Primarul din Agigea, Maricel Cîrjaliu, și secretarul comunei, trimiși în judecată de DNA pentru infracțiuni de corupție. Felix Stroe, PSD: “Beneficiază de prezumpția de nevinovăție. Îl sprijinim pentru candidatura la un nou mandat”

Sediul Parchetul Tribunalului si Judecatoriei Constanta. FOTO Catalin Schipor

Primarul localității Agigea, Maricel Cîrjaliu, și secretarul comunei, Ancuța Calust, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, respectiv, complicitate la abuz în serviciu, ambele în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Constanța, Maricel Cîrjaliu, în calitatea sa de primar al comunei Agigea, cu încălcarea prevederilor legale, a inițiat și a pus în executare, în perioada 2012 – 2013, două hotărâri de consiliu local ce au avut ca urmare exproprierea, din patrimoniul unei societăți comerciale, a unui teren în suprafața de 8.940 m.p., inventarierea și intabularea sa în domeniul privat al comunei Agigea.

Ulterior, terenul respectiv a fost dezmembrat în șapte loturi distincte, parte dintre acestea ajungând în proprietatea unei firme deținută de rude și apropiați ai primarului Cîrjaliu.

În demersul său infracțional, edilul a fost ajutat de inculpata Ancuța Calust care, în calitate de secretar al comunei Agigea, a avizat pentru legalitate proiectele celor două hotărâri și le-a contrasemnat ulterior.

„Prin aceste acțiuni, dar și prin altele de tipul: aplicarea unor amenzi (anulate ulterior de instanță), obturarea căilor de acces, anularea autorizației de funcționare, etc., edilul a urmărit vătămarea dreptului de proprietate al societății care a deținut terenul inițial, dar și obținerea unor foloase necuvenite, inițial pentru Primăria Agigea, iar ulterior pentru societatea controlată de persoanele menționate mai sus”, au precizat procurorii DNA.

În cursul urmăririi penale societatea păgubită ca urmare a acțiunilor descrise mai sus a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.573.650 euro și 1.548.988 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

UPDATE

Primarul din Agigea, Maricel Cîrjaliu, și-a susținut nevinovăția vineri, într-o conferință de presă, declarând că „adevărul va ieși la iveală”.

„Eu vă spun că sunt nevinovat. Justiția va face dreptate și adevărul va ieși la iveală. Sunt destule probe în dosar care vor aduce lumină în cazul acesta. (…) Comuna Agigea este singura care este trasă la răspundere, dintre cele opt UAT-uri care au inventariat terenurile lui Marea Neagră SA, iar Agigea le-a inventariat ultima”, a precizat primarul Cîrjaliu.

El a fost susținut și de șeful său de partid, președintele PSD Constanța, Felix Stroe, care a afirmat, în aceeași conferință de presă că, deși nu comentează actele de justiție, îl va sprijini pe Maricel Cîrjaliu să candideze la un nou mandat de primar al comunei Agigea.

„Și domnul primar Cristian Cîrjaliu, ca orice cetățean al țării noastre, are dreptul să se bucure de toate drepturile constituționale și, ca urmare, prezumția de nevinovăție se aplică și domnului primar Cristian Cîrjaliu. (…) Noi, colegii dumnealui, respectăm această prezumție de nevinovăție. Domnul primar Cristian Cîrjaliu este sprijinit de noi pentru a candida, pentru un nou mandat, în fruntea comunei Agigea. Aceasta este poziția noastră”, a declarat liderul PSD Constanța, Felix Stroe.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*