Profesorul universitar doctor Ioan Leș va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius din Constanța

Profesorul universitar doctor Ion Leș

Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC) va decerna titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Ioan Leș din cadrul Facultății de Drept a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, specialist în domeniul dreptului procesual civil, autor a peste 180 de articole și comentarii de jurisprudență, autor a peste 40 tratate, cursuri și monografii în domeniul științelor juridice, pentru merite deosebite în reformarea legislației procedurii civile din România.

Ceremonia va avea loc vineri, 15 octombrie 2020, începând cu ora 12:00, la Sala Senatului a UOC, în cadrul conferinței „Digitalizarea dreptului și a administrației publice în actualul context pandemic” organizată de către Facultatea de Drept și Științe Administrative. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Universității „Ovidius”.

Totodată, în contextul conferinței va avea loc și lansarea Tratatului de drept procesual civil, coordonat de prof.univ.dr. Ioan Leș și prof.univ.dr. Daniel Ghiță, publicat la editura Universul Juridic.

Ioan Leș s-a născut la 1 septembrie 1947, în Făurești, Județul Maramureș, iar după absolvirea cursurilor primare și gimnaziale, atras de științele juridice, urmează drumul Clujului, devenind în anul 1970 licențiat al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai.

Activitatea profesională a profesorului Leș debutează ca avocat, calitate pe care o îndeplinește pentru 5 ani, timp în care își începe studiile doctorale sub coordonarea ilustrului

procedurist Grațian Porumb, care îi deschide o nouă perspectivă, cea academică, oferindu-i posibilitatea de a deveni cadru didactic universitar în cadrul Secției de Drept Economic-Administrativ din Sibiu, care funcționa în interiorul Facultății de Drept a Universități Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

În anul 1977, Ioan Leș obține titlul de doctor în drept, în domeniul dreptului procesual civil, continuându-și cariera didactică, iar în mai 1990 este ales deputat în Parlamentul României, urmând apoi o lungă perioadă în care profesorul reușește să îmbine cu succes activitatea politică cu cea academică.

De asemenea, Ioan Leș este membru fondator al Institutului Român pentru Drepturile Omului, ocupă pentru o vreme funcția de secretar general adjunct al Guvernului României și șef al Departamentului Administrației Publice Locale, pentru ca ulterior să urmeze o carieră diplomatică pe parcursul căreia, timp de aproape 8 ani, îndeplinește funcția de ambasador în Venezuela, Barbados, Jamaica și Haiti, țări ale Americii de Sud.

Ioan Leș atrage atenția Uniunii Juriștilor din România prin lucrarea Sisteme judiciare comparate, fiindu-i acordat, în anul 2002 premiul „Victor Dan Zlătescu”, fiind remarcat, în același timp, și de Academia Română, care i-a acordat premiul „Nicolae Titulescu”.­

Totodată, profesorul Leș se remarcă și pe plan mondial, fiind pentru o perioadă importantă membru al Consiliului Științific al Institutului Internațional de Procedură civilă și Executare Silită, cu sediul la Paris, și membru în consiliul științific al revistei Ius et Administratio, publicație a Facultății de Drept din Rzeszov – Polonia.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*