrul proiectului cu finanțare europeană „Reducerea Eroziunii Costiere Faza II (2014 – 2020).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*