VIDEO Planetariul Constanța se transformă într-o scenă neconvențională pentru piese de teatru. “Star Crush”, o piesă despre trecut și viitor

Planetariul Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Planetariul Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Planetariul din Constanța pășește într-o nouă eră a vieții sale și aduce teatrul constănțean pe o scenă neconvențională: instituția de știință și cultură va găzdui o piesă de teatru pe care actorii o vor juca chiar în sala de proiecție, acolo unde ne-am obișnuit să vedem stelele, galaxiile și toată bolta cerească.

“Este un spectacol cu stele și despre stele. Textul este original, este o poveste simplă de iubire cotidiană care se întâmplă în preajma stelelor, cum, de fapt, pățim mai cu toții așa, câteodată” spune regizorul Iulian Enache.

Spectacolul se va numi “Star crush” și va cuprinde elemente adaptate și combinate din piesele de teatru “Steaua fără nume” și “Visul unei nopți de vară”, din poezia “Luceafărul”, din filmul “Star Wars” și din jocul video “Starcraft”.

“Avem alături de noi în distribuție două dintre actrițele Teatrului de Stat Constanța, iar ceilalți doi suntem colaboratori ai teatrului. Este un cadru special, acesta al Planetariului; prima dată când am intrat pentru o repetiție în sală am constatat că noi ca actori nu avem parte de o astfel de experiență sonoră pe scena Teatrului de Stat. Este cu totul altceva începând de la acustică și terminând cu faptul că suntem una cu publicul, de data asta – nu mai suntem despărțiți de niciun fel de scenă” spune actrița Georgiana Rusu, organizatorul evenimentului.

Întregul fir epic este special conceput pentru desfășurarea spectacolului în Planetariul constănțean, folosind în piesă spectaculoasele proiecții realizate în cupola Planetariului care dezvăluie tainele Universului şi ale sistemului nostru solar. În timp ce actorii își vor juca drama, în decorul cupolei vom vedea stelele, planetele, Luna, constelaţiile, formarea anotimpurilor și eclipsele.

“Cu acest spectacol de teatru vreau să promovez Planetariul, că iarna nu prea avem vizitatori. Oamenii își imaginează că funcționăm numai vara: ei cred că suntem o instituție estivală. Cu acest teatru le arătăm că existăm, adică awarness-ul acesta este foarte important pentru noi, pentru că este un beneficiu evident această manifestare culturală” explică Adrian Bâlbă, directorul Planetariului.

Planetariul va găzdui 12 reprezentații ale spectacolului în perioada 19 septembrie – 3 noiembrie începând cu ora 19.00, iar intrarea va fi gratuită. Nu este singurul proiect cultural pe care-l desfășoară tinerii artiști la malul mării. Sâmbătă, 15 septembrie, începând cu ora 20.30, ei pun la cale o altă dramaturgie, de dată aceasta în aer liber. Se numește “Picături de Istorie”, iar scena pe care va fi jucată este parcul din fața Edificiului Roman cu Mozaic, în stânga Muzeului de Istorie.

“Este un spectacol de teatru labirint, organizat în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanța, cu Primăria și cu Muzeul de Arheologie, iar desfășurarea lui va fi împărțită în trei planuri. Vom începe din părculețul arheologic din fața Edificiului Roman cu Mozaic, apoi actorii și publicul vor trece prin Edificiul Roman cu Mozaic și vom mai desfășura 10 minute de acțiune pe platoul de lângă Edificiu; apoi vom coborî la Termele Romane pentru ultima parte a spectacolului” explică Sebi Pătrunjei, unul dintre organizatori.

Acțiunea spectacolului este compusă și bazată pe poveștile de viață ale persoanelor ale căror epitafuri sunt înscrise pe pietrele de mormânt din părculețul arheologic de lângă Muzeul de Istorie: nobila Epifania, legionarul veteran Valerius Germanus, negustorul grec Asclepiades, gladiatorii Argutos și Skirtos, dar și vestitul poet latin Ovidius. Organizatorii își propun punerea în valoare prin mijloace artistice a sitului arheologic din Piața Ovidiu. Va fi o singură reprezentație, însă autorii piesei de teatru spun că vor ceda cu titlu gratuit drepturile de autor și de reprezentare, către Teatrul de Stat Constanța.

Al treilea și ultimul proiect-spectacol este o piesă pentru tineret, ce are la bază scenariul unui tânăr dramaturg clujean Cristiana Bojte Keresztes. Spectacolul se va numi “Emoticon skin” și reprezintă o cercetare succintă a societății de astăzi, scoțând în evidență faptul că mediul social actual predispune tinerii la atrofierea emoțională și sentimentală, pentru că aceștia petrec prea mult timp on-line, uitând să “simtă”, și să “trăiască” cu adevărat. Vor exista 12 reprezentații ale spectacolului la Teatrul de Stat Constanța, în perioada 1 octombrie – 6 noiembrie 2018, începând cu ora 19.00. Intrarea va fi liberă.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*