VIDEO Eugen Aglițoiu a câștigat concursul de manager la Spitalul Municipal Medgidia. Comisia de evaluare a ținut să arate cât de transparent a fost procesul

Comisia de selecție a managerului spitalului Medgidia. FOTO Adrian Boioglu
Comisia de selecție a managerului spitalului Medgidia. FOTO Adrian Boioglu

O bătălie cumplită se poartă zilele acestea la Medgidia unde spitalul își caută un nou manager care să-l ducă mai departe și să-i rezolve problemele. E un spital mic, de provincie, dar se pare c-a stârnit patimi uriașe și interese mari din moment ce oamenii care se ocupă de selecția viitorului manager sunt supuși la presiuni continue și constante din partea unor candidați. Se dau telefoane pe ascuns, se trimit mesaje de amenințare, se fac acuzații voalate sau directe: în general, atmosfera din jurul Comisiei de Evaluare, cea care decide numele câștigătorului, a devenit irespirabilă.

Supuși unui tir continuu “pe sub masă”, membrii Comisiei de Evaluare de la Medgidia au ieșit la rampă și-au convocat o conferință de presă. Față în față cu ziariștii, oamenii și-au spus povestea și-au împrăștiat orice semne de întrebare născute din războiul purtat în culise.

“Au fost telefoane, au fost mesaje din partea candidaților; eu personal am aceste mesaje și telefoane și nu le-am răspuns pentru că mi se pare normal că atâta timp cât sunt evaluator în Comisia de Evaluare să nu iau în niciun fel legătura cu vreunul dintre candidați. Au fost binențeles presiuni pentru c-au fost multe telefoane – cred că am primit într-o zi vreo 10-15 apeluri la care nu am răspuns, mesaje de asemenea…” a spus Bogdan Moșescu, președintele Comisiei de Selecție.

E greu de-nțeles ce ar fi vrut și cum ar fi vrut să influențeze alegerea Comisiei de Evaluare cei care au dat telefoane și-au încercat sa intre “pe ușa din dos” atâta vreme cât procedura de alegere a managerului este extrem de transparentă. Iar Ministerul Sănătății a facut-o așa tocmai ca să evite genul ăsta de proaste obiceiuri.

Mai exact, procedura constă în susținerea publică a unui proiect de management pe o tema aleasă din cinci domenii prioritare ale managementului spitalicesc și adaptată la problemele spitalului unde candidează. Prezentarea proiectului de management se face în maxim 20 de minute și e urmată de un interval de maxim 60 de minute de răspuns la întrebări. Pentru asigurarea transparenței concursului de manager, Ministerul Sănătății a permis mass-media precum și oricărei persoane care dorește, să poată participa la susținerea publică, în calitate de “spectator”. Singura conditie e să-și anunțe intenția prin email la adresa menționată în anunțul de concurs.

“Au fost 3 candidați, 3 prezentări de proiecte, 3 seturi de-ntrebari pentru fiecare dintre candidați. Au fost observatori în sală, chiar și reprezentanți ai jurnaliștilor în sală, care cred că vor transmite înregistrarea probei de susținere a planurilor de management. Inclusiv noi am înregistrat toată proba de susținere a planurilor și o vom îndosaria la dosarul de concurs pentru a rămâne clar și fără echivoc tot ce s-a-ntâmplat astăzi” a declarat în conferința de presă Bogdan Moșescu, președintele Comisiei de Selecție.

Iulius Jugănaru este managerul spitalului CFR din Timișoara, și membru al Comisiei de Examinare de la Medgidia. “Bănățeanul” aterizat la Medgidia a fost uluit de îndrăzneala celor care au încercat să intre “prin spate” la membrii Comisiei, doar-doar vor obține ceva, un avantaj cât de mic, în fața celorlalți candidați.

“Am sesizat aspecte care nu au nicio legătură cu desfășurarea normală a unui astfel de concurs. Într-una din zile, de exemplu, s-a încercat a se lua legătura cu mine, sunându-se la secretariatul spitalului. A sunat unul dintre candidați insistând să ia legătura cu mine. Evident c-am refuzat acest lucru știind foarte bine care sunt prevederile legale  și dorind să asigur deplina legalitate a acestui concurs, am și depus o sesizare în acest sens către domnul președinte al Consiliului de Administrație” a spus Iulius Jugănaru, membru al Comisiei de Evaluare.

În vederea profesionalizării evaluării candidaților care participa la concurs, din cadrul comisiei de concurs mai fac parte (pe lângă președintele consiliului de administrație) și două persoane având expertiză teoretică sau practică în domeniul managementului sanitar. Așa se explică prezența managerului spitalului CFR din Timișoara dar și al omologului sau de la Galați, economista Carmen Șerbănescu. Și ca lucrurile să fie complete până la capăt, reprezentantul ales al asociațiilor de pacienți din cadrul consiliului de etică al spitalului unde se organizează concursul, este observator la toate examinările. E adevărat că nu are drept de vot și notare în comisia de concurs, însă  poatea adresa întrebări candidaților.

“Asupra noastră, a membrilor Comisiei există o presiune foarte mare și-o mare responsabilitate privind viitorul acestui spital. Prin urmare dorim că lucrurile să fie extrem de transparente și extrem de corecte. […] Simplul fapt că unul dintre candidați a încercat să ia legătură cu un membru al comisiei, depășește cadrul legal ! Este anormal, în primul rând, și în afara cadrului legal” spune cu revoltă în glas timișoreanul Iulius Jugănaru, membru al Comisiei de Evaluare.

Marian Nițu este lider de sindicat în Spitalul Municipal Medgidia. L-am întrebat ce-ar trebui să facă viitorul manager, atunci când își va lua postul în primire.

“În primul rând să echilibreze datoriile spitalului și să continue ce a făcut pedecesorul lui. Adică, aducerea de medici, continuarea reabilitării ambulatoriului care ne aduce mari prejudicii și tot ce ține de conducere, ca să meargă spitalul” a spus liderul sindical Marian Nițu. Iar managerul din Timișoara îi da dreptate, când e întrebat dacă vede spitalul din Medgidia ca unul cu probleme: “Cu siguranță da, și are nevoie de un om care știe ce are de făcut și un om care vrea să facă ceva în acest spital”.

Eugen Aglițoiu a fost declarat admis la concurs. El a luat nota 9.49. Este, însă, o victorie de etapă, pentru că lucrurile nu vor fi definitive: legea prevede o perioada de 24 de ore pentru depunerea eventualelor contestații și apoi, judecarea lor. Pe locurile următoare au fost Zoe Dardac cu nota 5.16 și Salem Zahra cu nota 8.54.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*