Restricțiile impuse de pandemia de COVID-19, benefice pentru plajele românești: Cel mai curat sezon din 2017!

Cantitățile de deșeuri de pe plajele românești au scăzut considerabil. FOTO ONG Mare Nostrum
Cantitățile de deșeuri de pe plajele românești au scăzut considerabil. FOTO ONG Mare Nostrum

ONG Mare Nostrum susține că, pentru prima dată după trei ani de zile, rezultatele sesiunii de monitorizare a plajelor aduc o veste bună: cel mai curat an din 2017!

„Cantitățile de deșeuri au scăzut considerabil, o cauză putând fi și perioada de pandemie, care a ținut constănțenii și turiștii în casă”, apreciază reprezentanții organizației neguvernamentale.

Astfel, pe cele opt sectoare de plajă monitorizare au fost identificate 6.646 deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, materiale textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal, un număr considerabil mai mic față de 2019, când au fost înregistrate peste 45.000 deșeuri în cele două sesiuni anuale.

Cel mai murdar sector de plajă, în urma monitorizărilor efectuate a fost Năvodari, cu 2.074 deșeuri, o parte din ele provenind de la construcțiile din zonă. Pe locul doi în topul cantității de deșeuri înregistrate s-a aflat Mamaia Nord, cu 1.481 deșeuri. Cele mai mici cantități de deșeuri au fost înregistrate pe sectoarele din Vama Veche și Corbu.

„Cifrele înregistrate sunt într-adevăr mici, comparativ cu perioadele similare ale anilor trecuți. Acest lucru nu poate decât să ne bucure, însă suntem convinși că aceste cifre mici sunt generate de starea de urgență, în care oamenii au stat în casă și nu au ajuns în număr mare și frecvent pe plajă. De asemenea, un alt factor a fost și faptul că autoritățile publice locale, precum reprezentanții Apelor Române Dobrogea Litoral au pregătit plaja pentru sezonul estival. Ne-ar fi plăcut să spunem că aceste cifre mici sunt rezultatul comportamentului responsabil, dar mai avem de lucrat mult din acest punct de vedere”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Față de luna aprilie a anului trecut, cifrele înregistrate în această sesiune sunt de două ori mai mici. Principalele categorii de deșeuri inventariate sunt cele din material polimeric artificial, care au ajuns la 4.847 de elemente. În această categorie intră mucurile de țigară, diferite tipuri de ambalaje și piese de plastic. Pe locul doi se află elementele din metal care provin cel mai probabil de la construcțiile din apropierea porțiunilor de plajă, iar pe locul trei elementele de sticlă și ceramică.

În această sesiune au fost eliminate 84 kg de deșeuri de pe porțiunile de plajă, cantitățile cele mai mari fiind eliminate din sectorul Mamaia (37 kg) și Năvodari (21 kg).

„Ne dorim ca în septembrie, după încheierea sezonului estival, să avem cifre la fel de mici în ceea ce privește cantitatea de deșeuri existentă pe porțiunile de plajă românești. Suntem convinși că putem atinge acest vis, mai ales în contextul actual”, spune Angelica Paiu, coordonator activitate monitorizare.

Începând cu anul 2014, Mare Nostrum a inventariat și eliminat în mod corespunzător 153.292 deșeuri, iar cea mai mare cantitate a fost înregistrată pe sectorul din Constanța (34.788). Cele mai multe deșeuri au fost înregistrate în sesiunea din septembrie 2019 (33.295), fiind urmată de sesiunea din octombrie 2016 (27.175).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*