Referentul și secretarul Primăriei Fântânele au fost trimiși în judecată de către procurorii DNA

Sediul DNA Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Sediul DNA Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Doi dintre angajații Primăriei Fântânele au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Potrivit procurorilor DNA Constanța, este vorba de Olteanu Magdalena referent și Orleanu Dumitru secretar al primăriei comunei Fântânele, jud. Constanța, la data faptelor.

În cazul primului inculpat s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals intelectual în formă continuată. În ceea ce îl privește pe cel de-al doilea inculpat, s-au reținut săvârșirea infracțiunilor de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual în formă continuată și conflict de interese, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2016, inculpata Olteanu Magdalena, a formulat și depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Local Cogealac cinci cereri unice de plată pe suprafață, folosind documente și declarații false, depuse și înregistrate la această instituție, în sensul că utilizează întreaga suprafață de teren arabil pentru care a solicitat sprijin financiar, obținând pe nedrept subvenții din bugetul general al Uniunii Europene în cuantum total de 111.086,63 lei.

În aceeași perioadă, inculpatul Orleanu Dumitru a formulat și depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Local Cogealac cinci cereri unice de plată pe suprafață, folosind documente și declarații false, depuse și înregistrate la această instituție, în sensul că utilizează întreaga suprafață de teren arabil pentru care a solicitat sprijin financiar, obținând pe nedrept subvenții din bugetul general al Uniunii Europene în cuantum total de 89.502,95 lei.

Astfel, cei doi inculpați, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au atestat în fals cu prilejul întocmirii mai multor adeverințe eliberate de primăria comunei Fântânele, împrejurarea necorespunzătoare adevărului că utilizează întreaga suprafață menționată în cuprinsul acestora, în scopul de a anexa adeverințele la cererile unice de plată pe suprafață înregistrate la A.P.I.A. – Centrul Local Cogealac, Centrul Județean Constanța.
Totodată, în anul 2014, cei doi inculpați au falsificat prin contrafacerea scrierii contracte de arendare care conțineau mențiunea necorespunzătoare adevărului că au dreptul de a utiliza, ca arendași, anumite suprafețe de teren, înscrisuri pe care ulterior le-au înregistrat la Primăria Comunei Fântânele și pe care le-au anexat cererii unice de plată pe suprafață înregistrate la A.P.I.A. – Centrul Local Cogealac, jud. Constanța, prin care au solicitat sprijin financiar pentru respectivele suprafețe.

În perioada 2014-2016, inculpatul Orleanu Dumitru, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu care decurgeau din calitatea de secretar al Primăriei Comunei Fântânele, a stabilit în cadrul comisiei constituite în cadrul unității administrativ-teritoriale, suprafețele de teren având categoria de folosință „pajiști permanente” ce urmau a se da în concesiune crescătorului de animale Olteanu Magdalena, sora inculpatului, și a semnat raportul comisiei, acte în urma cărora inculpata Olteanu Magdalena a obținut foloase patrimoniale.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*