Proprietarii de clădiri nerezidenţiale din municipiul Constanța riscă majorarea impozitului pe clădiri dacă nu procedează la evaluarea/reevaluarea acestora

Sediul SPIT Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Sediul SPIT Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Persoanele fizice care dețin în proprietate clădiri nerezidenţiale, respectiv persoanele juridice care dețin în proprietate clădiri nereevaluate în ultimii 5 ani, respectiv 3 ani de la data dobândirii/evaluării/reevaluării/actualizării valorii de impunere a construcțiilor deținute, riscă majorarea impozitului pe clădiri dacă nu procedează la evaluarea/reevaluarea acestora la data de 31 decembrie 2019.

În conformitate cu prevederile art. 7 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) a notificat un număr de 811 persoane fizice, respectiv 1.165 persoane juridice, cu privire la efectuarea operațiunilor de evaluare/reevaluare a clădirilor deținute, în caz contrar, impozitul datorat pentru anul 2020 se va stabili prin aplicarea unei cote de impozitare de 2% pentru persoanele fizice, 5% pentru persoanele juridice, care se majorează și cu o cotă adițională de 10,4%, conform prevederilor legale în vigoare.

Declarațiile de impunere, însoțite de un exemplar al raportului de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, care trebuie să respecte standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării, se înregistrează la SPIT până la primul termen de plată din anul de referință, respectiv 31.03.2020, în conformitate cu prevederile art. 458 alin (1) lit. a) şi art. 460 alin (6) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*