Proiect privind reducerea eroziunii costiere, în valoare de peste 3,8 miliarde de lei, implementat de Apele Române

Lucrări de reducere a eroziunii costiere. Sursa foto: Apele Romane Dobrogea-Litoral

Administrația Națională Apele Române, alături de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), au lansat faza a doua a proiectului major privind reducerea eroziunii costiere. Proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020.

Potrivit reprezentanților ABADL, proiectul are o valoare totală de 3.805.641.720,80 lei, din care 85 la sută sunt fonduri europene nerambursabile eligibile, obținute prin POIM, iar restul de 15 procente este cofinanțat de la bugetul de stat, și are ca termen estimat de finalizare data de 31 decembrie, 2023.

Investițiile vizate de acest proiect major acoperă 11 zone, delimitate astfel: Zona Stăvilare Periboina-Edighiol; Zona Mamaia; Zona Tomis; Zona Agigea; Zona Eforie; Zona Costinești; Zona Olimp; Zona Jupiter-Neptun; Zona Balta Mangalia-Venus-Aurora, Zona Mangalia-Saturn, Zona 2 Mai. Pentru fiecare dintre cele 11 zone ale proiectului au fost identificate schemele de amenajare costieră ce cuprind în principal diguri, epiuri și lucrări de înnisipare rezultând reabilitarea a două stăvilare, protecție costieră pe o lungime de 30,54 km și suprafață de plajă nou creată de aproximativ 250 de hectare.

„Scopul proiectului este să asigure adaptare la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscului prin protecția la eroziune a liniei țărmului în condiții medii anuale și în in timpul evenimentelor cu perioadă de recurență de până la 1/100 ani, pentru o durată de viață proiectată de 50 de ani”, au precizat reprezentanții ABADL.

Proiectul are printre obiectivele principale protecția zonei costiere a litoralului Mării Negre pe teritoriul României de efectele eroziunii și reducerea pagubelor asupra populației, prin derularea unui amplu program de lucrări de reabilitare și protejare a liniei țărmului, a terenurilor adiacente și a ecosistemelor de uscat și marine.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*