Un preot răspunde melodiei “Despre smerenie” a trupei Taxi. Preferă Dumnezeu lemnul și spațiile mici?

preotul Eugen Tănăsescu și solistul trupei Taxi, Dan Teodorescu
preotul Eugen Tănăsescu și solistul trupei Taxi, Dan Teodorescu

Piesa “Despre smerenie” a trupei Taxi a stârnit o grămadă de controverse în mediul online. În mai puțin de 24 ore, melodia a strâns peste 124.000 de vizualizări, iar reacțiile sunt pe măsură.

Părintele Eugen Tănăsescu este și jurnalist și purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. A acceptat astăzi să răspundă la întrebările redacției “Constanța NEWS” în calitatea sa de preot creștin ortodox, nu prin prisma funcțiilor deținute.

Constanța NEWS: Trupa Taxi spune că l-a gasit pe Dumnezeu într-o biserică de lemn de 100mp și nu într-o catedrala întinsa pe 11 hectare, cu parcări subterane și lifturi. Unde îl găsim, de fapt, pe Dumnezeu?

Preot Eugen Tănăsescu: Oriunde Îl căutăm sincer și corect. Și mai ales acolo unde nu amestecăm lucrurile. Dumnezeu a făcut și lemnul și betonul, și stă pe orice sfânt altar, fie că e capelă, bisericuță de lemn, catedrala Sf. Sofia din Constantinopol sau catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova. Important e, înainte de toate, să știm CINE este Dumnezeu. Și, dacă vreți, și de ce o biserică are turlă și o anumită arhitectură. Cât despre lifturi și parcări, e absurd să nu înțelegi utilitatea lor practică. Vreți ca persoanele cu dizabilități să urce pe scări? Aș fi mai atent cu manipularea, mai ales în condițiile unei crize acute de locuri de parcare în București.

Constanța NEWS: Refrenul piesei suna așa: “Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici“. România are biserici de lemn foarte frumoase. De ce nu construim mai multe din acelea și mergem către catedrale și biserici foarte mari?

pr. Eugen Tănăsescu: Se construiesc si din cele mici. Doar cine nu vrea nu le vede. Ba chiar unii ne critică pentru numărul lor. Problema e însă spațiul limitat, raportat la numărul de credincioși. Și multe altele, explicate de Patriarhie. De pildă, Patriarhia nu are o catedrală destul de încăpătoare. Și reprezentativă. Mărimea are legătură și cu puterea de sugestie a imaginii. Trebuie să ne răspundem sincer la întrebarea: BOR este o Biserică Autocefală mică sau mare?

Constanța NEWS: Preferă Dumnezeu lemnul și spatiile mici?

pr. Tănăsescu: Preferă tot ceea ce a creat. Că dacă nu le-ar iubi, nu le-ar fi făcut. E o capcană să discuți despre faptul că Dumnezeu preferă lemnul contra betonului, spațiul mic contra spațiului mare. Vă și argumentez. Templul din Ierusalim (piatră, dimensiuni mari în epocă) e numit de Hristos „Casa Tatălui Meu” . Nu-l iubește oare? Cât despre spațiul mic, aș fi foarte atent. Pentru că spațiul mic poate însemna atât intimitate cât și individualism. Când vrei să fii numai tu cu Dumnezeu, e un semnal de alarmă al egoismului. Să nu uităm că iubirea presupune comunitate. Cu cât mai mare, cu atât mai bine. Asta e paradoxul creștinismului: nu-L poți iubi pe Dumnezeu decât prin aproapele. Nu de unul singur.

Constanța NEWS: Videoclipul îi are, pe lânga cei de la Taxi, pe o gramada de cântăreți, actori, compozitori, oameni de media. Au ei toți ceva împotriva bisericii? De ce credetți ca au acceptat să transmită acest mesaj?

Preot Tănăsescu: Întreb și eu: artiștii preferă un concert mic sau unul mare? Eu cred, sincer, că artiștii adevărați preferă și unul mic și unul mare. Pentru că, nu-i așa, artistul își iubește fiecare fan. Așa e și Dumnezeu, ne iubește pe fiecare și pe toți în același timp. De aceea, nu îi critic pe artiști, înțeleg punctul lor de vedere. Sunt împotriva catedralei Mântuirii. E dreptul lor.

Doar că nu trebuie ajuns la exclusivism. E o capcană periculoasă. Nu știu dacă au ceva împotriva Bisericii sau dacă merg ei înșiși la biserici „de lemn și mici”, nici măcar nu știu dacă le-a zis personal Dumnezeu ceva, dar mesajul lor riscă să se întoarcă împotriva lor. Pentru că e insuficient documentat.. Nu poți amesteca smerenia cu demnitatea, sau semnificația unei bisericuțe cu cea a unei catedrale. Naivitatea nu-i place lui Dumnezeu cu siguranță. De aceea, poate naște fie umor spontan (vezi referirile la sicriu) fie critica vedetismului (cum se împacă el cu smerenia?).

Mesajul lor îl mai înțeleg și altfel, ca om de comunicare. Poate fi o încercare de a susține proiectele seculariste ale domnului Remus Cernea, care pică în mod repetat prin Parlament. Sau, o replică la susținerea orei de religie de către alte vedete.

Constanța NEWS: Cine decide sau cine știe adevărul despre ce îi place lui Dumnezeu?

Pr. Eugen Tănăsescu: El însuși și Biserica pe care El singur și-a întemeiat-o. O spune cu gura Lui: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața” și „Cine vă primeşte pe voi pe Mine Mă primeşte”. Așadar, Dumnezeu nu e ceea ce ne trece nouă prin cap, ci ceea ce El singur a afirmat. Noi doar trebuie să ne conformăm Adevărului, nu să-l inventăm. În ziua de azi nu e greu să găsești pe Dumnezeu, e greu să-L accepți așa cum este: „Eu sunt Cel ce sunt”.

Constanța NEWS: Piesa se numește “Despre smerenie“. Poate o catedrală sau o biserică de mari dimensiuni să mai arate smerenie?

Pr. Eugen Tănăsescu: Să nu amestecăm merele cu perele. O catedrală nu vorbește despre smerenie ci despre demnitate și reprezentativitate. Altfel, ar trebui să detestăm toate marile catedrale ale lumii. Ceea ce e absurd. E ca și cum, la un concert unicat, ținut de marile trupe sau marii artiști, ai pretenția să intre doar câte 100 de spectatori. Iar Catedrala Mântuirii reprezintă o Patriarhie de vreo 18 milioane de ortodocși.

Iată și piesa care a creat controversa de astăzi.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

70 Comments

 1. Citesc si ma minunez cata manipulare. Cum ii mai suporta Pamantul pe astia? Trebuie educatie serioasa daca oamenii pica inca in plasa afaceristilor acestia fara bun simt. Mi-e scarba si sa mai comentez, nici nu-mi merita timpul. Mai bine ma duc sa fac ceva de ajutor cu el, ca in ei nu ma bazez. N-au facut nimic nici cu sclavia, nici cu nazismul, nici cu razboaiele de acum. A, ba da, le-au sustinut. Dar sigur isi justifica cumva si asta, ca doar tre sa iasa banul, nu conteaza oamenii, nu conteaza lumea, nu cotizezi nu contezi.

 2. Mulţi dintre cei care apar în videoclipul trupei Taxi stau în ditamai vilele, dar pe Dumnezeu îl trimit în spaţii mici de lemn. Lui Dumnezeu i se cuvine toată slava. Şi cred că o casă a lui Dumnezeu pe pământ poate fi cât mai măreaţă. Cu aurul care stă pe oameni în bijuterii ar putea fi aurite turle de biserici. Dar unii stau în vile, sunt plini de aur pe ei şi vor ca Dumnezeu să fie smerit. Un videoclip împotriva construirii moscheilor nu ar fi făcut. Oricum a apărut aiurea melodia asta, acum, când Catedrala este deja înălţată până aproape de jumătatea ei. Ce ar vrea ei de fapt, să fie oprite lucrările? Eu nu sunt împotriva construirii de biserici; în zona Baicului din sectorul 2 chiar ar fi nevoie de o biserică mai mare, e un cartier nou dezvoltat şi nu are decât o bisericuţă mică.

  • Suntem tara creierelor spalate… Nu va este rusine sa sustineti o catedrala de peste 400 milioane de euro, in timp ce spitalele nu au nici minimul necesar de medicamente, oameni ce mor cu zile din cauza saraciei… Despre care Dumnezeu vorbiti? Unul fabricat de voi? Ati fabricat un Dumnezeu lacom, care te ajuta doar daca esti contribuant la BOR… Sunt crestin si cred in Dumnezeu adevarat, nu cel fabricat de BOR, iar voi cei ce sustineti ca trebuie sa contribuim si ca avem nevoie de catedrala, sunteti slujitorii satanei. Bravo trupei TAXI !!! Patriarhia nu ofera nimic gratis, il vand pe D-zeu, de parca ar fi proprietatea lor.

   • Mai,copile!Si voi toti care atacati Biserica ,mai ales Bor-ul.De cand trebuie ca Biserica sa indeplineasca atributiile statului Roman? De ce mai avem parlament si institutiile care tin de ea atunci ?Dupa voi ,Biserica tr sa va faca spitale,scoli,autostrazi..etc..nu-i asa?Inainte sa scrieti ceva ganditi-va de doua ori si analizati bine situatia.Improscati in Biserica tot felul de critici si scoateti parlamentul basma curata.Sa va fie rusine!

   • Domnule Conache aveti o opinie sanatoasa. Nota 10. Mai bine spitale dotate in fiecare parc decat biserici.Iar o megacatedrala intr-o tara saraca, este chitia de margaritar inutila.

  • Ai dreptate când atragi atenția că aceste vedete au bogății materiale, case, mașini, aur, bani. Cu toate acestea mesajul lor valabil. Si psalmistul David (foarte bogat, rege care a ucis pe Urie dar s-a trabsformat în “Omul după inima lui Dumnezeu”)a zis: “Domnul meu eşti Tu, că bunătăţile mele nu-ţi trebuie.”” (Psalm 15, 2) Noi suntem cei care credem ca ii aducem onoare lui Dumnezeu prin clădiri impunatoare, mărețe, locașuri de cult deosebite. Iisus a fost și este cel mai măreț, deosebit, frumos, și Suveranul deplin, și nu a avut nicio clădire. Primii creștini, persecutati, se intalneau in case, in natura, și au avut cea mare mare influenta in jur, fără să detină niciun locas de cult, ci doar PRIN FAPTE. Putem construi ce/cat/cand dorim, dar să nu spunem că o facem pentru Dumnezeu, pentru măreția Lui, pentru suveranitatea Lui, fiindca defapt El pune mai mult preț pe FAPTE ADEVARATE, pe spiritualitate, iar nu pe materialitate. Avem exemplul influenței lui Iisus. Da, “Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici“, eu o iau ca o metaforă pentru a pune în prim plan FAPTELE CURATE. S-a spus in articol ca: O catedrală nu vorbește despre smerenie ci despre demnitate și reprezentativitate si ca Templul Iudaic a fost numit de Iisus Casa Tatălui Său. Afirmatii adevarate parna la un punct pentru ca sunt incomplete. Pentru cine este aceasta demnitate si reprezentativitate? Pentru oamneni, ca Dumnezeu nu are defapt nevoie de ele, si daca vrem cea mai inalta demnitate si reprezentabilitate pentru Dumnezeu, avem exemplul lui Iisus (a apostolilor) prin CEEA CE ERA, VORBEA ȘI FĂCEA, neavand nimic material. Iar Templul a fost numit tot de Iisus si un loc al negotului, pângărit atunci când faptele făcute acolo nu mai dădeau slavă Tatălui Ceresc. Iar Templul acela a fost distrus si cuprindea simboluri implinite odatî cu Răstignrea si Învierea (era un loc unde omul se ducea să își ceara iertare prin confesarea păcatului la altar, punea mîinile pe animal și apoi omora mielul. Jarta adusa era simbol pt Issus Mielul lui Dumnezeu). Acest Temnplu adus in discutie era măreț dar ți un loc de sacrificiu, unde zilnic curgea foarte mult sânge, ceremonial lăsat de Dumnezeu și schimbat tot de EL. Domnul preot a uitat de acest aspect. Cele doua nu se pot compara defapt, respectiv o catedrală azi cu Templul iudaic (nici măcar nu sunt mere și pere). Dacă vrem să îl reprezentăm desăvârșit pe Dumnezeu azi, avem exemplul lui Iisus, și a primelor secole de creștinism, când fără clădiri mărețe Dumnezeu era proslăvit și viețile oamenilor erau schimbate cu adevărat. Iubirea de frați, faptele curate, aduc mai multă slavă Tatălui decât aurul, clădirile, etc.

  • Enoriasa Viorica … nu ti e rusine sa iei aparerea celei mai mafioate organizatii din Romania ?
   Aia care apar in clip si si au facut vile si le au facut din munca lor, nu din cersit si nu din banii publici.

   Imi pare rau de tine ca tu chiar crezi ca o sa te ajute la ceva monumentul nesimtirii numit catedrala neamului.

 3. Ce legatura are credinta in Dumnezeu, oriunde ar fi el , cu ANOMALIA, MEGASTRUCTURA aia de …catedrala. Grandomanie pe fata. Intr-o tara saraca este o crima sa faci asa ceva. Plimbati-va domnilor preoti cu masini scumpe…ca asa il preamariti pe Dumnezeu.

  • Din pacate pentru tine inca nu l-ai cunscut pe Dumnezeu. Oamenii mor de foamne din cauza celor ca si tine, atei, lipsiti de Dragoste, certareti si clevetitori. Va ridicati impotriva unei case inchinate Tatalui dar nu spuneti nu la toate jocurilor de culise din viata voastra.Dati mana cu hotii, deveniti hoti, calcati peste suflete sa va atingeti scopurile si apoi urlati cu hule in fata casei lui Dumnezeu. Da, idiotilor de aceea suntem saraci, ca se construieste o catedrala.

   • Nu stiu cine e idiot, dar te rog sa-ti pui un calculator (de mana) in fata si introdu suma care se da pe catedrala neamului, iar acuma incepe sa faci o scadere la cate scoli, spitale, centre de ajutorare a saracilor, case, blocuri, etc. s-ar fi putut face cu acesti bani. Ideea e ca nu cladirea o sa te mantuie, ci dumnezeu. PS: daca cineva nu e de acord cu ceva religios nu inseamna ca e ateu, doar ca se poate sa si gandeasca sanatos si sa vada ceva ce unii credinciosi nu vad, din cauza ca relatia lor cu dumnezeu e pur bisericeasca si ei nu stiu ca dumnezeu e peste tot oricand si oriunde, iar ca tu nu injuri in biserica ci doar acasa nu te face mai sfant, tot la fel de pacatos esti, doar ca te inseli singur spunand ca mergi la biserica si te-ai curatat de pacate, nu e asa, citeste, de aceea ne trebuie scoli, sa invatam sa citim, ca sa nu mai fim amagiti de preoti/farisei.

   • Simti cum ti se urca sangele la cap cand strigi “atei” si “idioti”, inspira si expira, oare bigotismul nu inseamna ca ai pierdut ce era mai important si anume scopul, totusi Dumnezeu este iubire.

 4. Pana cand oamenii sunt atat de retarzi incat sa nu citeasca toata biblia, chiar numai pentru cultura generala, nu vor intelege ca dumnezeu n-are nevoie de biserici, ci doar de voi, credinciosilor, pentru ca scrie si in biblie, in evanghelia dupa Matei: “Iarăşi grăiesc vouă că, dacă doi dintre voi se vor învoi pe pământ în privinţa unui lucru pe care îl vor cere, se va da lor de către Tatăl Meu, Care este în ceruri.
  Că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor.”
  Ideea e ca informatia nu face rau, dar daca stii prea multe si te impui aberatiilor create de biserica, esti considerat ateu sau eretic. 90% din ceea ce se predica astazi, in biserica, nu se regaseste in invatatura lasata de profeti, ci doar in invatatura mercantila din ziua de astazi a bisericiilor. Banii, care sunt considerati ochii dracului, le-au luat mintiile preotiilor si numai despre asta mai stiu sa vorbeasca si gandeasca. Stati acasa, citit biblia si o sa fiti mult mai sanatosi spiritual si psihic. Lasati fariseii pe seama lui dumnezeu, o sa aibe el grija de ei ca sa le dea ce merita dupa ce se vor stinge dintre noi. Va las doar cu atata, ca ar mai fi de dicutat si despre icoane, care clar scrie in biblie ca dumnezeu nu are nevoie de asa ceva si nu e de acord cu chipuri cioplite (icoane). O zi frumoasa!

  • Stefane.ai zis bine si aproape corect pana la icoane.esti protestant imbacsit sau ce???vezi ca sunt protestanti luminati care vb frumos de icoane

   • Eu n-am construit nimica si sunt impotriva cladiriilor unde se mint oamenii ca acolo e dumnezeu.

  • Acel citat se refera la rugaciune. Tot in biblie spune clar ca e nevoie de biserica, pt ca numai acolo se pot savarsi sfintele taine, instituite de Hristos insusi.

   • Ce taine a instituit hristos? Toate sunt facute de oameni ca sa-i manipuleze mai bine pe prosti! Biserica e un loc unde va adunati si incercati sa intelegeti ceea ce au scris profetii. Religiile exista pentru ca fiecare intelege altfel scriptura si incep sa se contrazica si pana la urma fiecare isi face o biserica si aduna oameni ca sa-i indoctrineze cu ideologiile lui. (si uite cate feluri de culte sunt incat iti vine sa urlii, parca nu e doar un dumnezeu, ci sute de dumnezei) Si pana la urma rugaciunea e ceea ce te apropie de dumnezeu, nu cladiriile sau banii care se dau pentru o asa zisa intermediere cu dumnezeu, din pacate practicata de toti preotii/fariseii din ziua de azi.

 5. Sunteți de-a dreptul penibili,groteşti.Mă aşteptam la mai mult la unii dintre vou.D.l Rebengiuc,preferă lemnul şi spațiile mici !?Ce manipulare grosolană !?Cântărețul cu ochelari îl caută pe Domnul şi crede că Îl găseste în spețiile mici,nu în Catedrală Mântuirii Neamului,unde spațiul este prea mare…Oameni care nu înțelegeți rostul şi locul Bisericii Ortodoxe a Neamului românesc.Păcat!Dumnezeu să vă lumineze şi pe voi în acest Post Mare !

 6. Aici exista cale de mijloc .CATEDRALA CA SIMBOL SI REDUTA PUTERNICA A ORTODOXIEI . dar fiecare biserica. mica . mare . sa fie reduta puternica si prin fapte . pe langa ea. dopa exemplul de la Petru Voda. sa propaseasca copii si batrani !

 7. Acest popa ne vorbeste despre constructia lifturilor ca metoda de ajutorare a oamenilor handicapati, dar eu as vrea sa pun totusi o intrebare: de ce sa construim biserici atat de mari incat sa nu poata cei handicapati sa ajunga la Domnul Zeu si fara lift?

 8. Dumnezeu nu a creat betonul… Betonul armat a fost inventat și dezvoltat concomitent de mai multe persoane la mijlocul secolului al XIX-lea. (Parinte esti un incult!!!)

  • De fapt prin extensie daca poti gandi mai profund si nu superficial vei observa ca Dumnezeu a creat si betonul si tot ce exista. Betonul ce componete chimice are? Alea cine le-a creat sa ne putem juca noi cu ele sa le utilizam pt confortul nostru? Orice produs chimic de unde este? Din pamant, pamantul de unde vine? Dintr-o super nova a unei stele de 30 de ori mai mare decat soarele de generatia a doua. Steaua aceea de unde vine? Din alta stea de prima clasa cand exista doar hidrogen si heliu in componenta lor. Acea stea de prima generatie a aparut si ea in urma cumulari de particule fierbinti produse de Big Bang care a fost produs si el la randul lui din energie necunoscuta numita stiintific degetul lui Dumnezeu iar in Biserica Ortodoxa voia lui Dumnezeu. Stephen Hawking si Kazuo Murakami sau doar 2 dintre cei mai buni savanti care spun ca din cercetarile lor rezulta ca universul si omul sunt create de o fiinta supranaturala si spirituala catre transcede universul si intreaga creatie si nu poate fi cuprinsa de timp, spatiu si alte dimensiuni care ne limiteaza. Aceasta fiinta pt noi este Dumnezeu iar pt savanti este acel “Ceva Maret” pe care il contempla prin lucrarea lor si regreta ca nu l-au cunoscut. Deci popa nu e idiot. Nu mai fiti siperficiali si limitati in gandire. Iar catedrala este un simbol al dragostei omului fata Dumnezeu, construind ceva cat mai frumos si maret pt acea Fiinta Suprema. Ce e mai bun si frumos se cuvine Creatorului, nu noua unor fiinte mici egoiste care vrem noi in primul rand apoi restul ce mai ramane. A se vedea exemplul lui Cain si Abel. De exemplu noi pt persoanele dragi: copii, consoarta, parinti, nu facem tot ce e mai bun si nu le oferim ce e mai bun lor? Daca un copil al tau iti cere suc de portocale nubai sa ii dai venin de sarpe nu? Ba chiar in loc sa ii iei un suc ieftin ii iei ce e mai bun ca il iubesti. Asta se intampla si in raport cu Dumnezeu. Nu mai judecati degeaba si nu mai fiti superficiali.

   • “Stephen Hawking si Kazuo Murakami sau doar 2 dintre cei mai buni savanti care spun ca din cercetarile lor rezulta ca universul si omul sunt create de o fiinta supranaturala si spirituala catre transcede universul si intreaga creatie si nu poate fi cuprinsa de timp, spatiu si alte dimensiuni care ne limiteaza.”

    Serios? Chiar asa zic ei? Astea sunt probabil declaratii la cald dupa slujba de duminica si donatia la catedrala!

  • Ai dreptate. Dar cei ce l-au inventat, nu l’au inventat combinand niste materiale deja existente? Ei au descoperit cum sa le combine. Materialele erau deja acolo. Asta vrea sa spuna…

 9. @ANCA!
  Minunează-te soro, că te mai poate RĂBDA pământul acesta CREȘTIN peste care a CURS sânge de MARTIR pe aproape fiecare metru patrat al țării!
  Construirea Catdralei Mântuirii Neamului, îi privește pe Creștinii Ortodocși practicanți! Este problema lor edificarea acestei Catedrale, și nu a celor care HABAR nu au cu ce se mănâncă Ortodoxia. Nu te-a pus nimeni să comentezi. Dar dacă ai făcut-o, era bine să o fi făcut inteligent și respectuos și nu batjocoritor. Păcat că ai ales să faci parte din rândul celor PUȚINI dintre romîni care au ales SĂ-ȘI SABOTEZE neamul!

 10. Ideea melodiei e smerenia….probabil ca nu toata lumea intelege faptul ca nu spatiile mari sunt problema, nici macar nu e controversa ,beton versus lemn. Aceste proiecte sunt atat de importante oare…lifturi si spatiu extrem de mare cand sunt oameni, copii si batrani care mor de foame si tanjesc dupa o felie de paine? Nu constructia catedralei este problema ci investitii care nu isi au rostul….degeaba construim locuri de inchinare daca nu exista caldura si sinceritate in inima inchinatorilor si degeaba preotii cauta sa convinga de necisetatea unor asemenea monumente daca oamenii cred ca il vor gasii pe Dumnezeu doar in biserici fie ele mari sau mici, fie din lemn sau beton. Haideti sa ne gandim mai mult la cei din jur cand vine vorba de investitii financiare si sa ne punem inima si gandurile ca investitii pentru Dumnezeu. Atata timp cat suntem pregatiti sa ne iubim aproapele si sa investim in vietiile celor in nevoie Dumnezeu este acolo pentru noi, chiar si intr-o bisericuta mica de lemn. Si inca ceva Biserica nu este cladirea in fata careia sta un indicator ci sunt oamenii sincer adunati la un loc pentru a fi in prezenta Lui!

  • Il gasesti peste tot, adevarat. Doar ca, in biserica se intampla mai multe lucruri, dupa cum spune si preotul in interviu. 99% dintre oameni nu stiu si/sau nu inteleg rostul turlelor… dar comenteaza pro dau contra bisericilor. Nu s-a intrebat nimeni pana acum, de ce si bisericile noastre si templele mari budiste din India si alte tari au ‘turle’. Nu este o coincidenta dar mult vad putini pricep. Problema este ca majoritatea nici nu vrea sa inteleaga de ce… Au sufletul plin de ura si frustrari, toate dezvoltate de ei sau preluate de la cei din jur fara sa isi dea seama.

   • Întradevar este interesant de studiat istoric și biblic despre importanța arhitecturii din perspectiva simbolică a unui lăcaș de cult. Biblic, primul lăcaș de cult a fost Cortul Întâlnirii cu chivotul legii, cu funcții bine stabilite de Dumnezeu, date lui Moise. Apoi, respectandu-se întocmai functiile si simbolurile, au fost construite 2 temple, primul de Solomon, darmat de persani si refacut. Al doilea templu a fost distrus de romani. Cel mai important simbol era actul pocaintei prin cerere de iertare si sacrificarea mieilor (simbol pt. Iisus Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii). Odata cu Isus, care a dat Cezarului de e al lui, si lui Dumnezeu la fel, a fost profetizat distrugerea Templului. Crestinii au fost persecutati timp secole, nu aveau locasuri de cult, dar influenta lor, a mesajului iubirii Divine si mesajul Mântuitorului Iisus au fost mai puternice. In Noul testament se spune că biserica lui Hristos este orice loc unde credinciosii se aduna in El si pentru El. IIsus nu a avut biserici, cum nici apostolii, ei erau cu adevarat smeriti. Daca vrem reprezentanță, demnitate și suveranitate, ne construim lăcașuri mari. Dar defapt nu e nevoie de ele, pentru că demnitatea nu stă în măreția clădirii, suveranitatea nu vine din imaginea frumoasp, bogată, măreață. IIsus era sărac dar demn, un om deplin care nu a păcătuit prin faptul că a fost atațat de Adevăr și Faptele lui au fost toate curate și suveran asupra noastră ca Fiu de Dumnezeu, care din iubire deplina pentru om nu vede ca prea mult să se leapede de divinitate. Crestinismul in esenta, odata cu exemplul lui Iisus, nu are nevoie de cladiri impunatoare, ci faptele aduc mai mult prestigiu decat orice. Iisus a lăsat ucenicilor două ceremonii: 1. spălarea picioarelor cu frangerea painii și vinul nefermentat și 2. botezul. Ambele au fost facute într-o casa obisnuita sau in natura, nu la Templu. Ambele nu se practica azi ca atunci: luam painea si vinul dar nu ne spalam picioare ca Isus, botezam copii in fașp când nu aleg ei singuri. Mai mult, cand Templul devenise un loc de negot și afaceri, a luat un bici si a denuntat pacatul. Dacă vreti să studiati simbolurile din Templul de pe vremea lui Iisus, lăsate la aceea vreme de Dumnezeu Însusi, de care nu a mai fost nevoie insa odata cu Întruparea, Răstingnirea și Învierea, veti avea surpriza sa constatati ca nu se suprapun cu cele folosite azi în construirea bisericilor. Acestea de azi sunt conventii cărora le-am dat noi valoare de simbol: (o turlă simbolizează cerul. două turle simbolizează cele două firi (Dumnezeiască şi umană) ale lui Iisus. ) Dacă obiectele simbolice ale Templului iudaic lăsate de Dumnezeu aveau un mesaj clar și un scop precis pentru vremurile respective, cele lăsate de Iisus sunt la fel, dar vedem că simbolurile sunt lăsate in crestinism în spirit, nu mai sunt materializate în obiecte, clădiri: Botezul (făcut in Iordan de Iisus) reprezinta moartea omului vechi si ridicarea noului om iar Spălarea picioarelor la Sf. Cină cu vinul nefermentat si painea nedospita, făcute de Iisus insusi, reprezinta umilinta, smerenia, recunoasterea conditiei de păcat și acceptarea jertfei Mântuitorului in viata noastră adică acceptarea iertării dicine (pâinea nedospită și vinul nefermentat. De ce erau despite si nefermentate? Adica un trup și un sânge fără păcat, dospirea și fermentarea fiind considerate procese asociate cu păcatul care mereu crește și schimbă natura lucrurilor). Toate alte ceremonii practicate sunt rodul tradiției ți provin din alte scrieri decțt Biblia.

  • In sfarsit un comentariu intelligent, cineva care a inteles mesajul trupei Taxi. Nu inteleg cum s-au starnit atatea discutii pe langa subiect. Biserica ar trebui sa foloseasca banii castigati sau din donatii pentru ajutorul celor sarmani. N-am auzit nimic in acest sens. Cat despre Taxi eu ii consider extraordinary. Reusesc sa identifice problemele din societatea romaneasca si sa le transmita intr-un mod atat amuzant cat si plin de ironie. Mai rar asa ceva. Bravo TAXI!

 11. Probabil strănepoții noștri se vor amuza de comentariile noastre vis-a-vis de acest proiect,dar sigur se va găsi unul care să pună punctul pe I…Adică:fiecare are dreptul la o opinie,dar să fie susținută de CREDINȚĂ (adevărată)!!

 12. deci “dumnezeu prefera lemnul, lemnul si spatiile mici” este o metafora. tradusa pentru intelesul tuturor inseamna ca dumnezeu te vede si te aude mai bine in simplitate, asa cum va si invata isus hristos: nu aveti nevoie de biserici acoperite in tabla aurita ca sa mergeti la el. una de lemn e deajuns.
  asta in cazul in care sunteti suficient de naivi sa credeti ca dupa ce muriti va asteapta cineva sus pe un nor cu un caiet in care a notat cate moaste ati pupat, cate duminici ati lucrat, cate voturi i-ati dat lui ponta (cum v-a invatat biserica) si cate comentarii tembele despre sangele eroilor, neam si tara si ortodoxism ati scris.

  • De ce generalizezi cu Ponta? Au fost cativa preoti. Nu a iesit purtatorul de cuvant sa spuna asta. Nu inseamna ca toti sunt asa. Sunt si preoti care traiesc mult mai simplu decat poti sa concepi. Evident, sunt si cei care fara ML sau seria 7 nu se pot deplasa. Fiecare primeste ceea ce ofera. Inainte sa vorbesti sau sa ii judeci pe cei din jurul tau, uita-te la tine in primul rand. Ai inteles ceva din pasajul cu Iisus si pietrele aruncate catre Maria Magdalena?

 13. Se intreaba unii de ce nu am avea si noi catedrale ca in Vest? Pai daca nu le-am facut la timp, cand biserica detinea puterea, acum totul pare fortat si anacronic. In Evul Mediu, viata unui om nu pretuia prea mult, campurile de lupta erau inecate in sange, femeile mureau pe capete la nastere. Biserica dicta cum, de ce si cand. Ce facem? Ne intoarcem la vechile mentalitati? Pai haideti sa adunam sclavi, ca in antichitate, si sa ridicam piramide! Suntem in sec. XXI! Cetatenii au drept de vot, biserica nu mai controleaza vietile oamenilor. O catedrala imensa intr-o tara saraca, in sec XXI, inseamna o intoarcere fortata cu secole in urma.

 14. 1. De ce vrea trupa Taxi ca mulțimea crediniciosilor ortodocși sa se înghesuie inca un secol la slujbele din vechea Catedrala? Catolicii au fiecare cate un loc in bancile frumos aliniate din catedralele lor imense, la fel credincioșii aparținând altor confesiuni creștine / iar noi, nici locuri in picioare? Populatia ortodoxa a Bucurestiului e astazi aceeasi ca la 1658 cand s<a sfintit actuala catedrala?
  2. Poate trupa Taxi dezvalui daca si cati dintre protagonistii videoclipului sunt ortodocsi? Si casele lor respecta smerenia vremurilor cand se faceau bisericute de lemn? Stie trupa Taxi ca o legiuire otomana interzicea cladirile din piatra in Valahia si Moldova? Se substituie azi Taxi Padisahului?
  3. Pe vremuri, potrivit unei reguli nescrise, din smerenie / iata ce insemna smerenia / nicio cladire civila nu putea depăși inaltimea turlelor bisericii…
  4. Conform uneia dintre cele 10 porunci, a/L iubi pe Dumnezeu inseamna a-L iubi mai mult decat orice, decat pe noi insine, familia, sau lumea, sau orice altceva din lume. Din aceasta perspectiva, celui Preaiubit trebuie sa/i faci cele mai frumoase daruri, drept pentru care nicio cheltuiala nu/i prea mare.
  5. Trupa taxi poate privi si pragmatic noua Catedrala. 10 ani de aici înainte vor avea de lucru constructori, tâmplari, pictori etc. apoi slujitori ai bisericii

  • Fac pariu ca multi care sunt anti traiesc din ajutor de somaj sau lucreaza la negru… dar pretentii si opinii putem avea toti ca doar suntem ‘liberi’. Prea liberi as spune eu… Atat de liberi incat ne inchidem in noi si nu stim ce sa facem cu libertatea asta. Prefer 100 de catedrala decat sa vanda astia toate padurile si pamanturile tarii. Prefer ferme si terenuri agricole intretinute de romani, nu de controlate de companiile multinationale care ne vand lucruri toxice la suprapret. E greu si cu ‘libertatea’ asta…

 15. Nu mai fiti superficiali si limitati in gandire. Catedrala este un simbol al dragostei omului fata Dumnezeu, construind ceva cat mai frumos si maret pt acea Fiinta Suprema; pt Dumnezeu, pt Creator. Ce e mai bun si frumos se cuvine Creatorului, nu noua unor fiinte mici egoiste care vrem noi sa avem ce e mai bun in primul rand apoi restul ce mai ramane si atora si daca o fi si lui Dumnezeu. A se vedea exemplul lui Cain si Abel. De exemplu noi pt persoanele dragi: copii, consoarta, parinti, nu facem tot ce e mai bun si nu le oferim ce e mai bun lor? Daca un copil al tau iti cere suc de portocale nu ai sa ii dai venin de sarpe nu? Ba chiar in loc sa ii iei un suc ieftin ii iei ce e mai bun ca il iubesti. Asta se intampla si in raport cu Dumnezeu. Nu mai judecati degeaba si nu mai fiti superficiali. Sa nu uitam ca cei care striga contra lui Dumnezeu si a celor care vor sa il Laude inchinand in numele Lui Altare de inchinare solemne, sunt urmasi ai lui iuda si avari. Ei nu stiu decat sa strige impotriva a orice s-ar investi. Iuda cu un episod inainte sa il vanda pe Hristos a fost prezent acolo unde o femeie isi regreta vina si a varsat mir pe Iisus. Iuda riposteaza ca acestia de astazi si spune ca de ce sa se iroseasca bunatate de mir cand putea fi vandut si banii impartiti la saraci. Aceasta pentru ca el se ocupa cu filantropia si isi lua partea din sumele respective. Asa si cei care scandalizeaza acum, nu sunt decat cateva guri rau intentionate care pentru interese proprii sau actiuni care ii favorizeaza, vocifereaza impotriva constructiei catedralei si ametesc si alti cativa oameni naivi. Pentru cei care reproseaza ca unii preoti au mercedes si seria 7, le recomand sa invete si ei toot atatia ani, sa faca masterate si doctorate si apoi sa aiba pretentii sa comenteze la starea financiara a unui intelectual. Daca s-ar valoriza intelectualii in tara asta ar fi mult mai bine, dar din pacate poporul imbogateste prostia si incultura in Romania. Si dca cineva critica Biserica, ea fiind institutie; ca ridica biserici cand e criza, trebuie sa stie ca e de lauda, nu o critica. sunt buni manageri in aceasta institutie, corecti care nu fura, si cu nici 2% din bugetul Romaniei plus sumele proprii din surse proprii si de la oameni care nu cumuleaza mai mult de 15% in total, reuseste sa construiasca biserici, sute de centre sociale, spitale, camine de batrani si copii, cantine toate din bani prorprii si intretinute de BOR in procent de 100%. In contrast cu statul care desi dispune de sume de zeci de ori mai mari, nu face absolut nimic, nici macar autostrada. Biserica construieste biserici pentru ca asta e treaba ei. spitale, scoli, camine etc, trebuie sa construiasca statul. pentru asta exista ministrii pe fiecare ramura. daca Biserica a preluat fraiele si se ocupa de popor cat poate, nu inseamna ca ea e datoare sa faca toate acestea. singura datorie a bisericii este sa educe poporul, sa il spiritualizeze si sa il mentina moral si echilibrat. E ca si cum iti ofera cei 7 ani de acasa. Daca te ajuta si in celelalte planuri nu inseamna ca e datoria ei. Nu cumva vreti sa faca BOR si autostrazi? Biserica e activa pt ca are oameni competenti si corecti la conducere. Tara e in criza pentru ca are incompetenti si hoti in guvern. Cu un managemnt si o gantire BOR tara ar fi la un nivel foarte inalt economic si cultural. Statul promoveaza doar prostia ca sa faca un popor de naivi sa il conduca dupa interese proprii si cand acest stat creeaza probleme strica, Biserica, din cauza ei nu avem noi bani pentru voi pt spitale si saraci. Va asigur ca nici 10% din cei ce vocifereaza nu sunt filantropi si darnici. fiecare sa ajute un om si tot ar fi bine, nu ar mai exista criza. Criza economica este cauza de o criza de comuniune si solidaritate. Hristos ne invata sa ne iubim unii pe altii, asta implica si ajutorarea reciproca. Daca noi nu am fi atat de egoisti si sa luptam fiecare pt mai mult si mai mult, nu ar exista ceilalti cu mai putine avantaje. Biserica este singura care pastreeaza echilibrul. Daca ai face ce te invata biserica, daca am face toti asta, nu ar mai exista niciun fel de deficit. e cea mai buna doctrina si cea mai eficineta care a tinut mereu lumea pe picioare si a salvat-o de la autodistrugere. Daca BOR face catedrala, inseamna ca isi face treaba, daca statul u are salarii si spitale si camine, inseamna ca acolo undeva e o problema, e un deficit al statului si nu e treaba bine facuta. Daca Biserica este activa si social si are actiuni nenumarate de filantropie, este un bonus pt popor, nu o datorie a Bisericilor. Romania trezeste-te i nu te mai lasa manipulata de lupi.

 16. Muritorii de rând ar comite o blasfemie pretinzând că ştiu ce preferă Dumnezeu! Sfinţii însă îşi pot îngădui şi, ca urmare, nu poţi ignora ce spune unul din ei:
  ÎN CLIPA ÎN CARE SE VOR CONSTRUI BISERICI FOARTE MULTE ŞI AURITE, SĂ VĂ FERIŢI, SCADE CREDINŢA!
  Sfântul Ioan de Kronstadt

 17. As vrea domnule autor sa intrebati preotii alte lucruri mai apasatoare ….de exeplu daca ei respecta cu sfintenie cuvantul lui Dumnezeu…si sa ne lumineze si pe noi cine a stat de fapt la baza inventarii Bisericii asa cum o cunoastem in zilele noastre? Sfanta Biblie spune altceva…cititi va rog capitolele 26-30 din Biblia Ortodoxa Ieşirea – a doua carte a lui Moise, sa vedeti cum spune Dumnezeu sa arate Biserica…..si mai mult de atat….orice crestin a auzit de cele 10 porunci….cine le respecta atata timp cat lingem toate sticlele de la icoane si pupam toate oasele stafidite desi Dumnezeu ne zice asa: Să nu-ţi faci chip cioplit şi nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ, jos, şi din câte sunt în apele de sub pământ!
  Să nu te închini lor, nici să le slujeşti, că Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina părinţilor ce Mă urăsc pe Mine, până la al treilea şi al patrulea neam”
  Deci domnule autor…in ce sa credem? cu ce ne abureste popa sau ce scrie in carte?

 18. …. cate sute de metri cubi de plumb au intrat la fundație ! E BUNCĂRUL CATEDRALEI,in nici un caz CATEDRALA NEAMULUI !!!!!!!!!!!!!!

 19. Biserica a tacut atunci cand era daramat cartierul Uranus. A tacut si cand cea mai mare si mai veche manastire de cea mai mare importanta istorica si religioasa pentru poporul roman, era demolata in anii 80.
  Culmea, Catedrala aceasta se construieste cam pe acelasi loc unde a fost rasa acea manastire.
  Din punctul meu de vedere catedrala aceasta este o constructie hidoasa gen Casa Poporului. Este construita din beton si cu metode rapide. Ii lipseste sufletul si daruirea zidarilor ce faceau lucrari deosebite acum 500 ani, lucrari ce dainuie si astazi.
  Biserica in clipa de fata e inchisa intr-un tun de fildes si a pierdut contactul cu realitatea. Fara suparare draga biserica, dar nu toti putem fi asa cum vrei tu. Adica habotnici asa cum iti place tie.
  Apoi mie mi s-au intamplat episoade in care am interactionat cu cativa preoti cu comportamente urate. Un preot homosexual, altul ce luase pamantul cuiva si era violent etc etc.
  Se spune ca una e biserica si altul e Bor. Despre Bor se spune ca e un fel de mafie. Nu, nu aveam nevoie de aceasta catedrala iar statul nu trebuie sa mai tina biserica in spate.

 20. “Dumnezeu e duh si cine se inchina Lui se inchina in duh si adevar.” spune Isus Dumnezeu este duh si trupul nostru este templul Duhului Sau cel Sfant. Prin Isus -Cuvantul s-au facut si se tin toate. Incolo totul este filozofie, adica cautare fara rost, fara de Dumnezeu.

 21. Iubim arta, ne plac arhitecturile marete gasite in alte tari, vizitam muzee, catedrale occidentale, s.a. darla noi sa nuseridice nimic, de ce?
  Frumos comenta cineva mai sus, daca aduni averile artistilor care apar in clip, ridici cate o catedrala in fiecare oras mare.
  S.a opus cineva impotriva ridicarii unui spital, scoala…? preotii au protestat impotriva acestora? Nu cred. Exista centre sociale in incinta bisrticii, nu este datoria preotilor sa opereze si in curtea bisericilor sa fie tomografe. Darnimeni nu le cere sfat sau ajutor, nici director de spital, nici de scoala.
  cercetati cate scoli si spitale s-au inchis dupa ’90, cati medici pleaca afara si apoi compuneti melodii smereniile voastre cu concerte de mii de euro si amarate vile de sute de mp.

  • Cum poti sa compari monstruozitatea de catedrala mantuirii neamului cu catedralele gotice din Europa, sau cu Sfanta Sofia poate, care sunt incarcate de istorie, si sunt capodopere ale arhitecturii?
   Asta ne mai trebuia in Bucurestiul asta, de parca nu era de-ajuns Casa Poporului sa sluteasca orasul, ne mai trebuia si o catedrala gigant sa ii tina companie.

 22. Primul lucru la care m-am gandit când am auzit melodia a fost sicriul, este din lemn si cu spatiu mic. 2. Oare nu luptam noi impotriva defrisarilor. De ce sa irosim lemnul? Daca tot vrem sa fim smeriti, sa facem bisericile si mai mici si din carton.

 23. Este incredibil cum, avem tendinta sa condamnam Biserica pentru tot ceea ce este rau in Romania. Daca suntem saraci, nu avem spitale, nu avem autostrazi, nu avem industrie, etc. , Biserica este de vina. Voi incerca sa dau un exemplu a ceea ce insemna fatarnicia acestor distinsi artisti. Cu siguranta fiecare dintre noi, inclusiv cei care apar in videoclip, avem parinti, rude sau apropiati care au raposat. Pentru acestia, mai ales pentru parintii care au trecut in nefiinta, am simtit nevoia ca, locul de odihna vesnica sa fie infrumusetat, sa ridicam o cruce frumoasa in semn de iubire pe care le-o purtam vesnic. Daca facem un calcul simplu, o lucrare de acest gen ar costa intre 2.000 RON – 4.000 RON. Dar hai sa alegem o suma modica de 200 RON desi sunt sigur ca, fiecare dintre noi se gandeste ca memoria celor dragi merita un efort financiar mai mare. Acum hai sa multiplicam aceasta suma care este echivalentul a 50 EUR. Asadar, inmultiti aceasta valoare cu 16.000.000 (numarul crestinilor ortodocsi din Romania conform recensamantului din 2011). Rezultatul este de 800 milioane EUR. Ma gandesc ca, daca cei dragi merita un astfel de effort, oare cu atat mai mult nu merita si Dumnezeu Tatal Atotcreatorul? Vorbiti despre smerenie dar oare cati sunteti smeriti? Vorbiti despre milostenie dar oare cati dintre voi ati fost milostivi cu aproapele? Cati dintre voi au fost intr-un spital si au ajutat un bolnav fara sa-l cunoasca sau poate doar sa stea de vorba cu el? Cati dintre voi ati batut la usa unui batran singur oferindu-i doar 5 minute din timpul vostru. Vorbiti despre Dumnezeu si despre ce Ii place de parca L-ati cunoaste, dar oare cati dintre voi Il cunoasteti. Daca L-ati cunoaste nu ati mai carcoti impotriva lui si a Bisericii lui Hristos. Nu vorbiti despre credinta si despre ortodoxie daca nu aveti un minim de cunostinte. Imi dau seama ca, bagajul vostru de cunostinte se rezuma doar la romanul “Codul lui Da Vinci” scris de Dan Brown desi s-ar putea sa ma insel si sa fi vizionat doar filmul intrucat lectura reprezinta un effort mental mai mare. Este mai simplu sa credem in toate mizeriile pe care ni le baga pe gat cei ce vor sa darame si ultimul lucru care ne-a mai ramas, si anume credinta in Dumnezeu. Va place sa va mandriti cu tarile europene vizitate postand poze pe retelele de socializare cu marile catedrale vizitate (Saint Paul, San Pietro, Segrada Familia, Sf Sofia, etc) dar sunteti impotriva unei catedrale in propria voastra tara si care culme, este necesara. Pentru voi crestinii ortodocsi nepracticanti sa stiti ca noi cei care mergem la biserica avem nevoie de o astfel de catedrala.
  Pentru a nu se creea confuzii, sunt un crestin ortodox practicant care nu a ajuns inca dar spera sa-L cunoasca cu adevarat pe Dumnezeu,

  Doamne ajuta!

 24. Cred ca intrebarea esentiala este: chiar se calca lumea in picioare in bisericile actuale de este nevoie de astfel de megaconstructii?

 25. … marea majoritate a popilor din ziua de azi sunt exact ca fariseii din vechime, niste lupi in haine de mielusei…

  UNDE SI CAND A SPUS VREODATA MARELE IISUS SI/SAU VREUN ALT MARE SFANT, SA CONSTRUIM CLADIRI IN CARE SA NE-NCHINAM LA DUMNEZEU???…” 5. – când vă rugaţi, nu fiţi ca făţarnicii cărora le place, prin sinagogi şi prin colţurile uliţelor, stând în picioare, să se roage, ca să se arate oamenilor; adevărat grăiesc vouă: şi-au luat plata lor.
  6. Tu însă, când te rogi, intră în cămara ta şi, închizând uşa, roagă-te Tatălui tău, Care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie.
  7. Când vă rugaţi, nu spuneţi vorbe multe ca neamurile, căci ele cred că în multa lor vorbărie vor fi ascultate.
  8. Deci nu vă asemănaţi lor, căci Tatăl vostru ştie de ce aveţi trebuinţă mai înainte ca să cereţi voi de la El.”(Matei 6 : 5-8)
  caci “Dumnezeu, Care a făcut lumea şi toate cele ce sunt în ea, Acesta fiind Domnul cerului şi al pământului, nu locuieşte în temple făcute de mâini omenesti,” (Faptele apostolilor 17: 24)
  NU VEDETI C-ATI FOST DUSI DE NAS TIMP DE MII DE ANI DE O HAITA DE FALSI PREOTI IN FRUNTEA UNOR RELIGII AVARE SI MACELARE?…
  E CHIAR ATAT DE GREU SA OBSERVATI ADEVARATUL ROL AL TEMPLELOR DE CULT SI-AL BISERICILOR IN LUME(de dezbinare a neamurilor si inducerea fricii de un dumnezeu cu “d” mic, fals si existent cel mult ca egregor care le umple conturile …)?… Dar oare nu ne-a avertizat din timp chiar Iisus ca e plina lumea de ei?…
  UNDE SI CAND A SPUS VREODATA MARELE IISUS SI/SAU VREUN ALT MARE SFANT SA CONSTRUIM CLADIRI IN CARE SA NE-NCHINAM LA DUMNEZEU???… NU VEDETI C-AM FOST DUSI DE NAS MII DE ANI DE O HAITA DE FALSI PREOTI IN FRUNTEA UNOR RELIGII AVARE SI MACELARE?… E CHIAR ATAT DE GREU SA OBSERVATI ADEVARATUL ROL AL BISERICILOR IN LUME(de dezbinare a neamurilor si inducerea fricii de un dumnezeu cu „d” mic, fals si existent cel mult ca egregor care le umple conturile …)?… Dar oare nu ne-a avertizat din timp chiar Iisus ca va fi plina lumea de ei?…“Feriţi-vă de proorocii mincinoşi, care vin la voi în haine de oi iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori.” (Mat. 7:15)
  “ Nu va strangeti comori pe Pamant, unde le mananca moliile si rugina, si unde le sapa si le fura hotii;
  ci strangeti-va comori in Cer, unde nu le mananca moliile si rugina, si unde hotii nu le sapa, nici nu le fura.
  Pentru ca unde este comoara voastra, acolo va fi si inima voastra.”
  (Matei 6.19-21)
  “Nimeni nu poate sluji la doi stapani. Caci sau va uri pe unul si va iubi pe celalalt; sau va tine la unul si va nesocoti pe celalalt; nu puteti sluji lui Dumnezeu si lui Mamona.” (Matei 6:24)
  “Între voi vor fi învăţători mincinoşi, care vor strecura eresuri pierzătoare si, tăgăduind chiar pe Stăpânul care i-a răscumpărat, îşi vor aduce lor o grabnică pieire. Mulţi se vor lua după învăţăturile lor rătăcite si, din pricina lor, calea adevărului va fi hulită. Din pofta de avere şi cu cuvinte amăgitoare vă vor momi. Dar osânda lor, de mult pregătită, nu zăboveşte şi pierzarea lor nu dormitează.” (2 Pet. 2:1-3)

  Matei 23:
  1. Atunci a vorbit Iisus mulţimilor şi ucenicilor Săi,
  2. Zicând: Cărturarii şi fariseii au şezut în scaunul lui Moise;
  3. Deci toate câte vă vor zice vouă, faceţi-le şi păziţi-le; dar după faptele lor nu faceţi, că ei zic, dar nu fac.
  4. Că leagă sarcini grele şi cu anevoie de purtat şi le pun pe umerii oamenilor, iar ei nici cu degetul nu voiesc să le mişte.
  5. Toate faptele lor le fac ca să fie priviţi de oameni; căci îşi lăţesc filacteriile şi îşi măresc ciucurii de pe poale.
  6. Şi le place să stea în capul mesei la ospeţe şi în băncile dintâi, în sinagogi,
  7. Şi să li se plece lumea în pieţe şi să fie numiţi de oameni: Rabi.
  8. Voi însă să nu vă numiţi rabi, căci unul este Învăţătorul vostru: Hristos, iar voi toţi sunteţi fraţi.
  9. Şi părinte al vostru să nu numiţi pe pământ, că Tatăl vostru unul este, Cel din ceruri.
  10. Nici învăţători să nu vă numiţi, că Învăţătorul vostru este unul: Hristos.
  11. Şi care este mai mare între voi să fie slujitorul vostru.
  12. Cine se va înălţa pe sine se va smeri, şi cine se va smeri pe sine se va înălţa.
  13. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Căci voi închideţi împărăţia cerurilor înaintea oamenilor; voi nu intraţi, şi nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsaţi.
  14. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Căci mâncaţi casele văduvelor şi cu făţărnicie vă rugaţi îndelung; pentru aceasta mai multă osândă veţi lua.
  15. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Căci înconjuraţi marea şi uscatul ca să faceţi un ucenic, şi dacă l-aţi făcut, îl faceţi fiu al gheenei şi îndoit decât voi.
  16. Vai vouă, călăuze oarbe, care ziceţi: Cel ce se va jura pe templu nu este cu nimic legat, dar cel ce se va jura pe aurul templului este legat.
  17. Nebuni şi orbi! Ce este mai mare, aurul sau templul care sfinţeşte aurul?
  18. Ziceţi iar: Cel ce se va jura pe altar cu nimic nu este legat, dar cel ce se va jura pe darul ce este deasupra altarului este legat.
  19. Nebuni şi orbi! Ce este mai mare, darul sau altarul care sfinţeşte darul?
  20. Deci, cel ce se jură pe altar se jură pe el şi pe toate câte sunt deasupra lui.
  21. Deci cel ce se jură pe templu se jură pe el şi pe Cel care locuieşte în el.
  22. Cel ce se jură pe cer se jură pe tronul lui Dumnezeu şi pe Cel ce şade pe el.
  23. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Căci daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen, dar aţi lăsat părţile mai grele ale Legii: judecata, mila şi credinţa; pe acestea trebuia să le faceţi şi pe acelea să nu le lăsaţi
  24. Călăuze oarbe care strecuraţi ţânţarul şi înghiţiţi cămila!
  25. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Căci voi curăţiţi partea din afară a paharului şi a blidului, iar înăuntru sunt pline de răpire şi de lăcomie.
  26. Fariseule orb! Curăţă întâi partea dinăuntru a paharului şi a blidului, ca să fie curată şi cea din afară.
  27. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Căci semănaţi cu mormintele cele văruite, care pe din afară se arată frumoase, înăuntru însă sunt pline de oase de morţi şi de toată necurăţia.
  28. Aşa şi voi, pe din afară vă arătaţi drepţi oamenilor, înăuntru însă sunteţi plini de făţărnicie şi de fărădelege.
  29. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Căci zidiţi mormintele proorocilor şi împodobiţi pe ale drepţilor,
  30. Şi ziceţi: De am fi fost noi în zilele părinţilor noştri, n-am fi fost părtaşi cu ei la vărsarea sângelui proorocilor.
  31. Astfel, dar, mărturisiţi voi înşivă că sunteţi fii ai celor ce au ucis pe prooroci.
  32. Dar voi întreceţi măsura părinţilor voştri!
  33. Şerpi, pui de vipere, cum veţi scăpa de osânda gheenei?
  (Matei 23:1-33)

  “Păziţi-vă de prorocii mincinoşi! Ei vin la voi îmbrăcaţi în haine de oi, dar pe dinăuntru sunt nişte lupi răpitori. Îi veţi cunoaşte după roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini? Tot aşa, orice pom bun face roade bune, dar pomul rău face roade rele. Pomul bun nu poate face roade rele, nici pomul rău nu poate face roade bune.
  Orice pom care nu face roade bune este tăiat şi aruncat în foc. Aşa că, după roadele lor îi veţi cunoaşte.” (Matei 7:15-20)
  caci “largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare, şi mulţi sunt cei ce intră pe ea. Dar strîmtă este poarta, îngustă este Calea care duce la Viaţă, şi puţini sunt cei ce o află”(Matei 7:13-14)
  „Daca ati fi orbi n-ati avea pacat. Dar acum ziceti: Noi vedem. De aceea pacatul ramane asupra voastra” (Ioan 9, 41).
  Iar popilor acestor vremuri triste atat am sa le spun:
  -Voi pretindeti ca vedeti adevarul, cand de fapt sunteti orbi si nu voiti sa fiti vindecati, nu va mai satura dumnezeul acestei lumi(banul)! Sunteti saraci spiritual dar va dati drept slujitori ai Lui Hristos. Nu aveti teama de Dumnezeul Adevarat. Va inchinati mamonei(banilor) si vreti sa va credem ca va inchinati lui Dumnezeu. Predicati apa dar beti vin… de-aceea va meritati din plin patetica soarta(…).

  • Capitolul 12

   1. Deci, cu şase zile înainte de Paşti, Iisus a venit în Betania, unde era Lazăr, pe care îl înviase din morţi.
   2. Şi I-au făcut acolo cină şi Marta slujea. Iar Lazăr era unul dintre cei ce şedeau cu El la masă.
   3. Deci Maria, luând o litră cu mir de nard curat, de mare preţ, a uns picioarele lui Iisus şi le-a şters cu părul capului ei, iar casa s-a umplut de mirosul mirului.
   4. Iar Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii Lui, care avea să-L vândă, a zis:
   5. Pentru ce nu s-a vândut mirul acesta cu trei sute de dinari şi să-i fi dat săracilor?
   6. Dar el a zis aceasta, nu pentru că îi era grijă de săraci, ci pentru că era fur şi, având punga, lua din ce se punea în ea.
   7. A zis deci Iisus: Las-o, că pentru ziua îngropării Mele l-a păstrat.
   8. Că pe săraci totdeauna îi aveţi cu voi, dar pe Mine nu Mă aveţi totdeauna.

 26. Această femeie fanatică Magda Câmpeanu, prin scrisoarea ei, reuşeşte să torpileze excesiv cultul mistic religios ortodocs. Credinţa şi iubirea faţă de DUMNEZEU nu se dovedeşte prin prezenţa creştinului în lăcaşuri de cult ci prin el, prin faptele lui, oriunde s-ar afla, în sprijinul comunităţii din care face parte şi cu toleranţă faţă de cei care greşesc arătându-le calea cea dreaptă. Inchiziţia catolică, forma cea mai agresivă a bisericii faţă de om, indiferent că era creştin sau ateu, a demonstrat pe faţă scopurile de îmbogăţire şi supunere a omului pentru interesele lor murdare. Biserica mistică ortodocsă română procedează la fel în mileniul III, dar mai subtil, prin implementarea misticismelor(pupături de oase, aghiasmă, etc) şi atacul moral şi financiar la adresa enoriaşului prin fixarea de noi taxe şi influienţarea lui cu cine ar trebui să voteze. Din acest punct de vedere ai putea spune că ar colabora foarte bine cu islamştii(ISIS) primitivi care omoară creştini în numele lui Alah(Dumnezeul lor). Trupa TAXI n-a făcut altceva decât să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte boala de grandomanie şi amoralitate care a pus stăpânire pe cultul religios ortodocs mistic românesc. Iubirea faţă de bunul DUMNEZEU nu se constată prin câte construcţii bisericeşti, mai mici sau mai mari se fac, ci prin câţi oameni afirmă că îl iubesc pe DUMNEZEU dintr-o anumită comunitate sau popor chiar dacă unii nu frecventează lăcaşurile de cult din varii motive.

 27. Parintele greseste cand compara concertele marilor artisti cu slujbele de duminica. Transforma religia intr-un entertrainment show. Nu vrem sa mergem la biserica ca la concert. Religia ortodoxa este impotriva opulentei de orice fel. Cum poti sa cheltui atatia bani pe betoane, cand ii poti investi intr-un spital (sau 100) pentru copii? Biserica se presupune a fi o institutie caritabila, nu una in care sa domine luxul si opulenta. Sa nu uite ca nu platesc impozite, pentru ca de la spatiile mici s-a pornit, de la acele bisericute, s-a considerat ca tocmai pentru ca nu ocupa mult, nu trebuie sa plateasca impozit si pentru ca biserica nu reprezenta o afacere. Dar de la o vreme se pare ca biserica face cam multe afaceri. Ok, faceti o mega catedrala, dar sa impozitam biserica.

 28. gresit a spus parintele in legatura cu vilele artistilor din clip , sau cu concertele si spectaolele de teatru ale acestora.ambitiile pamantenilor nu trebuie confundate cu menirea bicericii:aceea de de a face omul mai bun decat este.scopul bisericii nu este acela de a se intrece vis-a-vis de participare la o slujba versus de un concert sau un spetacol de teatru. inseamna ca se intrec in obtinerea de venituri.intr-un spital nu se fac eforturi financiare pentru construirea de 12 lifturi pentru cei cu dizabilitati. de ce? pentru ca totul este electoral-stiind faptul ca BOR se bucura de o foarte mare incredere.ce reprezinta aceasta catedrala pentru credinciosii din sate, catune-acolo unde este baza credintei autentice, neintinate de mercantelism? aproape nimic, decat daca nu li se amintenteste la vreo liturghie.credinciosul vrea ca duhovnicul , biserica sa-i fie aproapoape in momente de deruta , nu merge 200, 300, 600 de kilometri sa gaseasca raspunsuri.construiti catedrala, inchideti bisericile din bucurestisi sa oficieze toate slujbele de inmormantare, botez, casatorie, liturghii la catedrala. apoi construiti cate o catedrala in fiecare regiune istorica o tarii, asa ar fi normalsimbolul creditei si al ortodoxiei nu sta intro constructie megalomana , ci in ceea ce face fiecare trecator pe acest pamant in comunitatea lui. acest lucru se poate face face doar cu ajutorul culturii , invatamantului si educatiei.sa construim scoli, centre de cultura reprezentative pentru neamul nostru si apoi megastructuri in care sa ingramadim cateva mii de oameni care dupa slujba o parte din ei merg la carciuma sau isi bat femeile si copii sau si mai rau.

  din pacate, in biserica oamenii cauta cale spre iertare nu spre indrumere crestina, fapt dovedit in ultimii 25 de ani prin multiplele crime, violuri, furturi, abandon de nounascuri,abandon scolar etc. degeaba s-a introdus religia in scoli,mai degraba trebuia introdus un curs despre invatamintele crestine nu despre religie care trebuia urmat de toti elevii credinciosi. credinta este una si uneste, religia dezbina, creeaza razboaie-dupa cum se vede.

  adevarat pe DUMNEZEU il gasesti in spatiile mici:la grdinita, la scoala, in salonul de spital, in amfiteatrul de curs , in laboratoare , acolo unde incepe formarea si cizelarea personalitatii individului.uneori acestea pot fi si din lemn. cum un educatoe/invatator nu poate lucra cu 50 de copii asa si biserica nu poate junge la sufletul a mii de oameni.dupa ce se parcurg etapele educatiei, individul il poate gasi pe DUMNEZEU si intrun edificiu religios

  oamenii inteligenti/instruiti il gasesc pe DUMNEZEU intro biserica mica, pe cand cei sarci cu duhulu, vor grandomanii, care sa ii copleseasca precum cocalarii care vor masini de sute de mii de euro, care sa nu inacapa pe sosea, si sa ii dea la o parte pe cei cu masini mici

  din fericire sunt multi oameni inteligenti care au postat pe acest site. si nu uitati: la divinitate se poate ajunge pe doua cai: pe cea a credintei si pe cea a stiintei

 29. Ce noroc cu cintecul asta, așa are poporul român cu ce sa se bată in vorbe citeva zile. Ce înțelepți si ce guru ies la suprafața! Si ce adinci semnificatii filozofice ascund versurile astea! Nu de putine ori conspirative si rău voitoare! Dar de fapt cintecul si mesajul lui e unul simplu. Dar noi suntem prea deștepți ca sa lăsăm simplitatea sa ne doboare!

 30. Pe Dumnezeu daca exista il intereseaza faptele,vorbele si gandurile noastre .Eu daca am bani de dat ii dau pt campanii umanitare,pt batranii din azil,copii din orfelinat,bolnavii de cancer sau alte boli grave,sinistrati,acolo este Dumnezeu .Dumnezeu nu este in biserici si “sfanta lalaiala “a popilor sau vorba cantecului “nu l-am vazut eu ” .

 31. Dl. Tanasescu sa-si vada de treburile duhovnicesti pe care le neglijeaza, vorbesc in cunostinta de cauza, ne-a lasat balta la parastasul de 40 de zile pentru tatal meu, desi toate programarile se facusera in functie de cerinta dansului.Dar altfel stie sa vina cu colecta de Craciun, Boboteaza, Sf. Maria..Si dansul care critica vedetismul se crede un fel de vedeta a Arhiepiscopiei Tomisului. Apropos de smerenie sunt curioasa in ce fel de casa locuieste: cumva un apartament umil de 2-3 camera, sau o megacasa??? Iar dumneavoastra cei care aparati megalomania bisericii preferati sa fiti tratati, sau sa muriti intr-un spital insalubru cu mucegai pe pereti si tehnologie de diagnosticare din 1900 toamna, dar sa fiti inmormantati intr-o biserica ultraluxoasa de un popa aurit si poleit care are tarife ca la curve si care tot asa nu taie chitanta ???

 32. sunt 18 milioane de ortodocsi???
  pai cica eram vreo 19 mil toti…… numa ungurii-s aproape 2 mil…. nu mai zic de numarul tiganilor, germanilor, ucrainenilor, lipovenilor, turcilor, tătarilor, sârbilor, slovacilor, bulgarilor, croaților, grecilor, rutenilor, evreilor, cehilor, polonezilor, italienilor și armenilor…. cu alte confesiuni…..
  Cred ca asa a umflat si facturile si importanta Catedralei precum a lucrat si aci, in declaratie…
  Un singur lucru-mi place. Si are dreptate. E foarte cool sa compari o slujba de duminica cu un spectacol pe stadion. Nota 10 la gafe, man!

 33. V-ati lasat, cu totii, luati de valul subiectului si al comentariilor, pro sau contra, si ati ignorat cea mai periculoasa si falsa afirmatie a ”preotului”: ”Asta e paradoxul creștinismului: nu-L poți iubi pe Dumnezeu decât prin aproapele. Nu de unul singur.”
  Deci, cu alte cuvinte, nu va mai straduiti sa-l iubiti voi singuri pe Dumnezeu, ca nu sunteti in stare, veniti la noi, preotii, ca stim noi cum sta treaba cu iubitul.

 34. Am vazut aici un comentariu in care se zicea ca Biserica ce treaba are ea cu contribuirea, ci statul este cel care trebuie sa ca asta, si acum vine intrebare mea. Ba de unde naiba faceti ma acea enorm Biserica, din ce bani? Nu de la stat? Nu mai comentari aiurea, uitaativa la preoti de azi, mai.sunt aiaa buni caldurosi si calmi?Nu! Tocmai de aia nu prea mai siporta tineri si multi aliti biserica! Si vorbesc de biserica nu de Dumnezeu. Poti crede in Dumnezeu si fara sa mai stai sa daii bani pt biserica. Daca tot tipa toti credinciosi ca vor enormitatea aia, atunci sa dea baani din buzunaru lor si cei 400mii de euro sa faca statu cu ei altceva pt societate!

  • Asta reprezinta logica ta simpla,nu-i asa? Adica,construirea de Biserici a oprit dezvoltarea Romaniei in ultimii ani de la revolutie ,si nu hotia care este in parlamentul actual.Si,apropo,stii tu ca nu mai sunt preoti buni,calmi,cu har..?Ma mir pt ca raspunsul la intrebarea ta e un nu categoric,ceea ce ma face sa cred ca le stii pe toate,precum trupa Taxi.Cat priveste donatiile pt Biserica, cred ca stii prea bine ca nu te obliga nimeni.

 35. Dl.George,nu dam vina pe Biserica,nu toti,nu vrem sa ne faca Biserica spitale si scoli dar vorbim de smerenie si ceea ce propovaduieste crestinismul(este vorba de aparitia oamenilor Bisericii imbracati si purtand aur care nu duce decat la candul de Desertaciune,oamenii nu au…Masini foarte scumpe si blindate,de cine le este frica?omul Domnului asa cum am invatat si-L urmam,mergem pe jos cu hotii pe langa noi,va mai dau exemple?Scuze pentru greselile gramaticale

1 Trackback / Pingback

 1. Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici | boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*