Solenoid auto – ce este, care este rolul său și cum îți dai seama când este defect?

Motor de mașină. FOTO Pixabay.com

Urci în mașină, rotești cheia în contact, iar motorul începe să toarcă frumos și mașina pornește. Un miracol modern, te gândești….mai ales că înainte mașinile erau pornite rotind o  manivelă. Ei bine, acest lucru este posibil datorită solenoidului auto.

Ce este un solenoid auto?

Pe scurt, solenoidul este una dintre componentele responsabile de pornirea mașinii, fiind poziționat undeva pe traseul dintre modulul de aprindere și motor.

Solenoidul, numit și solenoidul demarorului sau releul demarorului, funcționează pe bază de curent de înaltă tensiune venit de la bateria mașinii, dar și pe bază de curent de slabă tensiune venit de la sistemul de aprindere atunci când rotești cheia în contact.

În momentul în care rotești cheia în contact, solenoidul își închide contactele, sau capetele metalice, transmițând curentul de la modulul de aprindere către motorul demarorului. Acest lucru declanșează o reacție electrică în lanț, având ca punct final procesul de ardere internă.

Imagini cu solenoid auto de pe site topautopiese.ro

De ce este important solenoidul?

Solenoidul este o componentă critică a autovehiculului, care face legătura între modulul de aprindere și demaror. Fără solenoid, mașina nu ar porni la rotirea cheii în contact. E adevărat, poți porni mașina și în alt mod, coborând jos, ridicând capota și umblând la baterie și demaror. Dar nu este tocmai comod. De aceea, dacă dorești să te bucuri în continuare de confortul de a porni automobilul doar rotind cheia în contact, va trebui să menții solenoidul într-o stare perfectă de funcționare.

Atunci când va începe să se defecteze solenoidul, mașina îți va da de știre.

Care sunt simptomele unui solenoid defect?

Lipsa de reacție la rotirea cheii în contact

Primul și cel mai evident simptom că ceva este în neregulă cu procesul de pornire este faptul că nimic nu se întâmplă după rotirea cheii în contact.

Totuși, nu uita că responsabilă de această problemă poate fi orice componentă precum bateria, alternatorul, demarorul etc. Așadar, pentru a stabili dacă solenoidul este cauza, va trebui să mergi la un mecanic auto pentru diagnosticare.

Pocnituri

Dacă de fiecare dată când pornești mașina se aud niște pocnituri, cel mai probabil este din cauza solenoidului sau motorului demarorului. Iarăși, pentru a afla cauza exactă, este nevoie de inspecția unui mecanic auto.

Motorul pornește singur

S-ar putea să existe și situații în care motorul pornește fără să fi rotit cheia în contact. Iar acest lucru se întâmplă din cauză că solenoidul nu își îndeplinește sarcina de a întrerupe circuitul electric pentru ca acesta să nu ajungă la motorul demarorului. Pentru a preveni situațiile potențial periculoase, mergi de urgență la un service auto.

Demarorul nu se decuplează

Atunci când rotești cheia în contact pentru a porni sau opri mașina, demarorul trebuie să se conecteze sau să se deconecteze imediat. Dacă, însă, observi că acesta nu se decuplează, sunt șanse mari să fie din cauza solenoidului.

De ce se defectează solenoidul auto?

Deși este una dintre cele mai durabile piese ale mașinii, solenoidul se poate și el defecta. Pentru a evita acest lucru este bine să cunoști cauzele care pot determina defectarea lui. Iată câteva dintre acestea:

  • Terminalele bateriei sunt ruginite sau corodate, împiedicând astfel transferul curentului electric către celelalte componente
  • Bateria nu este suficient de puternică
  • Există o problemă la cablurile roșii conectate la baterie

Pot conduce mașina cu un solenoid defect?

Răspunsul depinde de situație. Dacă solenoidul se defectează în timpul călătoriei, bineînțeles că poți conduce mașina până la următorul stop. Dacă, însă, ai solenoidul defect și știi că trebuie să pornești mașina dimineața, e bine să știi că nu vei putea face acest lucru. Fără un solenoid perfect funcțional mașina va fi imposibil de pornit.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*