Proiect privind realizarea unor plantații rutiere de-a lungul drumurilor județene, inițiat de consilierul județean Edward Nedelcu

Edward Nedelcu, consilier județean USR PLUS

Consilierul județean Edward Nedelcu (USR PLUS) a depus la registratura Consiliului Județean Constanța un proiect de hotărâre care inițiază realizarea plantațiilor rutiere de-a lungul drumurilor județene.

Tema proiectului este una importantă cu atât mai mult cu cât este de notorietate faptul că la fiecare zăpadă și viscol, drumurile județene constănțene devin impracticabile și se închid. La densități și înălțimi optime, plantațiile rutiere formate din arbuști și arbori reprezintă bariere naturale foarte eficiente în condiții de viscol și ninsori abundente, facilitând astfel intervenția echipajelor de deszăpezire. Pe lângă acestea, tot la capitolul beneficii putem enumera consolidarea terenurilor adiacente drumurilor, reducerea frecvenței și costurilor de întreținere a drumurilor județene, ținerea sub control a dăunătorilor pentru culturile agricole din zona adiacentă drumului sau plantației rutiere, o distribuție mai bună și echilibrată a umidității pentru terenurile agricole din apropiere, creșterea suprafeței de spații verzi plantate la nivel județean, creșterea calității aerului și absorbția poluanților, îmbunătățirea aspectul estetic al peisajului.

„Obiectivul acestui demers îl reprezintă o campanie pe termen lung de înființare a perdelelor rutiere formate din plante specifice, arbori și arbuști, de o parte și de alta a drumurilor județene, începând în prima fază cu sectoarele de drum cele mai grav afectate de troienele de zăpadă viscolită și continuând până când toate drumurile județene vor avea pe marginea lor perdele forestiere. Măsura propusă contribuie la o serie de obiective stabilite de lege și de documentele de politici publice naționale și europene. De asemenea, putem reduce din impactul bugetar al proiectului prin colaborarea cu voluntari și ONG-uri, dispuși să se implice în proiect, dar în același timp și prin colaborarea cu alte instituții ale statului, cum ar fi de pildă  Regia Națională a Pădurilor. Proiectul poate fi propus spre finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliența, cu fonduri disponibile din Mecanismul european de redresare și reziliență sau alte surse de finanțare nerambursabile dedicate mediului și dezvoltării durabile”, a precizat Edward Nedelcu.

Proiect privind realizarea unor plantații rutiere de-a lungul drumurilor județene

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*