Radu Mazăre, achitat în dosarul campusului social Henri Coandă; fratele lui, Alexandru, a fost condamnat la trei ani de închisoare

Radu Mazăre. FOTO Cătălin Schipor

O instanță a Înaltei Curți de Casație și Justiție a decis marți, 10 mai, că fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, nu se face vinovat de acuzațiile de luare de mită și fals în declarații, formulate de DNA în dosarul campusului social Henri Coandă. Fratele său, Alexandru Mazăre, a fost condamnat însă la trei ani de închisoare, în timp ce omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost condamnat la plata unei amenzi penale. Decizia ÎCCJ este definitivă.

Înalta Curte de Casație şi Justiție a dat sentința definitivă în dosarul campusului social Henri Coandă din Constanţa, în care au fost judecați Radu Mazăre, fratele său, fostul parlamentar Alexandru Mazăre şi omul de afaceri Avraham Morgenstern. Astfel, instanța a admis apelurile declarate atât de procurorii anticorupție, cât și de Radu Mazăre, și, pe cale de consecință a desființat în parte sentința penală, pronunțată în primă instanță. Drept urmare, rejudecând, magistrații au dispus încetarea procesului penal față de Radu Mazăre și față de Avraham Morgenstern, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și fals în declarații, respectiv de dare de mită.

În cazul lui Alexandru Mazăre, instanța a decis condamnarea acestuia la pedeapsa de trei ani de închisoare și interzicerea unor drepturi pe o durată de trei ani după executarea pedepsei închisorii, plus o amendă penală în sumă de 5.000 de lei.

În plus, magistrații au dispus confiscarea de la Alexandru Mazăre  a sumei de 80.000 de euro, în echivalent în lei, la cursul BNR de la data plății, precum și luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpatului, până la concurența acestei sume.

De asemenea, Alexandru Mazăre a fost obligat și la plata sumei de 10.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate stat în fond și în apel.

Totodată, instanța l-a obligat pe Avraham Morgenstern la plata sumei de 5.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate stat în fond și în apel.

Sentința de marți, 10 mai, a ÎCCJ este definitivă.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a lansat la începutul anului 2011 programul de construire a unor locuinţe modulare grupate în Campusul Social „Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, Avraham Morgenstern, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a dorit să își asigure câștigarea licitației ce urma să fie organizată. Astfel, în cursul anului 2011, omul de afaceri i-ar fi remis lui Radu Mazăre suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câștigarea licitației ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Din suma totală, 95.000 de euro ar fi fost transferați către contul personal al primarului Radu Mazăre și 80.000 de euro către contul pus la dispoziție de fratele său, Alexandru Mazăre, ambele fiind deschise la o bancă din Israel.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*