FOTO VIDEO Cum schimbă Primăria Cernavodă fața orașului. Primarul Negoiță a luat străzile la pas pentru a verifica personal stadiul lucrărilor

Lucrări de reabilitare a scărilor din Cernavodă. FOTO CTnews
Lucrări de reabilitare a scărilor din Cernavodă. FOTO CTnews

Cernavodă se schimbă la față odată cu demararea programului de reabilitarea infrastructurii generale a orașului. Pe străzi se lucrează, scările dintre terasele orașului se schimbă de la zero, utilajele toarnă asfalt, se repară sistemul de drenaj al apelor pluviale – e o forfotă continuă în tot orașul.

L-am găsit pe primarul Liviu Negoiță în zona “Trust /H”, sau la “Haș-uri” cum știe lumea, unde o echipă de la Gospodăria Comunală se luptă cu niște bolovani de 100 de kilograme fiecare. Oamenii schimbau treptele în zonă (sunt foarte multe) și când am ajuns acolo erau într-o scurtă pauză. Scările sunt turnate din ciment tip mozaic, rezistent la uzură însă vechimea, intemperiile și traficul din zona le-au deteriorat serios.

“De pe vremea lui Ceausecu n-au fost reparate. Când mergeam la liceu, noi pe-aici mergeam și gândiți-vă că eu am terminat liceul în ’87. Mă rog, eu am făcut liceul în Constanța dar sunt din generația… Aici erau scările pe care noi urcam și-ajungeam în fostul liceu. Astea sunt scările” susține primarul din Cernavodă.

Sunt șase inși din care trei mai solizi și au mult de lucru. Până sus, unde trebuie s-ajungă cu treptele e cale lungă, iar stiva de granit pe care o au de montat e destul de mare. Se muncește manual pentru că terenul în pantă abruptă nu permite intrarea utilajelor mecanizate. Solul e din pământ înmuiat de ploi și s-ar surpa imediat sub greutatea vreunui utilaj.

“Noi pe-astea le urcăm la mână până sus; aici se va lucra numai la mână. De-aici încolo le urcăm numai la mână. Una are 91 de kg. O luăm 4 inși o piatră din aia. Abia se mișcă. Duci una, duci două, duci trei… obosești, nu mai poți. Și pentru că pe jos e șapă semiumedă trebuie să le manevrezi ușurel când le lași în jos, că dacă le trântești se lasă-n jos de pe la colțuri… Altă posibilitate nu există.  Avem 4 zile de când am început, și au fost și ploile din ultima vreme…” spune unul dintre muncitori, care pare să fie șeful echipei.

Instalarea treptelor se face pe un pat de șapă de bună calitate care nu prezintă denivelări, astfel încât aceasta să nu producă în timp apariția crăpăturilor. Pare ușor dar nu e: montarea treptelor necesită atenție și îndemânare, în special în cazul proiectelor publice unde legislația din România obligă folosirea treptelor antiderapante. Primarul Negoiță se uită la ei preț de câteva minute apoi face privirea roată pe șantier.

“Vă promit c-o să trec mai des pe aici pe la dumneavoastră, că nu-mi place ritmul și nu vorbesc strict de dvs, echipa asta de aici. Dumneavoastră sunteți ok.  Dar credeți-mă că ritmul în care se lucrează la Gospodăria Comunală, nu este normal. Nu este un ritm corect. La cât începeți munca ? Noi începem la 6.00 … De ce la 6 ?! Pentru că e mai răcoare… Aaaa… dacă va este mai bine așa, ok.” spune primarul din Cernavodă.

“Avem banii. Să ne apucăm de lucru!”

E nemulțumit că în alte zone, echipele de la Gospodăria Comunală cam bat pasul pe loc iar proiectele nu se mișcă cu viteza cea mai bună. Liviu Negoiță a bătut pe la toate  uşile posibile și imposibile ca să facă rost de finanțare pentru lucrările stringente din oraș iar acum vrea să vadă și rezultatele. Și ca orice gospodar, le-ar vrea cât mai repede.

“Banii sunt în vistierie, stăm cu fundu’ pe ei ! Am luat pentru Grădinița nr 1, pentru Grădinița 2, pentru 3, pentru 4 – sunt semnate contractele ! Deci avem banii în vistierie, mai trebuie doar să ne-apucăm de lucru ! Asta este datoria mea: să mă duc să aduc banii pentru ca oamenii ăștia să aibă de lucru. Ceilalți trebuie să-i cheltuiască cu folos!” spune cu năduf primarul.

“Ceilalți” sunt șefii de la Gospodăria Comunală, responsabili de derularea lucrărilor.

Scările de la “H-uri” nu sunt singurele din oraș prinse în programul de lucru. Mai sunt și-n alte zone trepte din astea de schimbat iar dacă lucrurile se mișcă încet, atunci întregul proiect are de suferit. Liviu Negoiță ar vrea să apese cumva pedala de accelerație, dar are câteva limite date de legislație.

“Problema este că societatea noastră – Gospodărirea Comunală – are contract de delegare pentru tot ceea ce-nseamnă administrator de drumuri și infrastructură pe reparații, și-atunci legea mă obligă pe mine UAT (unitatea teritorial adminstrativa) să-i dau lucrarea lui. Asta este singura problemă și trebuie să găsim o modalitate prin care să putem să mărim puțin ritmul de muncă ca să scurtăm perioadele de timp de realizare. Nu se poate să stai nu știu cât ca să termini niște scări !” spune edilul cu revoltă în glas.

Cernavodă a intrat în primăvară cu un program ambițios de schimbare a infrastructurii și sunt destul de multe lucruri de făcut. Dar acum au venit banii și se lucrează pe mai multe fronturi: la străzi, la asfaltări, la scări, în zonele surpate…

“În urmă zăpezilor pe care le-am avut în iarna aceasta, cum bine știți Cernavodă a fost pe cod roșu, în rest tot județul a fost pe cod portocaliu – ne-au căzut cele două străzi, pe anumite porțiuni. Este vorba despre strada Răzoarelor și Pictor Grigorescu. După ce-am constituit Comandamentul pentru Situații de Urgență, am întocmit toate documentele așa cum trebuie și am fost sprijiniți de Prefectură. Împreună am făcut documentația pentru Guvern și am primit pentru situații de urgență 614.000 de lei în două săptămâni. Ne-am mișcat foarte repede, banii sunt deja în cont, motiv pentru care noi trebuie să facem o reabilitare totală și pentru totdeauna a acestor străzi” spune edilul Cernavodei.

Străzile surpate din Cernavodă care au dat bătăi de cap localnicilor dar și primăriei au intrat în reparații. Sunt cele două străzi care “merg” pe câte un zid de sprijin al malului uriaș de pământ. Acolo în zonă, diferențele de nivel de la o stradă la alta sunt foarte mari, ajungând până la 3 metri, iar soluția aleasă de vechii constructori a fost să consolideze malurile de pământ într-un mod rudimetar. Au trecut anii iar topirea zăpezilor mari din această iarnă a îmbibat solul cu multă apă și la un moment dat pământul a luat-o la vale. Acum reparațiile schimba lucrurile din temelii. Zidul din beton turnat de constructori pare o fortăreața pe lângă ce-a fost înainte.

“Această este strada Răzoarelor – după cum vedeți lucrarea a-nceput, iar pe Pictor Grigorescu lucrurile sunt mai greu de realizat pentru faptul că e-ntr-o zona de terasamente și se lucrează mai mult la lopată și la roabă. Aici se pot folosi utilajele, acolo nu prea. Dar asta nu înseamnă că n-o rezolvăm” explică Liviu Negoiță, primarul din Cernavodă.

Studiul derulat de experții chemați de la București i-au ajutat pe edilii din Cernavodă să înțeleagă comportamentul solului și impactul pe care-l are asupra structurilor ce trebuie ridicate. Riscurile geotehnice se manifestă în general sub formă de terenuri slabe, probleme cu apă subterană, alunecări de teren, lichefierea nisipurilor și uzură generală plus eroziune. Toate au fost luate în calcul la Cernavodă. Au fost evaluate problemele de rezistență, stabilitate și durabilitate, iar în cele din urmă a fost proiectată soluția care să optimizeze investiția Primăriei: fundația zidurilor pe piloni, pentru că o fundaţie care este susţinută de piloni înfipţi adânc în sol nu este afectată de tasări.

“Toată Cernavodă ar trebui s-aibă asemenea ziduri pentru că orașul e construit numai pe terase și casele sunt puse așa… Sunt diferențe mari de nivel peste tot. Orașul nu-i mare, are 20 de mii de locuitori dar ei sunt concentrați pe o suprafață de 700 de hectare” explică edilul.

 Calculele arată că într-o luna și jumătate cele două străzi ar trebui s-arate ca noi, după care echipele Gospodăriei Comunale să se mute pe alt front de lucru. Vremea ține cu constructorii doar vara și uneori toamna așa că oamenii trebuie să profite la maxim de lunile de vară ca să finiseze cat mai multe șantiere din oraș.

“Suntem într-o perioadă de reabilitare a tot ceea ce-nseamnă infrastructură în toată localitatea, dar astea se fac pe etape, că nu poți să le faci pe toate odată. Asta discutam mai devreme cu muncitorii, că ei sunt singurii de la societatea noastră care ar putea să lucreze , pentru că ei sunt mai de specialitate. Însă doar cu o mâna de oameni nu poți face tot orașul, și de-asta discutam acum cu ei să vedem ce Dumnezeu facem ca să meargă mai repede…” zice primarul și se urcă-n mașină să plece în alt cartier, la asfaltări.

Refacerea străzilor este o prioritate a echipei de la conducerea Primăriei Cernavodă. Oamenii cunosc problemele de la capitolul “Infrastructură”, și le rezolvă etapizat, iar anul acesta o bună parte din străzile orașului va fi adusă la un stadiu de “normalitate”. Cât mai repede, ar zice primarul…

 

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*