Teatrul de Stat Constanța prezintă ultimele spectacole în sediul de pe bulevardul Ferdinand, înainte de intrarea clădirii în reabilitare

Secvență din spectacolul "Doi tineri din Verona". FOTO Teatrul de Stat Constanța.

Teatrul de Stat Constanța (TSC) invită publicul la ultimele trei reprezentații care vor avea loc la sediul din Bulevardul Ferdinand înainte de începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii.

Vineri, 22 octombrie, de la 19:00, este programat spectacolul „Doi tineri din Verona” de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu. Acest spectacol a fost selecționat pentru ediția cu numărul 31 a Festivalului Național de Teatru, cel mai prestigios eveniment național teatral. După 14 ani de absență din selecția FNT, Teatrul de Stat Constanța dovedește din nou că se află printre valorile teatrului românesc. Conceptul din acest an al FNT este Creația. Recreația. Re-Creația, încercând să surprindă astfel răspunsul artiștilor la noile condiții de creație, în contextul pandemiei. Spectacolul nostru a fost inclus în secțiunea Clasic. Recreat,

„Doi tineri din Verona” de William Shakespeare, regia Alexandru Mâzgăreanu, decorul Andreea Săndulescu, costumele Alexandra Mâzgăreanu, este un spectacol cu o distribuție numeroasă ce cuprinde actori de toate vârstele din Teatrul de Stat Constanța: Florin Aioane, Andrei Bibire, Ecaterina Lupu, Cristiana Luca, Liviu Manolache, Andrei Cantaragiu, Maria Lupu, Cătălina Mihai, Lucian Iftime, Florina Stănculeț, Vlad Lință, Theodor Șoptelea, Ștefan Mihai, Grațian Prisăcariu, Alina Manțu, Arina Cojocaru, Tiberiu Roșu.

Valentin pleacă din Verona la Milano pentru a-și desăvârși educația „într-o altă cultură”, iar prietenul lui cel mai bun, Proteus, rămâne acasă, căci o iubește pasional pe Iulia. Valentin, care, la început, nu îl înțelege pe Proteus și nu crede în puterea iubirii, se îndrăgostește nebunește de Silvia, fiica ducelui din Milano. Prietenul său, trimis și el la curtea ducelui, o uită într-o clipă pe iubita lui atunci când o întâlnește pe iubita lui Valentin.

Regizorul Alexandru Mâzgăreanu a știut să exploateze entuziasmul tinerilor actori și experiența celor mai în vârstă pentru a crea un spectacol complex, cu multe sugestii culturale ce exced textul și epoca în care este plasată acțiunea. „O altă cultură” devine, în viziunea regizorală cu totul aparte a lui Alexandru Mâzgăreanu, cultura Extremului Orient, păstrând, totodată, intact spiritul poveștii shakespeariene.

Secvență din spectacolul “Goi pușcă”. FOTO Teatrul de Stat Constanța.

Sâmbătă 23 octombrie, tot de la ora 19:00, puteți vedea cea mai recentă premieră a TSC, „Goi Pușcă”, de Simon Beaufoy, după celebrul film Full Monty, în regia lui Vlad Cristache. Este un spectacol nerecomandat copiilor sub 14 ani, căci este vorba despre șase șomeri din Sheffield, care ajung la capătul puterilor și, pentru a se redresa, decid să facă împreună un show de striptease pentru toate femeile din oraș. Ei încearcă să-și rezolve, astfel, diversele probleme: unul nemaiputând să plătească pensia alimentară și să-și vadă copilul, prietenul său cel mai bun îndepărtându-se de soția lui, căci nu se mai simțea bărbat îndeajuns, altul mințindu-și în fiecare zi soția că pleacă la muncă, pentru a nu-i provoca o decepție, deși era șomer de 6 luni, iar altul fiind în pragul sinuciderii. O comedie britanică plină de suflet, care a avut un succes imens la ecranizare, numărându-se printre filmele cult din anii 90.

Scenografia spectacolului este semnată de Mădălina Niculae, coregrafia, de Ștefan Lupu, iar lighting design-ul, de Alexandru Bibere. Asistent de coregrafie este Florina Stănculeț,

În distribuție: Marian Adochiței, Ionuț Paul Ștefan, Iulian Enache, Theodor Șoptelea, Florentin Roman, Florin Aioane / Ștefan Mihai, Matei Doreanu, Alina Manțu, Florina Stănculeț, Liliana Cazan / Luiza Sarivan, Liviu Manolache / Dan Cojocaru, Andrei Cantaragiu, Adrian Dumitrescu, Remus Archip, Andrei Bibire, Laura Iordan Adrian, Georgiana Mazilescu, Lana Moscaliuc, Ecaterina Lupu / Cristiana Luca.

Secvență din spectacolul “Memoria apei”. FOTO Teatrul de Stat Constanța.

Duminică 24 octombrie, de la ora 19:00, „Memoria Apei” de Shelagh Stephenson, un spectacol de Vladimir Anton, care semnează regia artistică, traducerea și adaptarea. Scenografia: Maria Miu, asistent scenografie: Diana Sav, lighting design: Lucian Moga. În distribuție: Laura Iordan Adrian, Dana Dumitrescu, Alina Manțu, Georgiana Rusu, Andu Axente, Liviu Manolache.

Trei surori se întâlnesc, după mulți ani în care nu s-au văzut, rememorând întâmplări din copilărie, reînviind rivalități și certuri vechi, ceea ce dă naștere unor scene de un umor savuros.

Fiecare dintre surori se află în câte o relație și fiecare relație este într-un moment de criză. Conflictele sunt alimentate de alcool și marijuana, astfel ieșind la iveală frustrări și adevăruri pe jumătate conștientizate sau blocate cu bună-știință.

Potrivit normelor legale în vigoare, în sala Teatrului de Stat Constanța nu este permis accesul decât pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și pentru cele care au trecut prin boală. Acestea vor prezenta la intrare documentele doveditoare. De asemenea, masca de protecție este obligatorie pe toată durata prezenței în sediul TSC. Spectatorii sunt asigurați că în Teatrul de Stat Constanța sunt aplicate toate măsurile de protecție, în contextul pandemiei de COVID-19.

În clădirea din Bulevardul Ferdinand nr. 11 vor începe lucrările incluse într-un proiect de eficientizare energetică a clădirii, finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3 – „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon“. În acest sediu, care aparține Primăriei Constanța, Teatrul de Stat Constanța și-a desfășurat activitatea din anul 2004, când, în urma comasării abuzive a instituțiilor de spectacole, a fost mutat din sediul său, din strada Mircea cel Bătrân, care îi fusese repartizat în anul 1952, la un an după înființare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*