Primăria Mihai Viteazu investește bani de la bugetul local pentru amenajarea de trotuare și reabilitarea spațiilor destinate copiilor din Sinoe

Primăria comunei Mihai Viteazu. FOTO Paul Alexe

Anul care tocmai a început se anunță unul de foarte bun augur pentru comuna Mihai Viteazu. Mai multe proiecte sunt în derulare, altele se află pe masa decidenților guvernamentali, unde așteaptă rezoluții favorabile, însă între timp, administrația condusă de viceprimarul cu atribuții de primar Adrian Costache nu vrea să piardă vremea. În lunile care urmează Primăria vrea să dea undă verde începerii mai multor proiecte finanțate de la bugetul local.

„Avem trei proiecte pentru anul acesta, care vor fi finanțate din bugetul local. Într-unul dintre cazuri este vorba despre reabilitarea și amenajarea locului de joacă din localitatea Sinoe. Acolo există un loc de joacă, numai că este degradat, l-am închis momentan. Îl vom renova și îl vom aduce la un stadiu conform pentru joacă, pentru copii. L-am închis din cauză că aparatele de joacă au peste zece ani, sunt deteriorate și nu mai prezintă siguranță pentru cei mici”, explică Adrian Costache.

Odată modernizat și readus la standarde, spațiul de joacă va fi prevăzut și cu un perimetru de relaxare pentru părinții, bunicii sau însoțitorii prichindeilor veniți la joacă. Administrația publică locală încă nu a tras linie pentru calculul sumei necesare pentru reabilitatea locului de joacă. Doar aparatele de joacă, spune viceprimarul, sunt estimate undeva la 200.000 de lei, fără TVA. În prezent, Primăria a primit o ofertă din partea unei firme care se ocupă cu furnizarea de aparate destinate divetismentului pentru copii, însă se caută și cea mai bună ofertă pentru amenajarea spațiului. Actuala mochetă antiderapantă care se află montată pe pardoseală locului de joacă va fi înlocuită cu un covor de tartan, material considerat mai eficient și mai sustenabil.

„Noi vrem ca până în vară, în momentul în care copiii vor lua vacanță, terenul să fie gata reabilitat și gata de pus la dispoziția copiilor”, promite viceprimarul cu atribuții de primar.

De spațiul de joacă reabilitat se vor bucura în jur de 200 de copii, estimează administrația publică locală. Tot pentru copii, pentru elevi mai exact, viceprimarul cu atribuții de primar de la Mihai Viteazu are în vedere ca, în 2024, să demareze renovarea terenului de sport care deservește școala din localitatea Sinoe.

„Terenul s-a degradat, gardurile sunt rupte, trebuie să le reparăm, vom înlocui părți din gard, vom monta plase deasupra terenului pentru ca elevii să nu mai scape mingile în curțile alăturate. Tot plasă de protecție vom monta și în spatele porților de fotbal și handbal. Ceva similar am realizat deja la Mihai Viteazu, dar este mai mult de muncă aici, pentru că terenul de la școala din Sinoe este mult mai degradat”, mai ține să precizeze viceprimarul Adrian Costache.

Și în acest caz, Primăria urmează să pună pe hârtie necesitățile și calculele, înainte de a trage linie pentru a stabili suma exactă la care se va ridica investiția.

Tot din bugetul local, anul acesta, viceprimarul cu atribuții de primar are de când să investească în amenajarea de trotuare și șanțuri pavate pe strada Principală din localitatea Mihai Viteazu.

„Strada Principală, strada care este frecventată de copii către școală, artera care duce către Primărie, către toate locațiile importante din localitate este o stradă cu o lungime de 2 km, căreia vreau să îi amenajăm trotuare de acces cu șanțuri pavate și cu podețe la fiecare poarta fiecărui imobil”, mai dezvăluie actualul șef al administrației publice locale din Mihai Viteazu.

Lucrarea aceasta este mai mult decât necesară, spune edilul, având în vedere că, acum, zona pietonală a străzii Principale din localitate este acoperită cu pământ, ceea ce, în special în sezonul rece, creează disconfort tuturor cetățenilor. Investiția va necesita circa un milion de lei din banii de la bugetul local.

„Așteptăm niște prețuri estimative de la o firmă de consultanță. Le-am cerut să ne pună la dispoziție un deviz cu principalele costuri, ca să ne putem orienta asupra sumei care va fi necesar s-o alocăm din buget. Ulterior vom trece la calcule, să știm de la ce plecăm. Estimativ, noi ne așteptăm să fie o investiție de 800.000 de lei, până într-un milion”, mai precizează viceprimarul.

Investiția nu mai poate fi amânată, consideră șeful administrație publice locale, mai ales că acela este drumul pe care elevii îl folosesc, zi de zi, pentru a ajunge la școală.

„Accesul copiilor către școală se face pe șosea, ceea ce reprezintă un pericol destul de mare, mai ales că nu sunt nici șanțuri. Când plouă, mașinile stropesc pietonii, iar faptul că nu se circulă pe trotuar, ci pe partea carosabilă este un pericol pentru copii în primul rând, iar în al doilea rând este vorba și de aspectul estetic al zonei celei mai circulate din localitate”, mai punctează Adrian Costache.

În paralel cu aceste puncte de pe agenda viceprimarului cu atribuții de primar de la Mihai Viteazu, în comună se derulează proiectele deja începute cu fonduri guvernamentale, așa cum este, de exemplu, campania de asfaltare de la Sinoe. Primăria a depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și proiectul pentru rețeaua de apă și canalizare și speră ca, în cel mai scurt timp, să primească vești bune și să se apuce de treabă și pe acest segment. Proiectele care vizează creșterea calității vieții cetățenilor sunt prioritare în 2024, după cum dă de înțeles șeful administrației publice locale, iar cele mai multe dintre ele vor fi finalizate până la sfârșitul anului în curs.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*