FOTO VIDEO Proiect inedit al Primăriei Ovidiu. Un ansamblu de statui dedicat poetului Ovidiu, amplasat în centrul orașului

Un ansamblu de statui dedicate poetului Ovidiu, amplasat în orașul Ovidiu. FOTO Adrian Florea / CTnews.ro

Un proiect de suflet și de identitate locală se naște zilele acestea în atelierele de creație din orașul Ovidiu. Este un ansamblu de statui în care poetul Ovidiu are locul central și va decora orașul în amplasamentul său din fața Primăriei. Grupul statuar denumit „Ovidiu Metamorfoze“este un vis mai vechi al administraţiei locale din Ovidiu care estimează că va fi inaugurat în toamna acestui an.

“E vorba despre trei părți ale acestui ansamblu statuar, piesa centrală reprezentându-l pe poetul Ovidiu universal să spunem, pentru că-l arătăm în tinerețe transformat, metamorfozat – pentru că despre asta scria – iar celelelalte două elemente de la bază, una reprezintă Geneza, nașterea și te duce cu gândul la Sulmona (orașul natal) iar cealaltă reprezintă Moartea”,  spune George Scupra, primarul orașului Ovidiu.

 

Proiectul de arhitectură urbană va fi amplasat undeva la şosea, în dreptul Primăriei, lângă biserică şi Casa Căsătoriilor. Zilele acestea, statuile primesc retușurile finale într-un atelier în aer liber, undeva în spatele Centrului Cultural “Elena Roizen” din Ovidiu. L-am întâlnit la fața locului pe sculptorul Vladlen Babcineţchi, un artist dedicat care lucrează de câteva luni deja la grupul statuar. Era înconjurat de o clasă de copii din localitate, veniți în vizită la atelierul artistului. Printre blocurile imense de piatră copiii și sculptorul păreau mici și ușor de pierdut din vedere. L-am întrebat pe Vladlen Babcineţchi cam cât durează până când “scoate” un personaj dintr-o stâncă imensă de calcar, în atelierul său.

“Durează ceva. Durează mult până găsim piatra, în primul rând. Nu toate carierele au disponibilitate pentru pietre la dimensiuni atât de mari și în cariera de la Viştea am întâmpinat ceva probleme până am găsit pietrele . Ca element inedit, statuile “Ovidiu” și “Iubirea” sunt din același bloc, un bloc de piatră de 5 metri lungime. Am lucrat la Iași foarte mult, iar când am ajuns în această fază a sculpturii am adus statuile aici ca să nu le deteriorăm la transport. De-aici urmează să fie montate pe soclu la destinația finală”, ne explică sculptorul Vladlen Babcineţchi.

Primăria din Ovidiu a avut de ales între materialul clasic pentru sculpturi urbane (bronz) și materialul clasic pentru statui în general, rocă (calcar ori marmură). A fost ales calcarul pentru că este specific zonei. Dobrogea însăși “stă” pe un masiv imens de calcar.

“Este un ansamblu statuar realizat din piatră, nu pentru că este mai ieftină decât bronzul, ci pentru că are legătură cu locurile noastre: orașul nostru, înainte de a se numi Ovidiu, s-a numit Canara, iar “canara`” înseamnă carieră de piatră. Ori dacă de-aici au fost construite cetăți și s-a cărat piatră și ăsta-i numele nostru, fără niciun dubiu trebuia să fie o construcție din piatră”, spune primarul George Scupra.

Suntem în anul Centenarului însă ideea ansamblului statuar decorativ n-a venit acum ci anul trecut, când s-au comemorat 2 milenii de la moartea poetului latin Ovidiu iar orașul care-i poartă numele s-a înfrățit cu Sulmona din Italia. Ansamblul cuprinde statuia lui Ovidiu, metamorfozată, iar celelalte două elemente reprezintă “Viaţa” şi “Moartea”, dar totodată te pot duce cu gândul şi la Sulmona (locul de naştere a poetului), şi la Tomis. Administraţia locală din Ovidiu a purtat discuţii pentru ca la inaugurare să fie prezenţi şi reprezentanţi ai oraşului italian Sulmona, cu care Ovidiu este înfrăţit. Între timp însă, primarul George Scupra a schimbat puțin proiectul.

“Față de discuția inițială și față de ceea ce am prezentat la un moment dat publicului ca și schițe am făcut niște modificări inspirate: cel de-al treilea element nu mai reprezintă Moartea (inițial era vorba de Viață și de Moarte, legătură Sulmona-Tomis). Am renunțat la această idee și-am spus c-ar fi mai potrivit pentru acest ansamblu statuar să prezentăm Iubirea în loc de Moarte. De ce ? Pentru că este tot o temă principală a poetului, el scriind foarte mult despre Iubire și fiind amplasat undeva în apropierea primăriei și-a Casei Căsătoriilor, e mult mai potrivit să avem Iubirea reprezentată acolo. Acestea sunt cele trei elemente: Iubirea, Geneza și poetul Ovidiu metamorfozat – nemuritor”, explică primarul Scupra.

Pe șantierul-atelier al sculptorului Vladlen Babcineţchi copiii de clasa a III-a se mișcă în voie printre blocurile de calcar ce capătă încet forma viitoarelor statui. Micuții au primit fiecare câte o daltă și un ciocănel pe măsura lor, iar artistul îi învață cum să lovească piatra.

“I-am adus să vadă cum lăsăm urme peste timp – asta sperăm noi. Să-nvețe ceva și să știe că o creație se obține numai prin efort susținut și murdar, de multe ori. Deci ceva frumos nu poate să iasă decât prin muncă; multă muncă și sudoare”, spune Gabriela Dinu, învățătoarea cu care au venit prichindeii la atelier.

Sculptorul Vladlen Babcineţchi este născut peste Prut, iar după Revoluţia din 1989 a venit în România, stabilindu-se la Iaşi. Are dublă cetăţenie. Este foarte tânăr, are 35 de ani, şi e foarte priceput. Are câteva expoziţii internaţionale, iar o operă de-a sa e la Ambasada României de la Moscova. Sculpturile pe care le realizează acum ar trebui să fie gata la sfârșitul lunii noiembrie spre a fi montate în fața Primăriei orașului Ovidiu. Administrația locală dorește ca acestea să devină un element identitar al orașului, un punct de atracție pentru locuitori și pentru cei care vin aici din diferite colțuri ale țării.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*