Cultura cu doi bani

Adrian Boioglu - editorial
Adrian Boioglu - editorial

Citeam astăzi un articol despre orașele care se bat să devină “Capitala Europeană a Culturii” în anul 2021. Nu mai puțin de 14 orașe din România au fost selectate să participe la competiție.

Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timișoara și Târgu-Mureș.

Am citit lista de câteva ori și speram că mi-a scăpat ceva. Dar era adevărat: Constanța nu este pe listă. Nu știu dacă nu s-a înscris sau nu a fost selectată. Nici nu mai contează acum, pentru că orașul nostru are deja ștampila circului și a mizeriei.

Apelul de proiecte a fost deschis de către Ministerul Culturii în decembrie 2014. Știți ce făcea primarul de atunci al orașului, Radu Mazăre? Mânca fasole cu cârnați alături de bătrânii și săracii orașului, se lua la hore cu ei, patina în Mamaia și apoi era citat de DNA pentru afaceri necurate.

Îți aduci aminte ce făcea Nicușor Constantinescu? Ieșea din arest prima săptămână a lui decembrie 2014. Dacă el avea probleme cu justiția, Cristinel Dragomir, vicepreședintele care îi lua locul la Consiliul Județean era ocupat cu alte subiecte.

Cultura nu numai că nu este încurajată, ba chiar este îngropată. De la Primării și până la Consiliul Județean, nimeni nu încearcă să ridice nivelul acestui oraș. În județ e jale.

Iau un exemplu oarecare – Teatrul de păpuși din Constanța. Unora dintre noi ne-a luminat copilăria. Acum se zbate să supraviețuiască. Și nu pentru că spectatorii lipsesc. O reprezentație de duminică la “Punguța cu doi bani” a umplut sala de spectacole. Părinții și copiii au ocupat rapid cele aproape 200 locuri și au căptușit pereții de jur-împrejurul sălii. Scaunele sunt decojite, scena scârțâie, actorii nu au costume noi și recuzita lasă mult de dorit, dar aplauzele celor mici sunt sincere. Un spectacol de 50 de minute te lasă cu zâmbetul pe buze și cu dorința de a-l vedea și pe cel de duminica următoare.

Discutam cu cineva despre o idee simplă: orice primar din județul Constanța poate să trimită măcar o dată la două luni copiii de grădiniță sau școala primară să vadă un spectacol la Teatrul de Păpuși. Nu i-ar costa decât motorina microbuzului. Sunt convins că părinții (chiar și cei mai săraci) ar plăti cei 10 lei. Dar primarii nu fac asta, iar Consiliul Județean uită să aloce fonduri pentru cultură.

Cum să crească nivelul de cultură în Constanța dacă nici măcar copiii de 4-5 ani nu au acces la un spectacol de teatru o dată la jumătate de an.

Parafrazând cocoșul din povestea lui Ion Creangă: “Cucurigu, boieri mari! Dați culturii mai mulți bani!”

Aplauze la scenă deschisă la finalul piesei "Punguța cu doi bani". FOTO Adrian Boioglu
Aplauze la scenă deschisă la finalul piesei “Punguța cu doi bani”. FOTO Adrian Boioglu

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. Mihai Petre, președintele M10 Constanța critică maimuțăreala lui Mazăre și distrugerea culturii de către PSD | Constanța News

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*