Punctele de prim-ajutor ale ISU au devenit operaționale în șase dintre stațiunile de pe litoral

Punct de prim ajutor SMURD pe plajă. FOTO Adrian Boioglu
Punct de prim ajutor SMURD pe plajă. FOTO Adrian Boioglu

Pentru prevenirea situațiilor de urgență, consolidarea climatului de securitate a cetățenilor care tranzitează stațiunile litoralului românesc și optimizarea misiunilor de răspuns, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a dispus o serie de măsuri care să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc, în concordanță cu prevederile concepției de acțiune aprobată la nivelul MAI. Acestea vizează acoperirea palierelor preventiv şi de intervenţie, prin suplimentarea personalului și tehnicii existentă la nivelul județului Constanţa, cu efective și mijloace specifice din mai multe județe ale țării care să optimizeze misiunile pompierilor salvatorilor.

Pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă, în perioada următoare inspectori de prevenire vor participa alături de specialiștii constănțeni la acțiuni de promovare a mesajului informativ-educativ în rândul turiștilor, precum şi la activităţi de îndrumare, instruire şi control pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor.
Totodată, prin dislocarea personalului operativ din 14 județe, peste de 400 de pompieri vor fi la datorie, zilnic, în staţiunile de pe litoral, pentru ca românii să aibă o vacanță fără evenimente care să le pună viața în pericol. Tehnica specifică de intervenție (ambarcațiuni, ambulanțe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, șenilate) va susține misiunile orientate spre siguranța celor care aleg să-și petreacă timpul liber pe litoral.
O atenție deosebită a fost acordată și eficientizării misiunilor de răspuns la situații ce pot apărea pe A2 si A4, astfel că în fiecare weekend, mai multe echipaje vor asigura intervenţiile (inclusiv cele medicale de urgenţă) pe tronsoane prestabilite, cu personal și tehnică din județele Călărași, Constanţa, Ialomiţa şi Bucureşti-Ilfov.
De asemenea, în zonele intens circulate din municipiul Constanța, inspectoratul judeţean va înființat 15 puncte de lucru temporare, față de cele 9 existente anul trecut.
Gradul de siguranță a constănțenilor și a celor care aleg să-și petreacă vacanța pe litoral va fi consolidat prin suplimentarea celor 10 subunități de intervenție județene, cu personal și tehnică specifică care vor încadra 6 puncte de prim-ajutor, 8 puncte de lucru pentru stingerea incendiilor și un punct de lucru pentru salvarea din mediul acvatic. De asemenea, la intrările principale din municipiul Constanța (Valul lui Traian, Ovidiu și Agigea) vor fi disponibile, pentru intervenția imediată, autospeciale de stingere prevăzute cu module de descarcerare.

Proiectul, lansat la inițiativa Departamentului pentru Situații de Urgență în vara anului trecut, urmăreşte îmbunătăţirea modului în care este acordată asistenţa medicală de urgenţă şi creşterea gradului de securitate a cetăţenilor, prin mobilizarea forţelor şi mijloacelor tehnice specifice intervenţiei în cazul producerii diverselor situaţii de urgenţă.
– în zonele unde au fost înregistrate în ultimii 5 ani cele mai multe situații de urgență, au fost instalate corturi de prim-ajutor. Acestea se vor găsi pe întreaga durată a sezonului estival pe plajele din Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinești, Saturn și Techirghiol și vor fi deservite, în fiecare zi, de trei paramedici. Corturile sunt dotate cu toate echipamentele necesare pentru acordarea prim-ajutorului medical calificat: defibrilatoare semi-automate, medicamente, materiale sanitare și tărgi. De asemenea, acestea sunt dotate și cu aer condiționat. Programul de funcționare al corturilor va fi între orele 8-20. Lângă corturi vor staționa și senilatele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, capabile să asigure intervenția pe plajă, astfel încât paramedicii să poată transporta eventualele victime cât mai rapid la corturile de prim-ajutor.

– intervențiile la incendii și alte situații de urgență se va face mult mai rapid. În total, pe întreg sezonul estival vor fi 31 de autospeciale de stingere pregătite să intervină în orice punct din judeţ.

– Ambarcațiunile IGSU vor fi și ele în misiune pe perioada sezonului estival. În Tomis, Siutghiol, Eforie Nord, Costinești, Saturn și Techirghiol vor asigura intervenția șase ambarcațiuni (3 RIB, 2 Targa și o barcă pneumatică), încadrate de specialiști scafandri de la inspectoratele pentru situații de urgență din țară;
– pentru asigurarea intervenţiei pe Autostrada A2 în fiecare weekend din sezonul estival, se pun în aplicare măsurile pentru asigurarea intervenţiei. ISU București-Ilfov asigură intervenția între Centura Capitalei şi km 39 cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de stingere cu modul de descarcerare; ISU Călărași asigură intervenţia pe segmentul km 39 – km 139, cu două ambulanţe SMURD, o autospecială de descarcerare şi o autospecială de lucru cu apă şi spumă cu modul de descarcerare; ISU Ialomița asigură intervenţia pe segmentul km 139 – km 159, cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de lucru cu apă şi spumă cu modul de descarcerare, iar ISU Constanța asigură intervenţia pe segmentul km 159 – intersecţie cu Autostrada A4, cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim-ajutor.
– la intrările principale din municipiul Constanța (Valul lui Traian, Ovidiu și Agigea) vor fi disponibile, pentru intervenția imediată, autospeciale de stingere prevăzute cu module de descarcerare.

Anul trecut, personalul specializat din cadrul ISU Dobrogea a derulat 570 de controale la 980 unităţi de turism şi agrement, în urma cărora au fost aplicate 3.744 sancţiuni contravenţionale (2.932 avertismente şi 812 amenzi), în cuantum de peste 920.000 lei. Cele mai multe obiective controlate au fost din categoriile: alimentaţie publică – 307, hoteluri – 266, vile turistice – 220, hosteluri – 37, pensiuni – 34, case de vacanţă – 28, 19 discoteci şi cluburi, 11 tabere şcolare şi 10 camping-uri.
Pe lângă controalele tematice planificate s-au executat şi controale inopinate, pe timpul zilei sau pe timpul nopţii, în perioadele de week-end sau sărbători legale.
De asemenea, pe timpul celor peste 600 de activităţi preventive au fost derulate instruiri cu personalul aflat la locul de muncă și turiști, fiind diseminate materiale informative utile pentru cetățeni.

La punctelor de prim-ajutor ale pompierilor, au fost desfășurate 1.543 de misiuni, în urma cărora peste 1500 de persoane, aflate în dificultate, au fost asistate medical. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în staţiunea Costinești, unde au fost asistate medical 657 de persoane, urmate de Eforie – 321 persoane, Jupiter – 257 persoane , Mamaia– 203 persoane si Techirghiol – 105 cazuri.
Salvatorii care au încadrat echipajele cu șenilate au desfășurat 142 de misiuni pentru transportul persoanelor cu diferite afecțiuni medicale în punctele de prim ajutor de pe plaje sau la ambulanțe, în vederea preluării către unitățile spitalicești.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*