Șantierul Naval Damen din Mangalia a construit prima navă din România cu motoare care utilizează GNL

Șantierul Naval Damen din Mangalia a construit prima navă din România cu motoare care utilizează GNL. FOTO Damen Mangalia

OMV Petrom a efectuat prima livrare de gaz natural lichefiat (GNL) către Damen Shipyards Mangalia, produsul fiind utilizat pentru alimentarea unei nave cu motoare care utilizează acest gen de combustibil.

Potrivit reprezentanților șantierului naval, acesta este prima navă de acest tip construită în România.

„Ne bucură colaborarea dintre doi lideri ai industriei din România și nu numai, care au făcut posibilă o premieră: este pentru prima dată când o astfel de navă este construită în România, iar acest lucru demonstrează că industria navală românească este capabilă să implementeze proiecte foarte complexe și inovatoare cu un înalt nivel tehnologic”, spune Florin Spătaru, membru al Directoratului Damen Shipyards Mangalia

Prima livrare de GNL din România, efectuată de OMV Petrom, a presupus coordonarea și gestionarea în premieră a unui proces complex în care au fost implicate mai multe companii partenere, în condițiile respectării tuturor măsurilor de siguranță. Acesta s-a concretizat în două transporturi separate a câte două autocisterne, care au alimentat rezervorul primei nave din România care funcționează pe bază de GNL.

Prin răcirea gazelor naturale la o temperatură de -160°C și prin lichefiere, acestea își reduc volumul de aproximativ 600 de ori comparativ cu volumul în stare gazoasă. Astfel, pot fi stocate și transportate în siguranță pe distanțe foarte lungi, cu un grad crescut de eficiență economică și energetică. Gazele naturale lichefiate reprezintă o alternativă de tranziție pentru un transport mai curat, în special pentru segmentele de transport ce pot fi mai greu decarbonate, precum transportul rutier greu de marfă și transportul naval. Prin utilizarea de GNL în transporturi, emisiile de CO2 scad cu 15 la sută, cele de oxid de azot scad cu 50 la sută, iar emisiile de particule grele scad cu 99 la sută. De asemenea, GNL nu generează emisii de sulf, respectând astfel cerințele stricte privind emisiile de sulf ale Organizației Maritime Internaționale.

„În contextul tranziției energetice, utilizarea GNL-ului în transport și industrie poate duce la o reducere semnificativă a emisiilor de carbon și a celor poluante. România are un potențial semnificativ de gaze naturale, iar valorificarea acestuia, inclusiv prin lichefiere, deschide noi orizonturi pentru economia românească și contribuie la obiectivele agendei climatice”, a precizat Franck Neel, membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea Downstream Gas.

Damen va construi două feriboturi RoRo hibride GNL pentru Seaspan la Șantierul Naval Damen  Mangalia. Fiecare dintre cele două nave inovatoare are o lungime de 149 de metri lungime, dar au fost proiectate de așa natură încât să permită încărcarea și transportul – pe culoare – cu o lungime totală de 1034 metri.

Feriboturile vor fi dotate cu baterii de doi megawați, dar vor permite inclusiv stocarea a peste 200 de metri cubi de GNL. Cele două nave vor intra în serviciul Seaspan Ferries ca parte a programului de înlocuire a flotei companiei. Navele vor fi clasificate de Bureau Veritas și vor intra în exploatare în 2021, construcția acestora începând la Santierul Naval Damen Mangalia încă de anul acesta.

Cele două feriboturi, se vor alătura Seaspan Swift și Seaspan Reliant, primele feriboturi hibride ale companiei, comandate acum mai bine de doi ani. De la momentul în care a început exploatarea noilor nave, Seaspan Ferries a reușit să reducă în mod semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră, menținând în același timp un nivel ridicat de performanță și fiabilitate pentru serviciul său de tractare între terminalele sale continentale și insula Vancouver.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*