Biserică din județul Constanța, executată silit de firma care a construit-o. Arhiepiscopia Tomisului nu recunoaște datoriile de 90.000 Euro

Parohia din Bugeac a fost scoasă la vânzare printr-un birou executoresc. FOTO CTnews.ro

Arhiepiscopia Tomisului, prin purtătorul său de cuvânt, preotul Eugen Tănăsescu susține că Parohia Bugeac vizată de o executare silită pentru suma de 423.785 de lei nu este datoare. De asemenea, Arhiepiscopia consideră că nu are de ce să fie vizată de executarea silită, iar acțiunea executorului judecătoresc drept una pripită.

Piatra de temelie a bisericii noi din Parohia Bugeac și lucrările de construcție au început în anul 2009. În anul 2017, constructorul care a rămas cu facturi neachitate, a înaintat un proces pe rol pentru a-și recupera paguba. Surpriza a venit pe 3 aprilie 2018 când magistraţii Judecătoriei Medgidia au încuviințat prin sentință definitivă, executarea silită a debitoarei Parohia Bugeac în dosarul de executare silită nr.606/G/2018 al Biroului Executorului Judecătoresc Gavrilescu Alin-Mihail, la cererea creditoarei MSA PROTECT CONSTRUCŢII S.R.L., „în toate modalităţile de executare prevăzute de lege”.

Arhiepiscopia Tomisului prin purtătorul de cuvânt, preotul Eugen Tănăsescu, susține că nu au avut cunoștință de situație. Mai ales că se știau corecți și fără datorii.

„Procesul a fost mai vechi, început pe vremea fostului paroh. La fond și la apel s-a stabilit definitiv că nu e nici o datorie, deci fostul paroh nu avea probleme în gestiune. Apoi, venind noul paroh, firma a făcut o contestație în anulare, de care Arhiepiscopia nu a fost informată, nefiind parte în proces. Parohia a pierdut, parohul nou nu ne-a anunțat la timp,considerând că Arhiepiscopia nu e parte, apoi a intervenit executarea, după care Arhiepiscopia a aflat“, susține preotul Eugen Tănăsescu.

Biroul Executorului Judecătoresc (BEJ) Gavrilescu Alin-Mihail a anunțat că pe data de 3 aprilie la sediul său va avea loc „licitaţia publică a imobilului situat în Bugeac, comuna Ostrov (judeţul Constanţa)…, imobil compus din teren în suprafaţă de 1.298 mp şi construcţie (lăcaş de cult nefinalizat – biserică), proprietatea debitoarei Parohia Bugeac”.

Prețul de pornire al licitației este de 423.785 de lei.

În continuare, Arhiepiscopia Tomisului consideră că nu este vizată de executare și nici că parohia ar avea ceva de plată.

Acum, după un an de zile, Arhiepiscopia Tomisului s-a hotărât să conteste executarea dacă nu se ajunge la un consens cu executorul judecătoresc, ținând să menționeze că „ bunurile sacre sunt inalienabile, insesizabile și imprescriptibile“

„Permanența Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului, întrunită azi în ședință, urmare a situației apărute la parohia Bugeac, comunică următoarele:
Arhiepiscopia Tomisului a luat cunoștința cu surprindere și cu îngrijorare de promovarea unei acțiuni de executare asupra unui bun sacru, anume biserica (lăcașul de cult) parohiei Bugeac, complet ilegale și fără respectarea Statului BOR și Legea Cultelor.

Arhiepiscopia Tomisului a luat legătura cu executorul judecătoresc și și-a expus punctul de vedere asupra legalității executării, urmând ca, în funcția de răspunsul acestuia, să demareze acțiune în instanță.

Dacă va fi necesar, în perioada imediat următoare, Arhiepiscopia va demara acțiuni atât în ce privește contestarea executării, cât și asupra datoriei pe care parohia Bugeac ar avea-o la societatea de construcții, reprezentată de executorul judecătoresc. Reiterăm faptul că, în conformitate cu Statutul BOR ART.170 al.1-3, bunurile sacre sunt inalienabile, insesizabile și imprescriptibile.

Consideram că a fost o acțiune pripită a unui executor judecătoresc lipsit de experiența judiciară în ceea ce privește Legea Cultelor și Statutul BOR“, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului.

Dacă executarea silită ar merge până la capăt, biserica se poate transforma într-o vilă generoasă cu un teren aferent la fel de frumos.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*