Un restaurant cu specific italienesc din Constanța, amendat cu 32.000 de lei de Protecția Consumatorilor

Un restaurant cu specific italienesc din Constanța, amendat cu 32.000 de lei de Protecția Consumatorilor. FOTO> ANPC

În cadrul acțiunilor de control desfășurate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în cadrul Comandamentului Litoral 2023, restaurantul Mozzafiato, administrat de SC Concept Business Line SRL, din Constanța, a fost supus unui control amănunțit. În urma verificărilor, comisarii au descoperit o serie de nereguli grave și proceduri necorespunzătoare, care pot pune în pericol sănătatea și viața consumatorilor.

Printre cele mai serioase deficiențe constatate s-au numărat utilizarea unor materii prime, produse sau proceduri nesigure, neconcordanțe între gramajele preparatelor înscrise în lista meniu și cele efective cântărite în defavoarea consumatorilor, precum și folosirea unor produse cu acumulări de gheață și arsuri de congelare, total improprii consumului uman. De asemenea, restaurantul a fost sancționat pentru folosirea unor materii prime sau semipreparate fără elemente de identificare, depozitarea produselor la temperaturi neconforme și desfășurarea activității în spații neigienizate. În plus, au fost identificate și cazuri în care anumite produse au fost folosite în afara datei limită de consum.

În urma acestor constatări, restaurantul Mozzafiato a fost sancționat cu amenzi contravenționale în valoare de 32.000 de lei și un avertisment din partea ANPC. Acestora li s-au adăugat măsura opririi temporare a prestării serviciilor, precum și cea a opririi definitive de la comercializarea și retragerea din circuitul consumului uman a produselor alimentare neconforme.

Dar sancțiunile nu s-au oprit aici. Ca urmare a gravității și recurenței abaterilor față de controlul anterior din luna iunie 2023, comisarii ANPC au propus închiderea temporară a unității pentru o perioadă cuprinsă între șase și 12 luni. Această măsură are scopul de a asigura respectarea strictă a normelor de igienă și siguranță alimentară și de a proteja sănătatea și interesele economice ale consumatorilor.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a subliniat importanța respectării normelor de siguranță alimentară și a declarat că protecția sănătății consumatorilor este o prioritate absolută pentru instituție.

„Sincer, credeam că furtul la cântar a rămas departe, în trecutul comerțului românesc. Dar, iată că varianta italienească a acestuia își face loc din nou. Pot înțelege orice, dar nu pot accepta produse sau servicii care pun în pericol sănătatea, viața și, de ce nu, interesele economice ale consumatorilor. Dacă li s-ar fi întâmplat o situație de același gen administratorilor locației, probabil aceștia ar fi țipat ca din gură de șarpe, dar în italiană. Din punctul de vedere al unor operatori economici, mai bine consumatorii ar trimite direct banii și nu ar mai consuma nimic, pe principiul: <<N-a băut, n-a mâncat, dar a dat darul la masă…>>”, a precizat Horia Constantinescu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Este îngrijorător să aflăm despre neregulile grave descoperite în restaurantul Mozzafiato din Constanța și cum acestea pot pune în pericol sănătatea și siguranța consumatorilor. Amenzile și măsurile propuse de ANPC sunt justificate, iar închiderea temporară a unității reprezintă o acțiune necesară pentru a asigura respectarea normelor de igienă și siguranță alimentară. Este important ca autoritățile să monitorizeze îndeaproape astfel de locații pentru a proteja interesele și sănătatea publicului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*