Șeful ISJ Constanța reacționează la incidentul elevului care a adus o armă airsoft la școală

Arma cu lunetă de tip airsoft cu care copilul a mers la școală. FOTO: IPJ Constanța

În urma incidentului în care un elev a mers la școală cu o armă tip airsoft, Sorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Constanța, a făcut declarații referitoare la situație. El a recunoscut că există o problemă de comunicare internă în cadrul unității de învățământ și a promis că vor fi luate măsuri pentru a remedia această situație.

În ceea ce privește incidentul în sine, șeful ISJ Constanța a menționat că elevul în cauză a intrat în incinta școlii cu arma airsoft, ceea ce a generat o situație de pericol.

„Un elev de clasa întâi care nu avea cursuri în perioada respectivă a venit într-o pauză cu gândul de a se juca cu alți copii în curtea școlii. În acest sens, a avut asupra lui o armă de agrement se numește, din ceea  mi-au comunicat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean, de tip airsoft, care nu necesită autorizare. Arma nu era funcțională și scopul declarat al copilului era acela de a veni să se joace cu alți copii. La momentul la care a fost identificat obiectul respectiv profesorul de educație fizică, cel care la momentul respectiv era pe terenul de sport, a preluat obiectul și l-a dus în unitatea de învățământ. Și astăzi dimineață părintele a fost înștiințat și, de asemenea, a fost înștiințată și poliția, care a efectuat cercetări și din analiza dumnealor am aflat că este vorba de un obiect care totuși nu era funcțional în raport cu ceea ce reprezintă funcționalitatea lui”, a explicat Sorin Mihai.

În consecință, el a solicitat ca perimetrul unității de învățământ să fie asigurat imediat, iar poarta să fie închisă și monitorizată de către o persoană responsabilă.

Potrivit lui Sorin Mihai, problema de comunicare internă trebuie să fie rezolvată prin implementarea unei proceduri eficiente și rapide, care să asigure o comunicare promptă între cadrele didactice și conducerea școlii. În acest fel, vor putea fi luate măsuri adecvate pentru a preveni și gestiona astfel de incidente.

De asemenea, Sorin Mihai a subliniat că până în prezent, paza umană în școală nu era asigurată în mod corespunzător, permițând accesul facil al oricui în incinta unității de învățământ. În acest sens, el a sugerat că există posturi vacante pe ștatul de funcții care pot fi transformate rapid în posturi de paznic, pentru a asigura securitatea în școală pe toată durata desfășurării activităților educaționale.

Șeful ISJ Constanța a subliniat că problema internă a constat în faptul că cadrele didactice care au avut cunoștință despre incident nu au transmis informația în timp util. El a menționat că directorul unității de învățământ a comunicat situația astăzi, iar poliția a fost informată pentru a lua măsurile necesare.

Sorin Mihai a declarat că s-a luat legătura cu consilierul școlar din unitatea de învățământ și că părintele elevului a dat acordul scris pentru a permite consilierea individuală a copilului.

„S-a luat legătura cu consilierul școlar din unitatea de învățământ. Părintele care a venit pentru a da declarații, pentru că a fost solicitată prezența dumnealui de către reprezentanții poliției, a dat și acordul scris pentru ca respectivul elev să fie consiliat individual și pe parcursul zilelor următoare va interveni inclusiv CJAP, adică toți specialiștii care pot să îl sprijine în acest sens și să asigure din punct de vedere psihologic armonizarea elevului”, a mai declarat Sorin Mihai.

De asemenea, el a mai precizat că va fi făcută o cercetare în unitatea de învățământ, iar măsurile care pot fi dispuse sunt la nivelul unității de învățământ, cadrele didactice fiind angajate ale școlii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*