Stație de încărcare rapidă a autovehiculelor electrice, amplasată în parcarea unui centru comercial din Constanța

Stație de încărcare rapidă a autovehiculelor electrice, amplasată în Constanța

E.ON Energie România a pus în funcțiune, în această săptămână, o nouă stație de încărcare rapidă a autovehiculelor electrice, în perimetrul Vivo Mall din Constanța, fiind astfel continuate lucrările pentru implementarea infrastructurii de transport electric pe ruta Constanța – București – Timișoara.

Potrivit reprezentanților E.ON Energie România, până acum au fost montate 17 astfel de stații – Iași, Tg. Frumos (județul Iași), Cristești (județul Iași), Roman (județul Neamț), Piatra Neamț, Tașca (județul Neamț), Gheorgheni (județul Harghita), Sovata (județul Mureș), Târgu Mureș, Bacău, Suceava, Adjud (județul Vrancea), București (trei stații), Râmnicu Vâlcea și Constanța.

Stația de încărcare de la Constanța are o putere maximă de 77 kW. Astfel, timpul mediu de încărcare a unei mașini electrice va fi de aproximativ 40 de minute pentru 80 la sută din baterie. În locație este instalată o stație de tip fast charge 1×50 kW (curent continuu conectori CCS sau CHAdeMO) + 1×22 kW (curent alternativ conector Type 2), ce beneficiază de două locuri de parcare.

Inițiativa face parte din proiectul NEXT-E, cofinanțat din fonduri europene prin intermediul programului Connecting Europe Facility (CEF) prin care E.ON Energie România și-a propus să instaleze 19 unități de încărcare rapidă a autovehiculelor, alte 21 urmând să fie instalate de către MOL, unul dintre partenerii din acest proiect.

Până în prezent, prin intermediul stațiilor NEXT-E instalate de E.ON Energie Romania, posesorii de autovehicule electrice sau hibrid au utilizat aproximativ 30 mii de kWh de energie electrică și au parcurs peste 200 de mii de km. Cele mai multe încărcări s-au făcut la stațiile din Roman, Suceava și Iași.

Stațiile sunt integrate într-un sistem de monitorizare și gestionare a sesiunilor de încărcare. Acest sistem asigură supravegherea non-stop a respectivei unități și are posibilitatea de a rezolva de la distanță eventualele incidente apărute în timpul încărcărilor. În plus, eventualele probleme apărute la stațiile de încărcare vor putea fi semnalate telefonic 24/7 la un call center al E.ON.

Utilizatorii de vehicule electrice pot accesa și rezerva stațiile direct pe https://harta-statii.eondrive.ro/ sau prin aplicația mobilă E.ON Drive, disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS. De asemenea, acestea pot fi vizualizate pe platforma online Plugshare.

Rețeaua pan-europeană NEXT-E va include șase țări diferite, iar 40 de stații de încărcare electrică din totalul de 252 din proiectul NEXT-E vor fi instalate în România și amplasate pe rutele Suceava – Bacău – Călărași, Constanța – București – Timișoara și Iași – Târgu Mureș – Alba Iulia. Prin această inițiativă, infrastructura de stații de încărcare pentru autovehicule electrice aferentă coridoarelor rutiere strategice europene (TEN-T) se va completa cu infrastructura de stații de încărcare pentru autovehicule electrice din România, facilitând transportul rutier cu emisii reduse de CO2 și impact redus asupra mediului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*