Sute de persoane au fost asistate medical, în luna iulie, la punctele de prim ajutor organizate pe litoral. Cele mai multe, peste 100, au fost înregistrate pe plaja din Eforie Nord

Activitatea pompierilor în punctele de prim-ajutor. FOTO ISU „Dobrogea”

Peste 750 de persoane aflate în dificultate au fost asistate medical de către pompieri în luna iulie, prima lună de la operaționalizarea punctelor de prim ajutor organizate în stațiunile Corbu, Mamaia Nord/ Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costinești, Jupiter și Vama Veche. Totodată, echipajele de pe ambulanțele SMURD care deservesc cele opt puncte de prim ajutor au asistat medical aproape 400 de persoane.

Peste 300 de pompieri sunt la datorie, zilnic, în stațiunile de pe litoral, pentru ca românii să aibă o vacanță fără evenimente care să le pună viața în pericol.

Astfel, în prima lună de la operaționalizarea punctelor de prim ajutor pe litoral, pompierii au desfășurat misiuni în urma cărora 769 de persoane, aflate în dificultate, au fost asistate medical. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate pe plajă, în stațiunea Eforie Nord, unde au fost asistate medical 118 persoane, urmată de stațiunile Costinești – 103 persoane, Jupiter – 63 persoane, Mamaia – 49 persoane, Vama Veche – 43 persoane, Corbu – 13 cazuri.

Activitatea pompierilor în punctele de prim-ajutor în prima lună de la operaționalizare. FOTO ISU „Dobrogea”

Totodată, echipajele de pe ambulanțele SMURD care deservesc cele opt puncte de prim ajutor – în stațiunile Corbu, Mamaia Nord/ Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costinești, Jupiter și Vama Veche, au asistat medical 388 persoane, dintre care 313 au necesitat transportul la spital.

Salvatorii care încadrează șenilatele existente pe litoral au desfășurat 39 de misiuni destinate transportului persoanelor cu diferite afecțiuni medicale în punctele de prim – ajutor existente pe plaje sau la ambulanțe, în vederea preluării și transportării acestora către unitățile spitalicești, pentru investigații suplimentare.

De asemenea, de la începutul anului până în prezent, 21 persoane au fost salvate de la înec din mare și trei persoane din lacuri.

Activitatea pompierilor în punctele de prim-ajutor în prima lună de la operaționalizare. FOTO ISU „Dobrogea”

Totodată, pe raza întregului județ, în luna iulie, pompierii constănțeni au fost solicitați să acționeze la 106 incendii, șapte solicitări asistență persoane descarcerate și 82 alte intervenții constând in 23 deblocări de uși, șase asigurări măsuri PSI, precum și 53 solicitări de asistență medicală la accidente rutiere.

În domeniul preventiv, în perioada de referință, personalul specializat a participat la acțiuni de promovare a mesajului informativ-educativ în rândul turiștilor, precum și la activități de îndrumare, instruire și control pe linia respectării măsurilor de apărare și stingere a incendiilor. Inspectorii de prevenire au derulat 239 de controale la unități de turism și agrement, în urma cărora au fost aplicate 315 amenzi, în cuantum de 795.500 lei.

Pe timpul controalelor privind securitatea la incendiu, efectivele inspectoratului au desfășurat și acțiuni de verificare a respectării măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii și limitării infectării cu virusul Covid-19, în zonele aglomerate din județul Constanța.

Măsurile dispuse la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență sunt menite să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc și vizează acoperirea palierelor preventiv și de intervenție, prin suplimentarea personalului și tehnicii existente la nivelul județului Constanța, cu efective și mijloace specifice (ambarcațiuni, ambulanțe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, șenilate, motociclete SMURD).

Pentru creșterea gradului de siguranță a constănțenilor și a celor care aleg să-și petreacă vacanța pe litoral, în zonele intens circulate din județul Constanța, au fost operaționalizate 24 puncte de lucru temporare, repartizate după cum urmează:

  • 11 puncte de stingere a incendiilor, încadrate fiecare cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, în localitățile Cogealac, Crucea, Adamclisi, Băneasa, Valea Dacilor și Mihail Kogălniceanu/ RAJA Ovidiu, precum și în stațiunile Mamaia, Techirghiol, Costinești și Vama Veche și Eforie Nord;
  • 8 puncte de prim ajutor, dotate cu corturi, ambulanțe, șenilate și motociclete SMURD, în stațiunile Corbu, Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costinești, Jupiter și Vama Veche;
  • 5 puncte de salvare acvatică, încadrate fiecare cu o ambarcațiune, în zonele: Portul Turistic Tomis, Portul Belona, Portul turistic Mangalia, Lacul Siutghiol și Lacul Techirghiol.

O atenție deosebită este acordată și eficientizării misiunilor de răspuns la situații ce pot apărea pe autostrăzile A2 si A4, astfel că, în fiecare weekend, în perioada sezonului estival, mai multe echipaje de pompieri asigură intervențiile în situații de urgență (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite, cu personal și tehnică din județele Călărași, Constanța, Ialomița și București-Ilfov.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*