
Stațiunea Mamaia, una dintre cele mai frecventate zone turistice din România, beneficiază, începând din această săptămână, de o infrastructură energetică la standarde europene. Rețele Electrice România, parte a grupului PPC, a inaugurat o nouă stație de transformare de 110/20 kV, în urma unei investiții de aproximativ 43 de milioane de lei. Proiectul vizează atât acoperirea necesarului de consum crescut în sezonul estival, cât și susținerea dezvoltării continue a zonei.
Răspuns la cererea tot mai mare de energie
Stația de transformare Mamaia răspunde presiunilor tot mai mari asupra rețelei din nordul litoralului, susțin reprezentanții distribuitorului.
„Acum 10 ani am identificat necesitatea acestei investiții, având în vedere dezvoltarea accelerată a zonei Constanța – Medgidia, inclusiv a stațiunii Mamaia, unde au apărut numeroase proiecte rezidențiale și hoteliere. Stația a fost proiectată să deservească un număr inițial de 8.000 de consumatori, cu o capacitate de extindere până la 12.000”, a explicat Nicolae Dumitraș, inginer-șef Înaltă Tensiune la Rețele Electrice Dobrogea.
Noua stație preia o parte din consumul care, până de curând, era asigurat de stațiile Tăbăcărie și Năvodari, degrevând astfel rețeaua și reducând riscurile de suprasolicitare, mai ales în vârfurile de sezon turistic.
O investiție strategică pentru siguranță și viitor
Construită pe un teren pus la dispoziție de Primăria Constanța, stația Mamaia se remarcă prin soluții tehnice de ultimă generație. Este una dintre puținele stații complet interioare din România, cu echipamente capsulate, racorduri complet subterane și posibilitate de control de la distanță, ceea ce permite intervenții rapide și sigure în caz de avarii.
„După câțiva ani de provocări, ați reușit ca, dintr-o zonă mlăștinoasă, să realizați, din punct de vedere arhitectural, ceva impresionant. Practic, o stație care, în mod obișnuit, se întindea pe mii de metri pătrați, ați reușit să o comprimați la 1.500 mp și, dincolo de tehnologie și infrastructura de ultimă generație, cred că este remarcabil faptul că un echipament care, în stațiile clasice, ocupa 1.500 mp, astăzi ocupă doar 25–30 mp. Ați reușit să puneți tehnologia să lucreze pentru oameni”, a subliniat Adrian Vintilă, consilier al ministrului Energiei.
Lucrările au implicat și provocări tehnice semnificative. Racordul de înaltă tensiune dintre stația Mamaia și cea de la Năvodari a presupus un foraj dirijat de 500 de metri pe sub canalul Midia–Năvodari, iar stabilizarea terenului mlăștinos a necesitat intervenții hidrotehnice complexe.
Un proiect anticipativ și sustenabil
Directorul general al Rețele Electrice România, Mihai Pește, a declarat că stația Mamaia este una dintre cele mai importante realizări ale companiei în zona litoralului românesc.
„Am reușit să trecem peste foarte multe obstacole, unele tehnice, altele administrative. A fost și o provocare inginerească această stație nouă. Este o investiție de care sunt foarte mândru, iar compania noastră este bucuroasă că a reușit să facă ceva pentru comunitate.
Zona aceasta este într-o continuă dezvoltare de ani buni, iar o investiție într-o stație nouă de transformare nu doar că era necesară, dar era exact ceea ce stațiunea Mamaia avea nevoie pentru ca toți clienții noștri din zonă să beneficieze de servicii de calitate și, mai mult decât atât, să aibă la dispoziție puterea energetică necesară pentru orice au nevoie – electrificare, transport electric, prize de încărcare pentru autovehicule. Contribuim prin acest proiect la tranziția energetică și credem că facem tot ce este mai bine pentru comunitate și viitorul acesteia”, a punctat Mihai Pește, în cadrul conferinței prilejuite de inaugurarea noii stații de transformare.
Pe lângă eficiența tehnică, proiectul este și un model de sustenabilitate: toate racordurile sunt subterane, reducând impactul vizual și ecologic, iar arhitectura construcției a fost concepută pentru a se integra armonios în peisajul urban al stațiunii.
Sprijin guvernamental și viziune pe termen lung
Prezent la inaugurare, consilierul ministerial Adrian Vintilă a subliniat că astfel de proiecte nu se pot realiza „peste noapte”, ci necesită viziune, finanțare coerentă și un cadru legislativ predictibil:
„Menționez acest aspect pentru că putem ajunge să avem în România energie sigură, accesibilă și curată cu fonduri private, fonduri europene, legislație corectă și predictibilă – dar și timp. Lucrurile nu se întâmplă în energie de azi pe mâine. Ne spuneați că reușiți să conectați cel puțin 12.000 de noi consumatori și că degrevați această zonă de tot ce înseamnă blocaje în rețeaua de distribuție.”
La Constanța s-a aflat vineri și președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și fost prefect al județului, George Niculescu. Acesta a apreciat că investiția este un exemplu de planificare anticipativă și de integrare urbană inteligentă:
„Stația aceasta va deservi, în viitor, beneficiari – consumatori de energie electrică – și nu este niciun secret că zona Constanței, stațiunii Mamaia și orașului Năvodari este în plină dezvoltare. Această investiție nu este doar una reactivă, menită să rezolve o parte dintre problemele actuale, ci una care va putea acomoda consumul noilor abonați. De aceea apreciez în mod deosebit faptul că aceste companii de distribuție fac și investiții anticipative”, a declarat șeful ANRE.
Cu o capacitate instalată de 50 MVA, două transformatoare moderne și infrastructură digitalizată, stația Mamaia devine un punct nodal esențial în rețeaua de distribuție din Dobrogea. Reprezintă nu doar o soluție la problemele curente, ci și o investiție strategică în viitorul energetic al unei regiuni în plină dezvoltare.
Aceasta este, fără îndoială, o demonstrație a faptului că infrastructura inteligentă poate merge mână în mână cu dezvoltarea durabilă și cu creșterea calității vieții pentru comunități întregi.
Ne vedem și pe DELTA TV – Televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud-Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Reportajele și emisiunile de calitate sunt pe www.deltatv.ro
Be the first to comment