Sesiunea Științifică Internațională PONTICA 51 la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Sesiunea Științifică Internațională PONTICA 51

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța vă invită în perioada 3-5 octombrie 2018, la lucrările Sesiunii Științifice Internaționale PONTICA, Ediția 51: Istorie și arheologie în spațiul vest pontic. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea “Ovidius” Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.

Deschiderea oficială a sesiunii este programată pentru data de 3 octombrie, ora 11.00, în Aula „Adrian V. Rădulescu” (Sala Pictată) a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. La această ediție, cu numărul 51, va exista și o secțiune specială numită 140 DE ANI DE ISTORIE ȘI ARHEOLOGIE ÎN DOBROGEA, realizată în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității “Ovidius” Constanța.

Programul sesiunii cuprinde în același timp și Masa Rotundă „Cercetări privind creștinismul timpuriu în spațiul românesc și sud-est european: abordări și perspective”. Comunicările pe această temă se vor desfășura miercuri, 3 octombrie, în Sala 2 (Creștinism), începând cu ora 16.00. Comunicările sesiunii Pontica 2018 vor fi grupate pe următoarele secțiuni: Pre-Protoistorie, Greco-Romană, Medievală, Modernă-Contemporană și Numismatică. Comunicările se vor desfășura în cursul zilelor de miercuri, 3 octombrie, respectiv joi, 4 octombrie 2018.
În ziua de 3 octombrie, cu ocazia deschiderii oficiale a Sesiunii, va avea loc și prezentarea filmului „Adrian V. Rădulescu – Ctitorul”, o producție Imago Studio, finanțat de cotidianul Ziua de Constanța, cu sprijinul MINAC.

Evenimentul prilejuit de deschiderea oficială a sesiunii mai programează și lansarea ediției digitalizate a revistei „Analele Dobrogei”, serie veche 1920-1938. Varianta electronică a revistei va fi accesibilă pe site-urile https/ /www.minac.ro și www.ziuaconstanta.ro. Revistele au fost oferite spre digitalizare ziarului ZIUA DE CONSTANȚA de către conducerea MINAC.

De asemenea, la aceeași dată va fi prezentat filmul „Centenarul Marii Uniri” și vor avea loc vernisajele expozițiilor „Centenarul Marii Uniri” și „Două zile cât un veac… 28 iunie 1940 și 22 iunie 1941”. Prima parte a evenimentelor programate luni se va încheia cu lansarea volumului „Prizonier în țara mea”, autor Robert Stănciugel.

Pe data de 5 octombrie este programată excursia de documentare la Muzeul de Arheologie și obiectivele arheologice din Silistra, Bulgaria, precum și participarea la ceremonia de numire a școlii din comuna Dorobanțu, județul Călărași – Școala Gimnazială „Prof.univ.dr. Adrian V. Rădulescu”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*