Primarul Decebal Făgădău își recunoaște neputința. Cazinoul e departe de reabilitare. Până în noiembrie va intra în conservare

Cazinoul din Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Cazinoul din Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Primarul municipiului Constanța, domnul Decebal Făgădău, reprezentanții Asociației ARCHÉ și ai festivalului NEVERSEA au susținut, astăzi, 15 martie 2018, o conferință de presă în cadrul căreia a fost anunțată includerea Cazinoului din Constanța pe lista celor mai periclitate 7 situri de patrimoniu din Europa, ca urmare a unui proces internațional de selecție.

Includerea în programul 7 Most Endangered a venit la nominalizarea Asociației ARCHÉ și reprezintă o oportunitate deosebită pentru această clădire istorică. Astfel, ea a fost recunoscută ca o valoare pentru întreaga Europă. În următoarele luni, experți din partea Europa Nostra și Institutului Băncii Europene de Investiții vor vizita Cazinoul și se vor întâlni cu decidenții-cheie. Ulterior, echipele pluridisciplinare vor oferi recomandări tehnice, vor identifica alte posibile surse de finanțare și vor mobiliza sprijin pentru salvarea monumentului. Până la finalul anului, specialiștii vor formula un plan fezabil de acțiuni.

În cadrul conferinței, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, și-a exprimat dorința ca până în luna noiembrie, procesul de conservare a clădirii Cazinoului să fie finalizat. Primarul municipiului Constanta a subliniat faptul că acest proces este responsabilitatea municipalității, care răspunde în acest fel dorinței comunității de a acorda o atenție deosebită Cazinoului din Constanța.

Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța: „Primăria municipiului Constanța își asumă ca până în data de 14 noiembrie clădirea Cazinoului să fie conservată. Acest demers vine și în urma aplicării unui chestionar de sondare a opiniei publice constănțene cu privire la procesul de reabilitare a monumentului și destinația socio-culturală pe care o va avea acesta“.

Procesului demarat de Primăria Constanța și Asociația ARCHÉ se alătură organizatorii festivalului NEVERSEA care doresc să se implice în comunitate. Aceștia au promis că până în luna mai vor demara o campanie care să unească fanii festivalului, partenerii, dar și comunitatea locală, cu scopul de a pune în valoare simbolul orașului Constanța.

Bogdan Buta, general manager NEVERSEA: „Dorim să fim alături de comunitate și încă de anul trecut am analizat posibilitatea de a ne implica într-un proiect de interes pentru oamenii din Constanța. Cazinoul este pentru noi un obiectiv strategic și o promisiune față de comunitate. Dorim să demarăm o campanie de responsabilitate socială care să implice atât festivalierii cât și partenerii NEVERSEA, asumându-și rolul de a fi inițiator și amplificator al acestei campanii”.

Printre monumentele europene care au beneficiat de sprijin prin intermediul programului 7 Most Endangered se numără Mănăstirea din Setúbal, Portugalia, care, în 2 ani de la includerea în program, a fost redeschisă publicului, după 23 de ani de abandon. O alta, este Sinagoga din Subotica, Serbia. Patrimoniul românesc a beneficiat și în trecut de sprijin prin programul „The 7 Most Endangered”. În 2014, experții internaționali au realizat, alături de societatea civilă, o strategie de salvare a 60 de biserici de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei. Peisajul Cultural Minier Roșia Montană a fost de asemenea pe lista celor 7.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*