Proceduri noi privind accesul navelor în porturile maritime române şi a navelor maritime şi fluvio-maritime în porturile situate pe Dunărea maritimă, în contextul limitării efectelor epidemiei de SARS-CoV-2

Navă comercială în rada Portului Constanța. FOTO Cătălin Schipor

Autoritatea Navală Română aduce la cunoștința tuturor persoanelor interesate că navele care sosesc din zonele de risc roşii/galbene în porturile maritime române şi în porturile situate pe Dunărea maritimă sunt obligate să respecte procedurile și măsurile prevăzute de art.9 alin.(1), respectiv art.9 alin.(2) din Ordonanţa Militară nr.3/24.03.2020, începând cu data publicării acesteia în Monitorul oficial al României, partea I.

Autoritatea Navală Română efectuează formalitățile de sosire a navelor, în baza competențelor sale conferite de legislația în vigoare, în colaborare cu autoritățile abilitate.
Pentru punerea în aplicare a prevederilor art.9 alin.(1) din Ordonanţa Militară nr.3/24.03.2020, precizăm următoarele:

  • Pentru a preveni şi combate eficient o eventuală răspândire rapidă şi extinsă a virusului COVID-19 în rândul personalului angajat pe platformele portuare, în porturile maritime Constanţa, Midia şi Mangalia a fost instituită măsura interzicerii accesului piloţilor la bordul navelor sosite din zonele de risc roşii sau galbene dacă nu dispun de echipamentul prevăzut de DSP Constanţa;
  • În vederea asigurării continuităţii fluxului de mărfuri şi materii prime, accesul, controlul şi operarea tuturor navelor în porturile maritime Constanţa, Midia şi Mangalia se desfăşoară în condiţii normale cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă şi securitate impuse de DSP Constanţa;
  • În situaţia în care piloţii nu dispun de echipamentul obligatoriu de protecţie prevăzut de DSP Constanţa şi navei nu i se asigură serviciul de pilotaj pentru acostarea la dană, aceasta va sta în carantină în rada portului Constanţa, 14 zile de la ultimul port de escală situat într-o zonă de risc roşie sau galbenă.

În ceea ce privește acordarea liberei practici sanitare, aceasta este în responsabilitatea autorităților sanitare, care o eliberează după îndeplinirea procedurilor și instrucțiunilor specifice proprii, aprobate și aplicate în vederea limitării efectelor epidemiei de SARS-CoV-2.

De asemenea, Cabinetul Medico-Sanitar de Frontieră Port Constanţa a comunicat ANR faptul că în prezent se aplică ultimile proceduri publicate în buletinul informativ al CN APMC SA, începând cu data de 18.03.2020. Aceste instrucțiuni și proceduri se află într-o dinamică relaționată cu evoluția epidemiei, pot fi modificate și actualizate de către autoritățile sanitare ori de câte ori este necesar și sunt publicate de către administrațiile portuare prin intermediul buletinelor informative zilnice.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*