Programul liturgic și acțiunile sociale organizate de Arhiepiscopia Tomisului de 1 iunie și Rusalii

Sfanta Treime
Sfanta Treime

Pe 1 iunie, în calendarul Ortodox este cinstit Sf. Iustin Martirul și Filosoful, prilej cu care Mânăstirea “Sfinților Români” – Poarta Albă-Galeșu își va sărbători cel de-al doilea hram. Astfel, de la ora 8.00, IPS Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie. La final, Arhiepiscopul Tomisului va oficia o slujbă de parastas pentru părintele Arhimandrit Iustin Pârvu, unul din miile de deținuți politici care au trecut prin colonia de la Galeșu, locul pe care există actuala mânăstire.

Sâmbătă, 3 iunie, în Biserica Ortodoxă sunt Moșii de vară. Începând cu ora 7.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie și slujba de pomenire de obște a celor adormiți la biserica “Sfânta Treime” din localitatea Culmea Nord.

Duminică, 4 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Pogorârea Sfântului Duh. IPS Teodosie va face parte din soborul de arhierei condus de Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, care va oficia Sfânta Liturghie la biserica românească “Sfânta Treime” din Sofia, Bulgaria.

Duminica Cincizecimii, numită în popor şi Duminica Rusaliilor, este sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli. Conform Noului Testament, cartea Faptele Apostolilor, cap. II, aceștia stăruiau în rugăciune în Ierusalim când s-a făcut un vuiet mare, iar deasupra lor S-a pogorât Duhul Sfânt în formă de limbi de foc. Pe moment s-a iscat confuzie căci nimeni nu înțelegea ce s-a întâmplat. Apostolii au început a grăi în toate limbile pământului, dobândind putere şi înţelepciune duhovnicească. Sf. Apostol Petru, cel mai în vârstă, a ţinut prima predică oamenilor adunaţi în Ierusalim pentru o mare sărbătoare iudaică. Aceștia au crezut și au primit Botezul, fiind “ca la trei mii de suflete” (Faptele Apostolilor II, 41). Astfel, sărbătoarea marchează întemeierea Bisericii creștine.
Pogorârea Sfântului Duh este prăznuită încă de pe vremea Sfinţilor Apostoli, aşa cum amintesc: Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Apostol Luca, Sf. Irineu, Sf. Epifanie și scriitorii bisericești, Tertulian și Origen.

Luni, 5 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Sfânta Treime. Începând cu ora 7.30 IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de resfințire a demisolului bisericii “Sfinții Patru Martiri” din Constanța, urmată de Sfânta Liturghie.

Joi, 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului, aproximativ 340 de copii vor avea parte de o surpriză. De la ora 10.00, la terasa “Briza” din Mamaia, copiii vor participa la un program dedicat lor și vor primi cadouri. Cei mici vor fi binecuvântați de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Copii se află în evidența serviciilor sociale ale unor parohii din județul Constanța (parohia “Cuv. Paraschiva”, Cumpăna, parohia “Sf. Ilie” Constanța, parohia “Sf. Apostoli Petru și Pavel”, Medgidia, și parohia “Buna Vestire”, Năvodari ) precum și de la Asociația “Împreună pentru viitor”, Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*