Primăria Constanța susține că în mediul urban „nu sunt șerpi veninoși”, după ce mai multe astfel de reptile au fost găsite în diverse zone ale orașului

Intervenție a jandarmilor pentru îndepărtarea unui șarpe. FOTO IJJ Constanța

Primăria Constanța susține, într-un comunicat de presă, că în mediul urban „nu sunt șerpi veninoși”, după ce mai multe astfel de reptile au fost găsite în diverse zone ale orașului. Și în cursul anului trecut jandarmii constănțeni au fost solicitați să intervină în 10 cazuri pentru îndepărtarea unor șerpi.

„Odată cu încălzirea vremii, în funcție de zona în care locuim, își fac apariția și unele viețuitoare nu tocmai apreciate. Este vorba despre specii care, potrivit specialiștilor, sunt adaptate mediului antropic – șarpele de casă și, specific zonei noastre, șarpele de apă -„Natrix tesellata“. Aceste specii de reptile sunt întâlnite destul de des în această perioadă a anului. Specialiștii ne liniștesc însă – <<în mediul urban nu sunt șerpi veninoși>>”, au precizat reprezentanții Primăriei Constanța.

Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Adrian Bîlbă, spune că în această perioadă, în care sunt în căutarea perechilor pentru reproducere, șerpii migrează, circulă și se adaptează diverselor medii.

„Din acest motiv îi găsim, fie prin mașini, fie prin tot felul de cotloane, care nu țin neapărat de vegetație, ci în ascunzișuri, canale unde își caută hrana sau ajung ocazional în migrația lor și din acest motiv întotdeauna lunile acestea ne așteptăm să găsim astfel de specii. Mai putem întâlni și șarpele de stepă, un șarpe neveninos, nepericulos, care vine din zona Mării Caspice și care ușor, ușor se adaptează sudului României, tot mai cald, cu un climat tot mai apropiat de cel tropical și de stepă. Această specie – „Dolichophis caspius“ – a început să fie găsită inclusiv la Drobeta Turnu Severin sau București“, a precizat Adrian Bîlbă.

Pe de altă parte, reprezentanții Primăriei Constanța spun că a fost lansată procedura de consultare publică pentru contractarea unuia sau mai multor agenți economici care se vor ocupa de îngrijirea spațiilor verzi din oraș.

„Amintim că operatorul economic care avea în întreținere aproximativ 80 la sută din spațiile verzi din oraș a încheiat unilateral contractul, lăsând acest serviciu descoperit la Constanța. Până la finalizarea tuturor procedurilor legale, autoritatea locală a găsit însă soluții apelând la voluntari pentru îngrijirea spațiilor verzi. Așadar, cu implicarea acestora, cu ajutorul beneficiarilor venitului minim garantat, a celor care prestează muncă în folosul comunității rând pe rând parcurile constănțene sunt cosite și îngrijite corespunzător”, au mai precizat aceștia în comunicatul de presă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. In plina vara, cu boschetii cat casa si cu invazie de serpi in oras, ei abia acum lanseaza procedura de consultatie publica. Si mai vin si cu tupeu, ca nu-s veninosi. Bai dar sa o muste pe ma-ta, sau pe copilul tau de 5 ani. Sa vad cum stai tu pe urma sa le explici ca “e ok, nu sunt veninosi”. Si inca o chestie, nu e nevoie sa cautati firma, sa faceti contracte. Scoateti Henri Coanda la taiat iarba !!! Ca aia stau degeaba acasa si iau aceiasi bani ca un pensionar care a muncit toata viata !!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*