Un marinar constănțean se numără printre navigatorii răpiți de pirații nigerieni

Nava Glarus a fost atacată în Nigeria. FOTO Dr. Pinczes Sandor/marinetraffic.com

Un român şi alţi 11 marinari au fost răpiţi de la bordul unei nave elveţiene aflate în Nigeria. Autoritatea maritimă din Nigeria a precizat naţionalităţile marinarilor răpiţi: şapte sunt din Filipine şi câte unul din Slovenia, Ucraina, România, Croaţia, respectiv Bosnia-Herţegovina, relatează Reuters. Marinarul român este un constănțean în vârstă de 61 de ani.

Pirații au urcat înarmați la bordul navei aflate în portul Harcourt din Nigeria și i-au luat cu ei pe cei 12 marinari din echipaj care se aflau pe punte. Restul care nu au fost în raza lor vizuală, au scăpat. Sub amenințarea armelor, cei 12 marinari au fost urcați în mai multe mașini care apoi au părăsit portul.

Celula de Criză a MAE a fost activată la dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu. Aceasta monitorizează cu prioritate situaţia şi este în contact permanent cu autorităţile locale şi cu armatorul, menţionează MAE.

„Nava Glarus sub pavilion elvețian este o nava de tip bulk carrier de 46.ooo tdw. Este încărcată cu cereale probabil din Rusia și descarca în Nigeria. Nava a plecat undeva la sfârșitul lunii august din zona portului Tameea din Marea Neagră, din Rusia, a mers prin strâmtoarea Bosofor și Dardanele, apoi Marea Mediterană, Gibraltar și a ocolit Africa acostând într-o dană a portului Harcourt care ar trebui sa fie sigură pentru navă, încărcătură și echipaj. Călătoria navei Glarus s-a derulat timp de o luna și jumătate fără incidente: a traversat 5 mari și 3 strâmtori iar în urma cu câteva zile a pătruns in Delta Nigerului“,a declarat Adrian Mihălcioiu, președinte al Sindicatului Liber al Navigatorilor din România (SLN).

Potrivit unor surse neoficiale, marinarul român răpit este Ionel H., are 61 de ani, este șef mecanic și locuiește în Constanța.

Această răpire este una atipică zonei, atacurile piraților fiind date în largul coastelor sau în zonele sălbatice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*