Programul IPS Teodosie pentru acest weekend

Icoana Tuturor Sfinților Români. FOTO Arhiepiscopia Tomisului

Vineri, 16 iunie, de la ora 6.30, IPS Teodosie va sfinți biserica de lemn închinată „Tuturor Sfinților Români” a schitului „Sfântul Ioan Rusul” din apropierea localității Palazu Mic, apoi va săvârși Sfânta Liturghie în cadrul căreia va oficia slujba de tundere în monahism (călugărie) a fratelui Daniel. Toți credincioșii prezenți se vor putea închina în Sfântul Altar.

Sâmbătă, 17 iunie, de la ora 9.00, Arhiepiscopul Tomisului va conduce procesiunea „Calea mărturisitorilor români” ce va porni de la Monumentul Memorial Poarta Albă și se va încheia la mănăstirea „Tuturor sfinților români” de la Poarta Albă – Galeșu (pe o distanță de 5 km.), unde va fi oficiată slujba de pomenire pentru toți cei ce au murit în închisori. De la ora 13.00, în incinta mănăstirii Galeșu, va avea loc o masă rotundă cu tema: „În căutarea poporului pierdut”. Participanții sunt: Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Florian Bichir (membru CNSAS), Marius Oprea (cercetător IICCMER), Adrian Nicolae Petcu (istoric), Paul Andreescu (președinte AFDPR Constanța), Carmen Ciornea (Universitatea „Ovidius” Constanța), protos. Maxim Vlad (Universitatea „Ovidius” Constanța) și Ionuț Druche (Arhiepiscopia Tomisului). Acțiunea face parte din proiectul „Apărători ai Ortodoxiei între Dunăre și Mare în timpul comunismului”, dedicat anului comemorativ „Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”.

Pe 18 iunie, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a II-a după Rusalii, care, în Patriarhia Română, este numită Duminica Sfinților Români. Cu acest prilej, IPS Teodosie va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Zosin (jud. Botoșani), unde se prăznuiește unul dintre hramuri. Astfel, cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ierarhul Tomisului va răspunde invitației adresate de către arhim. Teodosie Pleşca, starețul mănăstirii, și de către ctitorii așezământului monahal.

Tot duminică, de la ora 8.30, PS Siluan, Episcopul Ungariei, va poposi la mănăstirea „Tuturor sfinților români” de la Poarta Albă – Galeșu pentru a oficia Sfânta Liturghie a hramului.

La 20 iunie 1992 Sfântul Sinod al BOR a hotărât ca în a doua Duminică după Pogorârea Duhului Sfânt să se sărbătorească Duminica Sfinților Români, ca rodire a Duhului Sfânt în Biserica noastră, de-a lungul veacurilor. Conform actului sinodal „de acum și până la sfârșitul veacurilor, în întreaga Biserică Ortodoxă Română, să se numere cu sfinții și să se cinstească după pravilă cu slujbă specială și cu acatist toți sfinții din neamul românesc, știuți și neștiuți, pentru a căror cinstire se instituie „Duminica Sfinților Români”, care va fi așezată în calendarul Bisericii noastre, în fiecare an, a doua Duminică după Pogorârea Duhului Sfânt, arătându-se prin aceasta lucrarea Sfântului Duh în Biserica noastră de-a lungul veacurilor”.

Unii dintre ei au  zile speciale de cinstire în cursul anului bisericesc, dar altora nu le este cunoscut numele. De aceea a fost instituită o zi specială pentru pomenirea tuturor sfinților români: „Sfinții ierarhi, preoți și diaconi care s-au săvârșit mucenicește și au mărturisit și au apărat cu jertfelnicie credința ortodoxă, neamul și țara noastră”, dar și credincioșii care au primit cununa sfințeniei „prin patimile și sângele lor”; „Sfinții cuvioși și cuvioase care s-au săvârșit trăind deplin viața călugărească și care, prin pilda vieții lor și prin rugăciune, au hrănit duhovnicește pe toți credincioșii”; „Sfinții români uciși de oștile păgâne sau ale altor asupritori de-a lungul veacurilor, precum și cei care au căzut în luptă cu aceștia, sau în amară robie pentru credință, Biserică și neam”;  „Și toți ceilalți, sfinți creștini ortodocși români din toate timpurile și de pretutindeni, știuți și neștiuți, care au sporit în dragostea pentru Hristos, a faptei bune, a rugăciunii și a virtuților creștine, pe care Dumnezeu i-a înscris în Cartea Vieții”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*