Un nou pavilion cu 80 de locuri de detenție va fi construit la Poarta Albă, cu finanțare norvegiană

Un nou pavilion cu 80 de locuri de detenție va fi construit la Poarta Albă, cu finanțare norvegiană. FOTO: Penitenciarul Poarta Albă

Într-un efort de a îmbunătăți condițiile de detenție și de a promova reintegrarea socială a deținuților, Penitenciarul Constanța-Poarta Albă a demarat un proiect ambițios, în cadrul căruia se construiește „Complexul Corecțional” și se implementează un inovativ „Program de Responsabilizare”. Aceste inițiative sunt posibile datorită finanțării din partea Regatului Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul Programului „Justiție”.

În cadrul acestui proiect, valoarea estimată a achiziției pentru construcția complexului a fost de 11.734.205,80 lei. După o procedură riguroasă de atribuire, lucrările au fost încredințate către SC Elys Interdecor SRL în asociere cu SC Masterclass AG SRL, iar supervizarea lucrărilor este asigurată de către SC Ziromet SRL.

Obiectivul principal al acestui proiect este să aducă penitenciarul la standarde europene, prin construirea unui pavilion de 80 de locuri de detenție, un pavilion multifuncțional destinat activităților comune ale personalului penitenciar și al Serviciului de Probațiune Constanța, precum și alte facilități precum o seră, curți de plimbare și împrejmuire perimetrală. Totodată, proiectul pune un accent special pe responsabilizarea deținuților, având în vedere transformarea acestora în cetățeni activi și independenți.

Unul dintre aspectele inovatoare ale proiectului este „Programul de responsabilizare destinat persoanelor private de libertate de etnie romă și altor categorii cu risc de excludere”. Acest program a fost pilotat în perioada 23.11.2021-23.04.2023, în care deținuții au fost implicați într-o varietate de activități, de la cursuri de calificare la auto-gospodărire și activități recreative. În total, 89 de persoane private de libertate au participat la acest program, inclusiv 12 de etnie romă și 5 din alte minorități.

Departamentele „Întreținere și autogospodărire” și „Educație și petrecere a timpului liber” au fost cheia în implementarea programului, cu activități care au dus la dezvoltarea autonomiei personale a deținuților. Chiar dacă faza de pilotare a programului s-a încheiat, activitățile departamentelor continuă, urmărind să promoveze dezvoltarea personală și reintegrarea socială a deținuților.

Noul program de responsabilizare va fi implementat în „Complexul Corecțional – Penitenciarul Constanța-Poarta Albă – Secția exterioară Valu lui Traian”, după finalizarea construcției. Cu o durată estimată de realizare a investiției de 14 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor, acest complex și program reprezintă un pas semnificativ în direcția îmbunătățirii sistemului corecțional din România.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*