Prof. univ. dr. Nicolae Popa a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius din Constanța

Prof. univ. dr. Nicolae Popa a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius din Constanța. FOTO UOC

La propunerea Facultății de Drept și Științe Administrative (FDSA), Senatul Universității Ovidius din Constanța (UOC) a acordat joi, 14 octombrie, titlul de Doctor Honoris Causa prof. univ. dr. Nicolae Popa, jurist român, judecător la Curtea Constituțională a României (1996-2004) și președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție (2004-2009), pentru contribuția adusă științei dreptului, dar și practicii constituționale sau judiciare, pe parcursul carierei universitare și de magistrat.

Ceremonia a avut loc în Sala Senatului din Campusul universitar, în cadrul Conferinței naționale „Mecanismul Statului de Drept-2020 al UE Raportul dintre dreptul UE și dreptul național al Statelor membre, cu referire specială la România”. SUPREMAȚIE VS. SUVERANITATE, organizată de FDSA.

Pentru reliefarea personalității profesionale, culturale și științifice a prof. univ. dr. Nicolae Popa, în cadrul festivității a fost prezentat din partea Comisiei de acordare a titlului de Doctor Honris Causa aportul său în domeniile de expertiză, precum:

  • sistemul constituțional (prof. univ. dr. DHC, Valer Dorneanu – Președintele Curții Constituționale a României);
  • judiciar (prof. univ. dr. DHC, Marin Voicu – primul judecător al României la CEDO, fost Președinte al Curții de Apel Constanța și fost judecător al Înaltei Curți de Casație și Justiție a României);
  • universitar (prof. univ. dr. Adrian Mihai Hotca – Rectorul Universității „Nicolae Titulescu”, București).

Prof. univ. dr. Nicolae Popa s-a născut pe 1 septembrie 1939 în Govora Sat, Comuna Mihăiești, județul Vâlcea și a absolvit cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității București în anul 1960. În anul 1973 a urmat cursurile Seminarului de drept și instituții legale americane de la Salzburg, Austria, iar în 1975 a absolvit cursurile școlii doctorale din cadrul Universității din București. De-a lungul carierei profesionale a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Libere Internaționale a Moldovei, Chișinău (2003), Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia (2006 ) și Universitatea din Craiova (2011).

Prof. univ. dr. Nicolae Popa a devenit cadru didactic universitar al Facultății de Drept a Universității din București în 1960 și a activat neîntrerupt în învățământul superior juridic, parcurgând toate etapele ierarhiei universitare.

Cu o bogată experiență didactică și academică, prof. univ. dr. Nicolae Popa a predat cursuri precum: Teoria generală a dreptului, Sociologie juridică, Filosofia dreptului și Drept civil, a devenit conducător de doctorat în domeniul drept (1993) și a deținut funcții importante în cadrul facultăților de profil juridic la care a predat: prodecan al Facultății de Drept a Universității din București (1987-1993); decan al Facultății de Drept a Universității „Nicolae Titulescu” din București (1996-2005); membru în Consiliile profesorale ale Facultății de Drept a Universității din București și Facultății de Drept a Universității „Nicolae Titulescu” din București.

În anul 2012 a devenit profesor emerit al Universității „Nicolae Titulescu” din București, apoi a dobândit statutul de membru titular al Academiei de Științe Juridice, în 2016.

În cadrul remarcabilei activități profesionale, prof. univ. dr. Nicolae Popa a deținut importante funcții publice precum: consilier prezidențial pentru probleme legislative și juridice, Președinția României (1993-1996); judecător la Curtea Constituțională a României (1996-2004); președintele Curții Constituționale a României (2001-2004); președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a României (2004-2009); redactor-șef al Revistei de Drept Public (1995-prezent).

Prof. univ. dr. Nicolae Popa este autorul a peste 80 de studii, articole și cursuri în domeniul Teoriei dreptului și al Sociologiei juridice, și a mai mult de 20 de monografii.

De-a lungul carierei, prof. univ. dr. Nicolae Popa a participat la manifestări științifice pe teme de teoria dreptului și justiție constituțională, în țară și în străinătate (Paris, Karlsruhe, Strasbourg, Bruxelles, Moscova, Varșovia, Praga, Antalia, Erevan, Washington, Madrid, Lisabona).

În semn de recunoaștere a activității desfășurate, prof. univ. dr. Nicolae Popa a fost recompensat cu importante premii și distincții: Laureat al Premiului „Simion Bărnuțiu” al Academiei Române (1975 și, respectiv, 2004); Premiul „Istrate Micescu” al Uniunii Juriștilor din România, pentru lucrarea „Filosofia dreptului. Marile curente”, 2002; „Titlul de excelență” și „Diploma de excelență” acordate de Asociația Națională a Tinerilor Juriști din România, 2003; Nominalizat în Enciclopedia Marilor Personalități – vol. V, Contemporanii (K-Z) – Ed. Geneze, 2003, pp. 235-8; „Premiul de Excelență pentru întreaga activitate în domeniul științelor juridice” acordat de Uniunea Juriștilor din România în cadrul Galei Premiilor Științifice ale UJR pe anul 2019; „DIPLOMA DE APRECIERE pentru ținută științifică superioară”, distincție decernată de Societatea de Științe Juridice în cadrul Galei JURIDICE 2019; Decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Mare Cruce (2000).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*