“Să nu mergi flămând la târguială !” spune o vorbă veche din popor confirmată și de timpurile moderne : cercetătorii spun că atunci când mergi înfometat la cumpărături, crește tentația de a pune în coș toate alimentele ce-ți ies în cale. Iar dacă sunt și apetisante, cum le-am găsit noi la Târgul Toamnei din Ovidiu, atunci tentația devine irezistibilă. la Târgul Toamnei găsiți de la dulciuri făcute în casă, pană la preparate apicole, produse din carne și lapte, fructe și legume. Toți localnicii, dar și constănțenii din localitățile limitrofe sunt invitați să-și umple cămara cu delicii din natură. Târgul Toamnei a ajuns la a treia ediție.
“Târgul va dura timp de patru zile, în care invităm pe locuitorii orașului Ovidiu să vina să cumpere produse locale, produse autohtone, și să se pregătească cu zarzavaturi pentru iarnă” spune primarul George Scupra.
De-o parte a Târgului Toamnei din Ovidiu sunt producătorii de brânză și produse din carne, la rând cu cei care vând ciocolată și produse de casă; de cealaltă parte sunt corturile care-i reunește pe producătorii de legume și fructe. La intrarea în spațiul expozițional, lădițe frumos aranjate, un stand cu dovleci pentru plăcinte și crizanteme de toate culorile.
“Toate-mi fac cu ochiul, sincer. Sunt produse de calitate : le degustăm și suntem foarte încântați !” ne mărturisește o doamnă care nu se poate hotărâ ce să cumpere prima dată.
Pe unii vizitatori îi atrage zacusca făcută în casă, alții se uită pofticios la plăcinte sau ciocolată de casă, pentru ca în final, toată lumea să se lase ademenită tot de mirosul de pastramă. Doamnele se opresc în număr mare și în fața standului cu miere de albine, unde s-au adus și faguri și polen.
“Am venit cu produse apicole direct de la producător: miere, diverse sortimente-polifloră, rapiţă, tei, salcâm, amorfă, izmă chiar, mentă sălbatică de pe malul Dunării – polen crud, polen uscat, lăptișor de matcă, păstură, tinctură și propolis brut. Și faguri” ne explică Georgiana Pricop, posesoare a câţiva zeci de stupi cu albine. Am întrebat-o pe Georgiana ce-nseamna miere amorfă, denumire pe care n-o mai auzisem până astăzi. “Este dintr-o specie de salcâm pitic” ne luminează ea.
“Îmi place să cumpăr miere numai de la producător. Din magazine nu sunt convinsă că-i 100% naturală. Iau și zacuscă de-aici pentru că trăim în secolul vitezei și nu mai are nimeni timp să facă zacuscă așa cum o știm noi de la bunica. Așa că prefer s-o cumpăr, dar pe gustate ! Nu cumpăr nimic fără să gust !” ne spune o gospodină care se plimbă printre standuri.
În scurt timp își începe și “Fanfara Apelor” spectacolul, astfel că orice dialog devine greu de purtat. Producătorii de la Targul Toamnei au fost aduși de asociația “Poiana lui Ovidiu”, partenerul Primăriei din oraș în organizarea acțiunii.
“Sunt producători locali, producători din Ovidiu, din satul Poiana și din satul Culmea – fostul Grup Social Nazarcea” precizează George Scupra, primarul din Ovidiu.
Și-au adus destulă marfă pentru două zile, cât ține târgul așa că, poftiți cu-ncredere că să va umpleți cămară pentru iarnă ! Cine ajunge la Târgul Toamnei din Ovidiu va participa la o degustare de must şi produse tradiţionale, iar ansamblurile folclorice vor întreține atmosfera de sărbătoare prin muzică şi dans.
Be the first to comment